Пошук
Архіви

Подвиг, що залишиться у віках

Велика Вітчизняна війна… Страшна війна ХХ століття, пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній родині в Україні. Воїни-переможці проявили чудеса героїзму, стійкості, мужності, билися за кожний клаптик рідної землі до останньої краплі крові, вистояли і перемогли. Для України ціна тієї перемоги жахлива – мільйони людських життів, зруйнована економіка. Кожен другий воїн поліг у боях, кожен другий з тих, хто залишився у живих, був поранений. Гоїлися рани, зростали повоєнні покоління… 65 років тому земля нашої нині незалежної держави була звільнена від завойовників. Все менше залишається учасників, ветеранів війни. Честь їм і шана живим! Вічна слава загиблим! Хай не згасає пам’ять про героїв!

5 березня 2010 року Верховної Ради України проголосувала за те, щоб 2010-й рік оголосити Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.


9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як день врятування людства від фашизму, як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті.

8 травня 1945 року було підписано Пакт про військову капітуляцію Німеччини, що знаходилась у стані війни з 54 країнами світу.

Понад 46 місяців – з червня 1941-го по травень 1945-го палало полум’я війни, нищилися матеріальні і культурні цінності, духовні надбання суспільства.

Для українців, як і для всіх інших народів, об’єднаних тоді у СРСР, Велика Вітчизняна війна була боротьбою за право на вільне життя, за свою землю, за гідне майбутнє. Це була справедлива, визвольна, священна війна проти підступного і жорстокого ворога, який виношував плани перетворити на рабів народи Європи.

65 літ минає від незабутнього травня 1945 року, а й сьогодні величезний подвиг захисників і визволителів Вітчизни символізує тріумф справедливості, залишається невичерпним джерелом патріотизму та великої віри у свої сили.

Стрімко збігають роки. Усе менше залишається тих, хто наближав Перемогу. Виросли уже правнуки героїв, котрі щедро полили своєю кров’ю священну землю Батьківщини, врятували її від страшної коричневої чуми.

За роки незалежності були опубліковані сотні, тисячі нових документів, які допомагають нам по-новому оцінити періоди окупації України нацистами та їх союзниками. Велика робота, яка проведена щодо укладання „Книги пам’яті України”, допомогла ліквідувати багато „білих плям” в історії минулої війни.

У січні 2009 року Верховна Рада України прийняла постанову „Про відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні та звільнення України від фашистських загарбників”, якою передбачала проведення заходів із вшанування подвигу народу в боротьбі за свободу і незалежність Батьківщини.

З метою забезпечення всенародного вшанування 65-річчя пам’яті про Перемогу у Великій Вітчизняній війні, увічнення героїчного подвигу захисників Вітчизни та виконання обласної програми з відзначення у 2010 році Року ветеранів рекомендуємо бібліотекам взяти участь в ювілейних заходах: науково-теоретичних конференціях,  вечорах пам’яті, героїко-патріотичних читаннях „Пам’ять про війну священну”, „І пам’ятає світ врятований: сторінки історії”, „ Їх героїзм – безсмертний”, „Війна: дзвони пам’яті”, зустрічах з воїнами Великої Вітчизняної війни „Мені Вітчизну довелося рятувати, тобі – всю землю зберегти”, „Живуть герої серед нас”, „Вклонімося ветерану – солдатові і генералові”, літературних вечорах „Листи з фронту”, літературно-музичних композиціях „Коли гармати гриміли, музи не мовчали”, „Живуть вони з нами в легендах й піснях” та ін.

Серед форм популяризації літератури радимо проводити: цикли бесід, бібліографічні огляди, літературно-музичні години, вечори поезії, літературні конкурси на тему: „Подвигом уславлені”, „За честь і славу Батьківщини”, „Герої в пам’яті народній”, „Твої визволителі, рідне Прикарпаття”. При цьому слід використовувати документи з історії сіл, міст про живих і полеглих односельців. Бібліотекам спільно з радами ветеранів впродовж року радимо провести цикл заходів „Не старіють душею ветерани”, з місцевими музеями виступити організаторами екскурсій „Минуле. Сьогодення. Майбутнє (назва населеного пункту)”. Активних читачів з числа молоді слід залучати до пошукової роботи, до зустрічей з ветеранами війни, вдовами загиблих, знайомити їх з історіями вулиць, названими іменами героїв. Урочистості з нагоди знаменної дати додадуть ветеранам життєвих сил, зігріють їхні душі та серця.

В рамках пошукової роботи пропонуємо проводити дослідження історії військових частин, які визволяли кожний окремий населений пункт, знаходити відомості про невідомих солдат, місця їх захоронення та оформити пам’ятні альбоми з використанням їх у програмах ювілейних заходів. Доречно провести зустрічі ветеранів цих військових частин у бібліотечних закладах для ознайомлення широкого кола користувачів з результатами пошуків.

Біля пам’ятників загиблим односельчанам проводити літературно-мистецькі свята, мітинги-реквієми „Вони визволяли наше місто (село)”. Вдало підготовлена і оформлена карта звільнення району від фашистів стане наочним підтвердженням того часу, а поетичні твори письменників-краян, виконані місцевими аматорами, додадуть заходам емоційного забарвлення. Варто підготувати альбом „Війна в долі моєї родини”.

Документно-інформаційні матеріали, зібрані в процесі пошукової роботи, доречно відобразити у тематичному портфоліо до 65-річчя Дня Перемоги.

Завжди доречним у бібліотеках буде функціонування книжково-ілюстративної виставки „Велика Вітчизняна війна і Україна”, розділи якої розкриють події буремних років. То наша пам’ять, яка з’єднує минуле із сьогоденням і майбутнім. Представлені на виставці документи, книги, ілюстровані матеріали слід доповнити творами письменників, художників, кіносценаристів України. Цитатою до виставки можуть бути слова В.Сосюри:        

                            Упав Берлін. Іще боями

                            Гула розвихрена земля,

                            А вже з барвистими квітками

                            Вступила тиша на поля.

Розділи виставки можна побудувати так:

1.      Україна в роки фашистської окупації.

2.      Партизанський рух. Підпілля.

3.      Велика Вітчизняна у спогадах солдат, генералів, ветеранів.

4.      Героїка війни у літературних творах.

Така виставка приверне увагу широкого кола відвідувачів. Її наповнення потребує постійного пошуку від працівників бібліотек. Нові документи, публікації у періодичних виданнях, інформаційні матеріали стануть джерелом патріотичного виховання краян.

Ознайомленню краян з містами-героями, що назавжди увійшли в історію Великої Вітчизняної війни як символи героїзму, військової доблесті і незламної волі до перемоги, допоможе мандрівка „Міста мужності і слави”. Її маршрут може пролягти такими шляхами:

-         Київ – місто-воїн на Дніпрі

-         Одеса – безсмертя подвигу захисників

-         Незабутня епопея Севастополя.

Такий захід бажано проводити у тісній співпраці з органами державної влади, місцевого самоврядування, школами, громадськими організаціями, музеями та культурно-освітніми установами. За час мандрівки слід зібрати матеріали про міста-герої та їх захисників, упорядкувати альбоми та тематичні досьє.

Заключним акордом може стати усний журнал, кожна сторінка якого буде відображати конкретний маршрут подорожі. Сторінки бажано наповнити найцікавішими публікаціями та ілюстрованими матеріалами, невідомими досі фактами.

При підведенні підсумків із заключним словом виступить бібліотекар, поінформує про літературу даної тематики, яка є у фонді бібліотеки.

При можливості можна залучити місцеву владу та спонсорів, які вручать присутнім ветеранам пам’ятні сувеніри.

Накопичений досвід роботи бібліотек слід відображати в засобах масової інформації.

Вважаємо за доцільне порекомендувати кілька видань, які допоможуть працівникам бібліотек у підготовці і проведенні просвітницьких заходів.

Перш за все, це завершальний том історико-меморіального серіалу „Книги пам’яті України” – „Безсмерття. Книга пам’яті України 1941-1945″. Тут вперше опубліковано аналітико-документальний матеріал про вагомий внесок українського народу у перемогу над фашизмом, про тих, хто загинув на полях битви за честь, свободу і незалежність Батьківщини. В книзі узагальнено дані про військові втрати України в роки Великої Вітчизняної війни, оприлюднено понад 300 документів. Слід представити і видання ,,Книга пам’яті України. Івано-Франківська область”.

Книга  „В ім’я  життя” – особлива. Вона – про жінку на війні і написана самими жінками. У ній постає ціла плеяда героїчних захисниць рідної землі, які під кулями ходили в атаки, виносили з поля бою поранених, забезпечували діючі війська зв’язком. Спогади жінок-фронтовичок не можна читати без душевного хвилювання, без болю у серці. У кожному спогаді – доля жінки, яка, опинившись у круговерті того суворого часу, взяла на свої ніжні плечі тягар боротьби з підступним ворогом. А всі спогади разом – це хвилююча і правдива розповідь про творців Перемоги, про людей з красивою душею, чистим серцем, які гаряче любили життя і рідну землю.

Фотоальбом „Україна у Великій Вітчизняній війні 1941-1945років” присвячений безсмертному подвигу, ратній звитязі рядових бійців і командирів. Сторінки альбому розкривають історичну правду про переможні і трагічні дні, змальовують образи рядових солдатів. Фотографії, документи, фронтові листи, вміщені у виданні, – це розповідь про запеклу боротьбу з ворогом на фронті і в тилу, про злочини гітлерівців проти людства в роки Великої Вітчизняної війни.

Книга „Герої визволення України” присвячена видатним начальникам і полководцям, героям Великої Вітчизняної війни, які боронили і визволяли землю України від німецько-фашистських загарбників. За визволення України майже чотири тисячі осіб удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Серед них 668 українців. Видання вміщує плакати воєнної доби та портрети найбільш уславлених  воєначальників.

Книга Ф. Людного „Дорогами війни” розповідає про людей, які чесно і сповна виконали свій громадянський обов’язок, захищаючи Батьківщину  від фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни. В ній зібрані нариси, спогади та біографічні матеріали про життєвий шлях фронтовиків, патризанів і підпільників – уродженців Черкащини.

Збірка дитячого письменника І. Мельникова „Їм не вручали повісток…” вміщує документальні оповідання та повісті про дітей-героїв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, які брали участь у визволенні України від фашистських загарбників. Разом з дорослими воїнами вони пройшли дорогами війни до Берліна й залишили свої підписи на стінах рейхстагу.

Популяризація цих та інших видань, які відображають основні віхи перебігу історії Великої Вітчизняної війни, прислужиться бібліотекам у проведенні заходів регіонального масштабу, об’єднаних загальною назвою „Зі слави геройства мертвих і живих писалось ім’я Перемога” за участю ветеранів війни, партизанів, підпільників, тих, хто захищав рідну землю, хто працював на фронті і в тилу.

Велика Вітчизняна війна – одна з найдраматичніших сторінок нашої історії ХХ ст. Ось чому вона продовжує жити незагоєною раною у свідомості мільйонів співвітчизників, усіх людей доброї волі. І чим далі у минуле відходять грізні її обриси, тим повніше осягається велич народного ПОДВИГУ, який передається від покоління до покоління як символ невмирущої слави наших батьків, дідів, прадідів, незборимого прагнення жити за ідеалами миру, свободи і справедливості. Ми пам’ятаємо полеглих на полі битви і низько вклоняємося ветеранам, які на своїх плечах винесли тягар війни і підняли країну з руїн у повоєнні роки.

Використана література

1.    Андрухів І. О. Станіславщина: двадцять буремних літ (1939-1959) : суспіл.-політ. та іст.-прав. аналіз / І. О. Андрухів, А. Й. Француз. – Рівне ; Івано-Франківськ, 2001. – 336 с.

2.    В ім’я життя / [авт.-упоряд. : З. О. Сільченко, Г. Є. Бабій, З. П. Булкіна та ін.]. – К. : Україна, 2005. – 288 с.­

3.    Вікопомний подвиг : Україна у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років : фотоальбом. – К. : Фенікс, 2006. – 215 с.

4.    Герої визволення України / Всеукр. орг. інвалідів війни та збройних сил ; [авт.-упоряд. П. Л. Машовець]. – К. : Україна, 2007. – 108 с.

5.    Книга Пам’яті України: 1941-1945. [Підсумковий том] : Безсмертя / [голов. редкол. : І. О. Герасимов та ін.] ; авт. кол. : П. П. Панченко (кер.) та ін. – К. : Кн. Пам’яті України, 2000. – 872 с.

6.    Книга пам’яті України: Івано-Франківська область : у 3-х т. – Л. : Каменяр, 1998-2001.

7.    Коваль М. В. Друга світова війна і Україна (1939-1945 рр.) : нотатки / М. В. Коваль ; Ін-т історії України. – К. : Ін-т історії України, НАН України, 1999. – 74 с.

8.    Людний Ф. П. Дорогами війни / Ф. П. Людний. – К. : Україна, 2005. – 418 с.

9.  Мельников І. Їм не вручали повісток… : зб. докум. оповід. та повістей про дітей-героїв Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. / І. Мельников. – Сімф. : Таврія, 2004. – 318 с.

10. Реабілітовані історією. Івано-Франківська область : у 5-х т. Т. 1-5. -  Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2000-2003.

11. Сергійчук В. І. ОУН-УПА в роки війни : нові док. і матеріали  /  В. І. Сергійчук. – К. : Дніпро, 1996. – 494 с.

12. Україна в полум’ї війни, 1941-1945 / [П. П. Панченко, О. І. Уткін та ін.]. – К. : Україна, 2005. – 558 с.

* * *

1. Гуменюк Т.  Пакт Молотова-Ріббентропа в історичній долі західних українців: історіографія проблеми / Т. Гуменюк // Науково-інформаційний вісник (Івано-Франківського університету права ім. Короля Данила Галицького). – 2009. -  № 2. – С. 97-105. – Бібліогр. в кінці ст.

2. Гусєв В. Шлях до катастрофи: так починалася Друга світова війна (1939 р.) / В. Гусєв // День. – 2009. – 5 верес. (№ 157). – С. 7.

3. Король В. Проект концепції національної пам’яті українського народу про Другу світову війну / В. Король // Історія в школі. – 2010. – № 1. – С. 1-6.

4. Литвин В. Перемога над нацизмом і фашизмом: між історичною подією, міфом і сучасними викликами (неофіц. міркування історика) / В. Литвин // Голос України. – 2010. – 30 квіт. (№ 80-88). -  С. 2-3.

5. Моргун Ф. Що приховується за димовою завісою міфів про війну / Ф. Моргун // Дзеркало тижня. – 2009. – 20 черв. (№ 22/23). – С. 13.

6. Шевченко В. За українську землю: Львів і Харків – міста-герої Другої світової війни / В. Шевченко // День. – 2010. – № 67-68. – С. 8.

ББК 63.3 (4Укр)6

        П 44

Подвиг, що залишиться у віках : (метод.-бібліогр. матеріали до 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні та відзначення Року ветеранів) / Івано-Франків. ОУНБ ім. І. Франка, наук.-метод. від.; [упоряд. Г. М. Колотило ; відп. за вип. Л. В. Бабій]. – Івано-Франківськ, 2010. – 10 с.

Упорядник: Колотило Г. М. – головний методист науково-методичного відділу ОУНБ ім. І. Франка

Комп’ютерний набір: Яковенко С. І. – бібліотекар відділу літератури з мистецтва    

Відповідальний за випуск: Бабій Л. В .- директор ОУНБ ім. І. Франка

Коментарі виключені.