Пошук
Архіви

Про обласний семінар «Методична служба ЦБС: здобутки і перспективи»

27-28 жовтня  2011 року на базі Івано-Франківської ЦБС, у відкритій після капітального ремонту  читальній залі, відбувся обласний семінар для методистів ЦБС.
Підвищення кваліфікації – необхідна умова досягнення нової якості освіти бібліотечних працівників. Сьогодні вимоги суспільства обумовлюють необхідність бібліотек у фахівцях нового типу, які мають високий рівень професіоналізму, широкий кругозір, володіють комп’ютерними технологіями.
Методичний центр ОУНБ ім. І. Франка, спеціалісти методичних відділів ОБЮ, ОБД використовують різноманітні засоби для формування і розширення професійного світогляду бібліотечного персоналу. Це і традиційні, випробувані часом форми, і нові, інтерактивні.
Відкрила семінар директор ОУНБ ім. І. Франка, заслужений працівник культури України Людмила Бабій,  яка розкрила роль і місце бібліотек Івано-Франківської ЦБС в інфраструктурі міста, зупинилась на питанні здобутків бібліотечних закладів у популяризації книги, навела конкретні приклади загально масштабних заходів, у яких взяли участь працівники бібліотек. Вона відзначила позитивне відношення та належну увагу представників органів місцевої влади до проблем бібліотечних установ, особливо у покращенні матеріально-технічної бази.
З вітальним словом виступив заступник міського голови м. Івано-Франківська Михайло Верес, який підкреслив, що бібліотечні установи створюють ауру нації. Виконавчий комітет міської ради належним чином підтримує розвиток закладів культури міста, бібліотек зокрема. Бажання міської влади – зробити бібліотеки Івано-Франківська установами європейського типу: відремонтованими, з новим обладнанням та новими послугами.
На питанні ролі бібліотек міста у культурному житті громади зупинився начальник управління культури міськвиконкому Мирослав Петрик.
Директор Івано-Франківської ЦБС Ганна Медвідь  презентувала діяльність бібліотечних закладів у сучасних умовах. Вона коротко охарактеризувала роботу центральної бібліотеки як просвітницького та методичного центру для бібліотек системи.
Програма семінару включала лекції-візуалізації з питань безперервної професійної освіти та використання інноваційних форм у навчанні бібліотечного персоналу, консультації з питань діяльності книгозбірень з молодим читачем, сучасні форми підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, що обслуговують дітей.
Лекція-візуалізація завідувачки науково-методичного відділу ОУНБ ім. І. Франка Софії Фіцик відображає систему безперервної бібліотечної освіти, яка є інструментом регулярного оновлення знань кадрового потенціалу, ефективним механізмом компенсації відсутніх професійних знань і умінь, умовою швидкої їх адаптації до нових професійних реалій. Презентувалась цільова програма підвищення кваліфікації бібліотечних спеціалістів «Безперервна освіта: шлях до майстерності фахівця бібліотечного сервісу». Апробовувалися динамічні форми роботи: ділові ігри, кейс-методики, які вчать аналізувати та розробляти програми дій, мотивують учасників до правильної поведінки у разі, коли настане час діяти у реальній ситуації.
У виступі головного методиста ОУНБ ім. І.Франка Галини Колотило розкрито форми і методи підвищення професійного рівня, які використовуються у практиці роботи методичних служб ЦБС. Особлива увага концентрувалась на методиці навчання, що відбувається на ігровому, імітаційному моделюванні.
З учасниками семінару проведено „Аукціон інноваційних авторських ідей”, метою якого було визначення найцікавішої методичної ідеї серед проголошених працівниками методичних служб. За підсумками, журі на основі набраних кожним учасником балів, за оцінками самих методистів визначило переможців за найцікавішу методичну ідею:
-    Городенківська ЦБС (1-ше місце)
-    Івано-Франківська ЦБС (2-ге місце)
-    Богородчанська ЦБС (3-тє місце)
З консультаціями згідно тематики семінару виступили спеціалісти методичних служб обласних бібліотек для дітей  Марія Костів та юнацтва Світлана Когут.
Для зворотнього зв`язку з методистами запропоновано елементи айсбрейкеру, в ході якого висловлювались очікування від семінару та побажання.
Глибоко і змістовно в мультимедійному режимі свій майстер-клас продемонструвала завідувачка методичного відділу ЦБС Марія Остап`як.
Для учасників семінару центральна бібліотека організувала і  провела зустріч з молодою поетесою і художницею  Іриною Тарновецькою-Мороз, в рамках якої відбулась презентація книги авторки «Кольорові сни», яка була подарована всім учасникам обласного семінару.

 

Коментарі виключені.