Пошук
Архіви

ПОЛОЖЕННЯ про проведення обласної акції «Мандруючи Івано-Франківщиною. Туризм реальний та віртуальний»

ПОЛОЖЕННЯ

про проведення обласної акції

«Мандруючи Івано-Франківщиною.

Туризм реальний та віртуальний»


1. МЕТА І ЗАВДАННЯ АКЦІЇ

Враховуючи, що Генеральна Асамблея ООН затвердила проголошення 2017 року Міжнародним роком сталого розвитку туризму та з метою популяризації туризму – стратегічного напрямку соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини і важливої галузі рекреаційної інфраструктури краю, ОУНБ ім. І. Франка оголошує серед бібліотек області з 20 березня до 20 листопада 2017 р. обласну акцію «Мандруємо Івано-Франківщиною. Туризм реальний та віртуальний».

Завдання бібліотек:

–              проведення заходів, спрямованих на формування привабливого іміджу області, позиціонування та активне просування Івано-Франківщини на туристичному ринку України;

–              створення туристичних продуктів та розширення асортименту послуг, здатних задовольнити туристичні потреби мешканців та гостей краю;

–       розробка мережі туристично-екскурсійних маршрутів та тематичних екскурсійних програм, в т. ч. й інтерактивних, що ґрунтуються на краєзнавчих ресурсах та розвідках бібліотек, для популяризації унікальних ландшафтів, пам`яток природи, культури, історії та архітектури; висвітлення найпопулярніших туристичних місць району та туристичних маршрутів;

–              здійснення рекламно-інформаційної діяльності з питань розвитку туризму;

–              формування активної позиції мешканців місцевих громад у створенні атмосфери гостинності в регіоні.

Прикарпатський край приваблює шанувальників прекрасної, Богом створеної краси природи: Карпатських гір, що підпирають небо, величних скель, де ступали ноги славнозвісних опришків, вічнозелених красунь-смерек, що наповнюють повітря цілющими запахами, дзвінкоплинних потоків-річок, духмяних трав, що вкривають придністровські долини… Наша область славиться курортними місцевостями, туристично-рекреаційними закладами та садибами зеленого туризму. Прикарпатська земля оспівана ще в давньоруських писемних пам’ятках, має велику культурно-історичну спадщину, тут створено немало перлин духовної та матеріальної культури, розвинені різні види художніх народних промислів.

Інтеграція бібліотек як закладів культури у сферу туризму – перспективний напрям роботи сучасних книгозбірень. Наявність краєзнавчих ресурсів бібліотек та дослідницька робота бібліотек з вивчення історії, традицій та звичаїв окремого регіону може стати основою для ініціювання і запровадження нових послуг для місцевої громади, гостей та туристів.
2. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ОБЛАСНОЇ АКЦІЇ

Бібліотеки беруть участь у популяризації туристичних ресурсів свого району: видають матеріали з питань туристично-рекреаційної індустрії та представляють на власних веб-сайтах інформацію та світлини, що підкреслюють туристичну привабливість району: природу, садиби зеленого туризму, пам’ятки архітектури і культури, регіональні фестивалі та етнографічні свята; збирають експонати для експозицій краєзнавчих чи музейних куточків, формують музеї чи музейні кімнати. Працівниками бібліотек розроблено туристичні маршрути визначними місцями окремих сіл. У співпраці з організаціями у сфері туризму працівники книгозбірень беруть участь у районних фестивалях, конкурсах та інших акціях.

Відповідно до умов обласної акції з 20.03.2017р. до 20.11.2017 р. рекомендуємо, використовуючи свої фонди, аналізуючи досвід колег та фахівців туристичного бізнесу, розробити цикли заходів, які сприятимуть сталому розвитку туризму і включатимуть такі напрямки:

  • ·формування різноманітних електронних баз даних про цікаві та унікальні

туристичні об’єкти регіону, туристичну інфраструктуру регіону (готелі, музеї, транспорт тощо);

  • ·збір матеріалів про визначних особистостей регіону, запис спогадів місцевих жителів;
  • · створення віртуальних музеїв з експозицій музейних кімнат чи музеїв, якими опікується бібліотека, різноманітних фотогалерей, віртуальних турів експозиціями місцевих музеїв та цікавими історичними місцями тощо. Віртуальні екскурсії можуть складатися з презентацій, які наповнені фотографіями різних років і коментарями до них.
  • ·надання туристам довідково-інформаційних послуг як безпосередньо в бібліотеці, так і онлайн, організація онлайн-дискусій та груп у соцмережах щодо обговорення різних видів туризму, блоґів та сайтів, що представляють туристичну привабливість регіону тощо;
  • ·створення онлайн-мапи туристичних маршрутів;
  • ·популяризація зеленого туризму як виду відпочинку, що сприятиме самоорганізації сільських садиб і стане можливістю додаткового, а то й основного, заробітку для сільського населення;
  • ·організація навчань (семінарів та практикумів) для початківців, що мають бажання займатися туристичним бізнесом;
  • ·залучення волонтерів та громадських організацій до екскурсійної роботи, проведення навчання майстерності ведення екскурсій.

Бібліотекам слід створювати інформаційні зони (пункти, стенди) для туристів, на яких розміщувати інформацію про місця відпочинку в районі, вибір місць проживання та харчування. Результати анкетувань туристів показують, що при виборі місця відпочинку вирішальне значення має екологія, безпека, умови проживання та кулінарія. Таку ж інформацію можна розміщувати на власних сайтах та веб-сторінках в соцмережах.

Для різних категорій користувачів рекомендуємо використовувати форми роботи, які добре зарекомендували себе у бібліотечній практиці:

– цикли тематичних вечорів, оглядів і бесід, акції,

–       місячники, декади, презентації літератури, дні інформації туристичної тематики,

–       вікторини, фотоконкурси з номінаціями «Диво лісове», «Явища природи», «Рідкісний кадр», «Стоп-кадр».

Можна провести фотосесію в бібліотеці «Фотографія з улюбленою книгою про природу»; заочні (віртуальні) екскурсії унікальними природними місцями краю, створення банків фактографічної інформації «Рідкісні рослини і тварини краю», «Пам`ятники природи».

Історико-культурні екскурсії краєм, такі як «Мій рідний …(назва села, району) – життя мого перлина», «Культурна спадщина нашого краю» передбачають комплексний характер визначення теми, у рамках якого можливе проведення творчого краєзнавчого квесту (гри з випробуванням ерудованості, кмітливості, витривалості, уміння змагатися у команді), краєзнавчих: уік-енду, круїзу, сходинок, веб-експресу «У серці край рідний, Прикарпатський» та ін.

Рекомендуємо розвивати у бібліотеках екотуризм, функції якого:

- емоційне оздоровлення, позбавлення від «міського» стресу;

- формування толерантного ставлення до незнайомих перш культур і етносів, до їх способу життя і традицій, адаптованим до природного середовища проживання;

- виробництва екологічно чистих продуктів харчування;

- розвиток ремесел.

Екотуризм дозволить розширити знання про унікальність живої та неживої природи карпатського краю.  Якщо район є принадним для туристів, у бібліотеці має бути оформлена постійнодіюча виставка-подорож «Туристичними шляхами краю». Якщо на території району є заповідники, пам`ятники природи рекомендуємо проводити цикли заходів, які присвячені таким об`єктам: еко-подорож «Люблю тебе, Прикарпатський мій краю», тематичну годину «Заповідні місця рідного краю», слайд-шоу «Пам`ятники природи нашого району». До Дня національних парків та заповідників організувати книжково-ілюстративну виставку «Врятуй і збережи». Екскурсії «Зелена історія …. району» передбачають залучення екскурсоводів-експертів з екологічних питань. Зелені зони розглядатимуться у комплексі їх графічного положення, історичних подій, особливостей ґрунту, рослинного покриву та ін. Такі екскурсії дозволять не тільки розширити краєзнавчі знання, але і зрозуміти, наскільки важливі для району ліси, парки та зони зелених насаджень.

27 вересня – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ТУРИЗМУ, затверджений Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристичної організації в 1979 р. Мета: популяризація туризму, висвітлення його вкладу в економіку, розвиток зв’язків між народами. Це свято кожного, хто хоч раз відчув себя туристом, вибравшись з буденної суєти на берег річки, в ліс, в поле чи в історичні пам’ятні місця, якими так багата наша земля!

В бібліотеках можна організовувати:

– День туристичної книги;

– Презентації інформаційних ресурсів з туризму;

– Презентації туристичних проектів в Івано-Франківській області;

– Тематичні книжкові виставки;

– Виставки путівників по Івано-Франківській області;

– Туристичні новини: сторінками періодичних видань;

– Вечір-зустріч «Поради бувалих туристів»;

– Турфірми – за круглим столом;

– Віртуальні виставки «Туристичні бренди Івано-Франківська та області»;

– Туристичні маршрути – презентації (реальні та віртуальні)

– Фотовиставки – фотоконкурси «З далеких подорожей повертаючись» та ін.

Івано-Франківська область – рай для туристів.

Книжкові виставки з туризму можуть мати такі тематичні розділи:

  • Історичні, святі і пам’ятні місця;
  • Пішохідні маршрути;
  • Природа і околиці; транспорт;
  • Відпочивай!;
  • Де зупинитися;
  • Корисна інформація;
  • Турфірми;Тури;
  • Фотогалереї (Панорами краю та його визначні місця)

Проведену діяльність проаналізувати і видати: пам`ятку туристу «Запрошує …. (назва району), інформаційний збірник «Туризм і бібліотеки: досвід роботи», рекламний буклет «На допомогу туристу» та ін.

 

3.КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ МАТЕРІАЛІВ, ПРЕДСТАВЛЕНИХ ДЛЯ ОБЛАСНОЇ АКЦІЇ

Інформацію про проведення акції надсилати електронною поштою в науково-методичний відділ ОУНБ ім. І. Франка,

E-mail: metodlibif@gmail.com

Надіслані матеріали, крім діяльності бібліотек з популяризації туризму, повинні містити:

–       світлини «7 чудес …(назва району)»;

–       інформацію про найпопулярніші туристичні місця району; заповідники, пам’ятники природи та культурно-мистецькі, районні фестивалі, які цікаві для туристів та участь у них бібліотек;

–       електронні адреси веб-сайтів бібліотек, які висвітлюють дану тематику, або інших перевірених сайтів з цікавою для туристів інформацією (будуть активовані).

Узагальнені результати обласної акції буде представлено на веб-сайті ОУНБ ім. І. Франка в розділі «Фахівцю бібліосервісу».

 

ПІДСУМКИ ПРОВЕДЕННЯ ОБЛАСНОЇ АКЦІЇ «Мандруючи Івано-Франківщиною. Туризм реальний та віртуальний»

Коментарі виключені.