Пошук
Архіви

У бібліотеках Івано-Франківщини

Обласний конкурс

„І ЗНОВ ОЗВАЛИСЯ ТРЕМБІТИ…”

На виконання положень Закону України „Про бібліотеки і бібліотечну справу”, „Плану заходів щодо розвитку бібліотечної справи на період до 2011 року” Кабінету Міністрів України, „Концепції Державної цільової програми підтримки та розвитку читання на період до 2015 року” в діяльності бібліотечних закладів області відбулося чимало позитивних змін. Бібліотеки як провідні культурно-освітні центри забезпечують і формують інформаційні, освітні і творчі потреби мешканців краю, активно залучають місцеву громаду до відзначення знаменних і пам’ятних дат в історії, культурі та літературі нашої держави.

Книгозбірні області активно виконують свою місію у залученні різних верств місцевої громади до читання, до споживання інформації, розвитку суспільної активності, до духовного та інтелектуального дозвілля.

Важливим у трансформації діяльності публічних бібліотек є те, що електронні ресурси, які доступні через глобальну мережу Інтернет, набули інтенсивного впровадження. Сьогодні в області активно діє міжнародна програма „Бібліоміст”, організована за фінансової підтримки Фундації Білла і Мелінди Гейтс, метою якої є розширення можливостей публічних бібліотек для задоволення потреб громади шляхом надання доступу до світових ресурсів.

Надвірнянська, Городенківська, Рожнятівська, Рогатинська, Коломийська, Калуська, Долинська, Тисменицька ЦБС виграли  конкурсні проекти, в результаті яких отримали сучасну комп’ютерну техніку.

Відвідувачі цих бібліотек мають не лише доступ до світової мережі Інтернет, а й можливість скористатися електронною поштою, скайпом, технікою для сканування інформації на цифрові носії тощо.

Разом з тим, мають місце ряд проблем в сільських бібліотеках, які не мають підтримки з боку органів місцевого самоврядування. Книгозбірні сіл сьогодні потребують уваги і допомоги з боку влади, громадськості, оскільки вони залишаються єдиною безкоштовною ланкою розповсюдження культури на селі.

Саме тому, з ініціативи ОУНБ ім. І. Франка у 2010 році, оголошеного ЮНЕСКО Роком зближення культур і обласної програми розвитку культур національних меншин та на виконання Указу Президента України з питань збереження і популяризації гуцульської культури було оголошено і проведено обласний конкурс „І знов озвалися трембіти…”

Метою конкурсу було визначення місії бібліотек, як осередків збереження і популяризації самобутніх культурно-історичних традицій духовної культури Гуцульщини. При організації конкурсу зверталась увага на вивчення таких аспектів діяльності бібліотек:

  • утвердження бібліотечних закладів як центрів духовного розвитку та спілкування громадянського суспільства;
  • сприяння творчої ініціативи бібліотек у наданні вільного доступу до інформації та підвищення якості бібліотечно-інформаційного обслуговування користувачів;
  • зміцнення співпраці книгозбірень з комісіями з питань культури та духовності при райдержадміністраціях та міських радах, засобами масової інформації, туристичними фірмами тощо;
  • розкриття в книгозбірнях різними бібліотечними формами духовних багатств Гуцульщини;
  • поширення творчих надбань письменників, митців, істориків, доля яких пов’язана з Гуцульщиною.

За результатами отриманих матеріалів та виїздів на місця журі з проведення конкурсу визначило переможців, які отримали:

грамоти та подяки управління культури облдержадміністрації; винагороди від обкому профспілки працівників культури та громадської організації „Івано-Франківське обласне відділення Української бібліотечної асоціації”.

Переможцями конкурсу стали:

Гран-прібібліотека с. Лолин Долинської ЦБС

(завідувач Л. Підберезька);

1-ше місце – бібліотека с. Новиця Калуської ЦБС

(завідувач М. Василишин)

бібліотека с. Пороги Богородчанської ЦБС

(завідувач М. Перегінець);

2-ге місцебібліотека с. Спас-Горішнє Коломийської ЦБС

(завідувач Н. Дмитерчук),

бібліотека с. Білі Ослави Надвірнянської ЦБС

(завідувач Н. Гринюк);

3-є місцебібліотека с. Кривопілля Верховинської ЦБС

(завідувач М. Волошинюк),

бібліотека №1 м. Коломиї (завідувач – Л. Ковтуник).

Було відзначено директорів ЦБС за активну участь в обласному конкурсі.

Грамотами управління культури облдержадміністрації та обкому проспілки працівників культури нагороджено:
Фреїв Людмилу Іванівну
– директора Долинської ЦБС;
Сокульську Світлану Зіновіївну
– директора Калуської ЦБС;
Краховську Марію Богданівну
– директора Богородчанської ЦБС;
Бирчак Орисю Іванівну
– директора Коломийської ЦБС;
Кушнерчук Марту Іванівну
– директора Надвірнянської ЦБС;
Валігурську Ганну Степанівну – директора Верховинської ЦБС.

Подяки були вручені:

Підлеснюк Марії Михайлівні – директору Городенківської ЦБС; Семанишину Ярославу Васильовичу – директору Косівської ЦБС; Рибчак Марії Василівнідиректору Рожнятівської ЦБС.

Для популяризації досвіду відзначених бібліотек була оформлена і представлена на сайті ОУНБ ім. І. Франка історіографічна панорама „Гуцульщина, як історико-культурний феномен України”.

Богородчанська ЦБС

Центральна районна бібліотека

В ечір-зустріч з поетесою

Ольгою Слоньовською

При бібліотеці діє літературно-мистецька світлиця „Духовна криниця”. Тут стало традицією проводити презентації книг, зустрічі з письменниками, відомими краянами. Так, хвилю захоплень і сміху викликали гуморески та пародії сміхотворця, члена Національної спілки письменників України Ігоря Гаврилюка. Відбулася

 

презентація книг Василя Бабія: „Покутський трисвіт”, яку автор присвятив життю і творчості Василя Стефаника; „Жертвоприношення Антона Могильницького”, присвячену письменнику до 200-ліття від дня його народження. Циклом поетичної творчості Ліни Костенко „В її віршах – історія народу: його щасливі і тривожні дні” працівники центральної бібліотеки відзначили Всесвітній день поезії для широкого кола користувачів.

До 140-річчя від дня народження Лесі Українки відбувся літературно-мистецький вечір „Ні! Я ще жива!… Я буду вічно жити!..”

9 працівників ЦБС пройшли навчання в тренінговому центрі ОУНБ ім. І. Франка.

 

Бібліотека-філія с. Пороги

Зустріч з вишивальницями „Порогівські візерунки”

„Наше село мов писанка, таке все тут миле, чарівне і любе”, – так кажуть про рідні Пороги ті, кому судилося народитися і жити на цій прикарпатській щедрій стороні. Тут працював член „Руської трійці” Іван Вагилевич, діяло товариство„Просвіта”. Духовним осередком  села Пороги є сільська бібліотека.

 

Виставка-конкурс

„Порогівська паска”

Вона об’єднує всіх, хто вважає слово найціннішим скарбом у житті, а найбільшим багатством – високу духовність. Саме тому при бібліотеці було створене літературно-мистецьке об’єднання „Натхнення”, яке згуртовує творчий потенціал села. Автором ідеї була завідувачка бібліотеки Марія Йосафатівна Перегінець. Члени об’єднання

залучають молоде покоління до написання

оповідань, віршів, пісень, казок.

200-літтю від дня народження українського поета, філолога, фольклориста І. Вагилевича бібліотека присвятила цикл історико-літературних читань „Іван Вагилевич – перший історик в українській літературі”. До 135-річчя від дня народження українського художника, уродженця с. Пороги Модеста Сосенка підготовлено і видано пам’ятку читачу „Спадщина Модеста Сосенка”. На базі бібліотеки відбувся семінар бібліотечних працівників на тему „Сучасна бібліотека – центр духовного розвитку та організації дозвілля”.

Бібліотека-філія с. Бабче

Бібліотека стала центром інновацій на селі. Завідувачка книгозбірні Я. Іваничук активно співпрацює з місцевою владою. Вона постійно перебуває у пошуках нового, цікавого для людей. Тут понад біля 20 років діє клуб „Господарочка”, на засіданнях якого завдяки книгам та журналу „Дім. Сад. Город” господині пізнають нові технології вирощування городини, знайомляться з рецептами кращих кухарів України, майстрами рукоділля. Учасники клубу неодноразово брали участь в конкурсі „Немає кращої газдині як на Україні”, ділились рецептами, перемагали. Конкурс, оголошений журналом, послужив стартом для родинного свята „Таланти наших батьків”.

Андріївські вечорниці у бібліотеці

Для відвідувачів повчальним

був огляд бібліотечних видань „Знавці

обрядових українських страв”. З членами клубу „Господарочка” в бібліотеці відбуваються різдвяні та великодні зустрічі, „Андріївські вечорниці”, літературні та поетичні години, інші цікаві заходи. При бібліотеці активно працює і любительське об’єднання „Краєзнавець,” членами якого є вчителі, діячі „Просвіти”, краєзнавці. Книгозбірня одна з перших інституцій на селі впровадила платні послуги за надання інформації для своїх краян.

 

 

Галицька ЦБС

Центральна районна бібліотека

У листопаді 2010 року на базі Галицької ЦРБ проведено обласний семінар методистів „Методична служба XXI століття”.

Обласний семінар методистів

В роботі семінару взяла участь завідувачка відділу наукового налізу та розвитку бібліотечної справи НПБУ Цуріна І. О. з консультацією „Бібліотечне обслуговування: традиції та інновації”.

 

В програмі семінару були:

  • майстер-клас завідувачки методичного відділу Галицької ЦБС С. Бойко

Майстер-клас Світлани Бойко

„Методист – організатор бібліотечного  сервісу”;

методичний колаж „Креативний. Ерудований. Компетентний”.

 

Верховинська ЦБС

Бібліотека-філія с. Кривополе

Музейний куточок

При бібліотеці діє краєзнавчий клуб „Трембіта”. В програмі засідань клубу – творчі зустрічі з представниками екологічної служби, заходи, присвячені ознайомленню з природою рідного краю, його минувшиною. Вивчаються звичаї, традиції, обряди. Відповіді на запитання відвідувачі, учасники клубу черпаються з віковічної мудрості предків-гуцулів, з літописних сторінок рідного краю.

 

Роботи майстрів

народної творчості

Знання, любов до гуцульської культури розвивають і підтримують заходи, які організовує бібліотека. Гордістю с. Кривополе є талановиті майстри народної творчості. Серед них – заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України Роман Бортейчук. Його творчі роботи з різьби по дереву неодноразово експонувалися на виставках різних рівнів. Чимало робіт знаходяться в особистих колекціях за кордоном. Його ім’я є прикладом для          молоді. Його шанують як на Гуцульщині, так і за її межами. Роботи майстра представленні в музейному кутку бібліотеки.

Завідувачка бібліотеки Марія Василівна

Волошинюк провела вечір-зустріч, на якій було

представлено майстер-клас Р. Бортейчука „Легка крилатість пензля і різця”.

В селі чимало народних умільців, які виготовляють гуцульські вироби, шиють народний одяг, вишивки, захоплюються писанкарством. Зустрічі з майстрами прилучають жителів села до бібліотеки та книги. Саме тому пріоритетним напрямом бібліотеки є краєзнавство.

За підсумками журі обласного конкурсу „І знов озвалися трембіти…” бібліотека с. Кривополе зайняла третє призове місце, а її завідувачка відзначена грошовою нагородою.

 

Городенківська ЦБС

Центральна районна бібліотека

Головна бібліотека Городенківщини, що об’єднує 47 бібліотечних закладів, стала ініціатором формуванню бібліотек ЦБС установами нового типу. Практичне впровадження менеджменту якості роботи дало можливість урізноманітнити та оновити традиційні форми роботи популяризації книги. ЦРБ є добрим прикладом для бібліотек-філій.

Центральна бібліотека

На сьогоднішній день бібліотеки ЦБС знаходяться у відремонтованих, привабливих

 

приміщеннях, які естетично оформлені з використанням предметів декоративно-ужиткового мистецтва. Бібліотеки в достатній кількості забезпечені періодичними виданнями.

Працівники ЦРБ намагаються перетворити свою бібліотеку в культурний, освітній та інформаційний центр, де кожен бажаючий має можливість поглибити і розширити знання, задовольнити духовні потреби.

Школа передового досвіду

Зокрема, новою формою у просвітницькій роботі стало поетичне кафе, в рамках якого проходять презентації нових літературних видань.

Цікавою була і передноворічна феєрія „Збираймося, друзі, в родинному крузі”. На цю підсумкову святкову зустріч прийшли місцеві поети, письменники, співаки та музиканти. Лунала духовна музика, передноворічна поезія, а отці-декани своїми релігійними проповідями наблизили всіх до найсвятішої, найжаданішої події – Різдва Христового.

Варто акцентувати увагу і на те, що працівники постійно працюють над питаннями впровадження новітніх технологій, наданні інформаційних послуг користувачам, пошуку та залучення інвестицій до бібліотеки.

Свідченням цього є перемога в конкурсах,                                                                                        Подарунок програми «Бібліоміст» організованих програмою „Бібліоміст”:

 

„Сучасна бібліотека йде в люди” – проект „Бібліотека та Молодь: співпраця заради успіху та розвитку” та „Лідер бібліотечної справи”. За сприяння ОУНБ ім. І. Франка, Городенківська ЦБС перемогла в 2-му раунді конкурсу „Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету”, за умовами якого комп`ютеризують 6 сільських бібліотечних закладів (найбільше в області) – у Серафинцях, Чернятині, Копачинцях, Незвиську, Поточищі, Росохачі).

Це є підтвердженням того, що політика центральної бібліотеки скерована на комп’ютеризацію сільських бібліотек-філій з безкоштовним доступом до Інтернету.

За підсумками обласного конкурсу „І знов озвалися трембіти…” бібліотека була відзначена подякою управління культури облдержадміністрації.

Центральна бібліотека за підсумками роботи зайняла перше місце серед бюджетних організацій міської ради і у день міста нагороджена грамотою міської Ради „Кращий бюджетний колектив” та грошовою премією. Директор ЦБС Підлеснюк М. М. нагороджена грамотою голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради.

9 працівників ЦБС пройшли  навчання в тренінговому центрі ОУНБ ім. І. Франка.

 

Долинська ЦБС

Центральна районна бібліотека

Центральна районна бібліотека визначила головні напрями діяльності: широке використання документно-інформаційних ресурсів, вивчення складу користувачів, їхніх запитів та потреб, якісне та оперативне ведення довідково-бібліографічного апарату, групове та індивідуальне розповсюдження інформації, культурно-просвітницька робота. Цьому сприяє турбота директора ЦБС Л. Фреїв про забезпечення бібліотек періодичними виданнями. На цю потребу виділено 65,2 тис. грн. Кожна сільська філія отримує 17 назв газет і 14 журналів. В достатній кількості пресу отримують центральна та міські бібліотеки. З метою популяризації періодичних видань підготовлено анотований список „Періодика – 2010”. Систематично акцентується увага на цікавому і корисному матеріалі в рамках днів періодичних видань та на інформаційних закладках „Прочитай сам і запропонуй іншому”.

Інформацію і знання користувачі Долинської ЦРБ черпають не лише з друкованих видань, але й використовують електронні носії інформації.

Центральна бібліотека перша в області взяла участь у проекті LEAP-IV „Інтернет для читачів публічних бібліотек”, оголошеному Посольством США в Україні, ввійшла у число переможців та отримала грант на організацію безкоштовного доступу до всесвітньої мережі. Особливістю проекту стало створення розгалуженого Інтернет-центру і центральній бібліотеці та її філії у селищі Вигода, надання Інтернет-послуг з комфортними умовами людям з особливими потребами (функціональними обмеженнями). 6 серпня 2004 року відбулося урочисте відкриття Інтернет-центрів.

Проект розвивається, і добрим прикладом служить перемога в конкурсі оновлення комп’ютерів та програмного забезпечення для успішних Інтерне-центрів „ LEAP – 2010: оновлення комп’ютерів і програмного забезпечення для успішних Інтернет-центрів”, оголошеного Відділом преси освіти та культури Посольства США в Україні.

На даний час доступ до мережі Інтернет мають 6 бібліотек-філій ЦБС.

З розвитком Інтернету бібліотеки отримали нову категорію користувачів – віртуальних. Для них підготовленні віртуальні виставки „Чародій танцю”, „Диво Оксани Грицей”, „Голос любові і туги”.

Відомості про життєдіяльність бібліотеки, новинки літератури та інша інформація представлені на веб-сайті ЦБ, зміст якого постійно поновлюється. Особливо популярністю користуються розділи: „Віртуальні виставки”, „Портфель бібліотеки” та „Події”. У 2010 р. сайт відвідали 2 390 гостей.

Цікавими для користувачів Інтернет-центру були віртуальні огляди „Мачо на ім’я Інтернет”, „Економимо час з Інтернетом”, Інтернет-круїзи „По країнах та континентах”, віртуальні мандрівки „Знайомимось з бібліотеками України” та „Ми в гостях у Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка”. У 2010 р. Інтернет-центр надав свої послуги 1,5 тис. користувачам. Працівники центру створюють власні веб-ресурси. Це, зокрема, бібліографічні списки „Канікули в Інтернеті”, „Жінка та гендерні проблеми 21 ст.”, „УПА – армія нескорених”, „Мир хай буде всім сьогодні, бо це свято Великоднє”, до пам’ятних та ювілейних дат українських письменників.

В 2010 р. центральна бібліотека отримала грант нідерландського фонду МАТРА на суму 32,0 тис. грн., завдяки якому відкрито інформаційно-ресурсний центр „Вікно у світ”

Інформаційно-ресурсний

центр  „Вікно у світ”

Завдяки старанням ЦРБ як методичного центру, щороку зростає кількість бібліотек-філій, які отримують доступ до мережі Інтернет.

За сприяння ОУНБ ім. І. Франка ЦБС отримала перемогу в 2-му раунді конкурсу проектів „Організація нових бібліотечних послуг з використанням доступу до Інтернету” для 4-х бібліотек-філій (РДБ, Княжолука, Шевченкове, Вигода).

10 бібліотек ЦБС пройшли навчання в тренінговому центрі ОУНБ ім.. І. Франка.

З 2009 року активізувалась співпраця центральної бібліотеки  з волонтерами Корпусу Миру США в Україні Джеймсом та Робертою Ілейжер та Анною Крейцер.

Центральна бібліотека удосконалила підходи до рейтингової оцінки діяльності бібліотечних закладів у сільській місцевості, яка відбувається щорічно з ініціативи райдержадміністрації та міської Ради. Сьогодні значно підвищені вимоги до сільських бібліотек-філій в інформаційному забезпеченні краян.

 

Бібліотека-філія с. Лолин

За підсумками районного огляду це „Краща бібліотека року”. В результаті рейтингової оцінки належно поціновано краєзнавчу роботу книгозбірні, створено літопис населеного пункту. В цьому напрямку у 2010 р. бібліотека зайняла 1-ше місце.

Історико-етнографічна вітальня

в бібліотеці с. Лолин

При бібліотеці працює історико-

етнографічна вітальня „Мудрості та долі

берегиня – бабусина скриня”. Дбайливими руками членів вітальні зібрана колекція виробів майстрів різних поколінь під назвою „Сімейна реліквія”. Колекцію доповнює книжково-експонатна виставка „Тобі розкаже сива давнина, як край мій жив, боровся і трудився”.

Бібліотека відновила призабуті традиції проведення вечорниць в Лолині, збирає матеріали про Лолинське весілля.

За підсумками обласного конкурсу „І знов озвалися трембіти…” бібліотека стала переможцем, отримала Гран-прі та грошову винагороду.

У 2006 році  бібліотека-філія стала першою сільською бібліотекою області, що отримала доступ до всесвітньої мережі Інтернет.

 

Косівська ЦБС

Центральна районна бібліотека

Центральна бібліотека

Оновлюючи та вдосконалюючи форми роботи, працівники бібліотеки постійно розширюють свою інформаційну зону „Бібліотека. Інформація. Користувач” за рахунок створення нових інформаційних кутків: „Податкова інспекція інформує”, „Фонд соціального захисту”, „Поради підприємцям міста”.

Презентація книг

Богдана Радиша

До переліку тек та прес-досьє в розділі „Органи місцевого самоврядування” додано нові теки „Депутат та його справи”, „Чи знаєш ти свого депутата”, а також влаштовано „поштову скриньку”, через яку користувачі мають змогу звернутися до представників органів місцевої влади із запитаннями,

пропозиціями та побажаннями.

При центральній районній бібліотеці діють клуби за інтересами: „Знавці”, „Краєзнавець”, „Книголюб”, „Клуб творчої інтелігенції”.

Члени клубу „Знавці” (керівник директор ЦРБ Я. Семанишин) постійно організовують ігри „Що? Де? Коли?”.

Клуб „Краєзнавець”

9 працівників ЦБС пройшли навчання в

тренінговому центрі ОУНБ ім. І. Франка.

Бібліотека-філія селища Кути

Гуцульське селище Кути, яке відгороджене горами від усього світу, є частиною людської культури. Тут, як ніде інде можна почути гомін віків, зачерпнути силу і віру в майбутнє. Виховання патріотичних почуттів любові до рідної землі, збагачення духовного світу людей – завдання публічної бібліотеки селища Кути.

Вдало розкритий документний фонд, цікаво представлені періодичні видання відкривають користувачу шлях до книги. Яскраво оформлений краєзнавчий куток „Загублених скарбів віднайдена перлина” знайомить з літературою про звичаї і традиції гуцулів.

Цікавою була презентація книги поета селища І. Маковійчука „Ріка осінньої сльози”.

Засідання клубу „Яскиня”

10 років при бібліотеці діє читацький клуб „Яскиня”, метою якого є залучення нових читачів, особливо молоді, які хочуть збагатитись знаннями з історії краю, літератури, мистецтва,

відтворити народні традиції і звичаї. Цікаво пройшов краєзнавчий екскурс  „Літературні посиденьки до свята Стрітення”

До 75-річчя місцевого письменника Богдана Радиша бібліотека організувала вечір-портрет „Син Карпатських гір”.

 

Бібліотека-філія с. Космач

Фестиваль у Космачі

Космач – старовинне село серед карпатських гір. Жили тут люди більше 7-ми тисяч років тому. Сьогодні – це постійне місце проведення фестивалю „Великдень у Космачі”. Упродовж 50-ти років тут функціонує бібліотека. Основою роботи бібліотеки-філії є краєзнавство.

При бібліотеці утворено любительське об’єднання „Писанка”. Завідувачка бібліотекою Ганна Подоляк – ентузіаст своєї справи. За власні кошти передплатила альманах „Гуцульщина” і часопис „Писанка”. Завдяки своїй компетентності у написанні писанок зібрала матеріали і створила власний альбом „Писанкарство с. Космач”.

За сприяння наукового працівника Львівського інституту народознавства НАН України, кандидата історичних наук, члена Національної спілки художників України Олени Никорак Львівське товариство Гуцульщина” подарувало бібліотеці 5-ти томник Миколи Домашевського „Історія Гуцульщини” та видання „Українська народна тканина”, які презентовано на бібліотечній виставці „І добре, що на світі є Космач” під час фестивалю „Етноеволюція: Великдень в Космачі”.

Бібліотека підтримує постійні зв’язки з діаспорою. Цінні видання – книги, альбоми, касети та газетно-журнальні статті є вагомим дарунком від колишніх земляків з Німеччини (Михайла і Ірини Мороз) та з США.

Косьмацькі майстрині-

писанкарки

Бібліотекою спільно з Народним домом щорічно проводиться „Свято писанки”, під час якої на виставці „Роде на красний” представлено усе розмаїття космацької писанки. Доповненням цьому є матеріали однойменної папки, яка вміщує матеріали про цей чудовий вид мистецтва. Серед просвітницьких форм цікавими є Свято Коляди”, яке проходить в Космачі

постійно з 1995р. та „Свято Писанки”, яке бере початок наприкінці 80-х років XVIII століття. Відомі космацькі майстрині-писанкарки – часті гості бібліотеки. Їх мистецтво та матеріали про творчі здобутки послужили основою для оформлення виставки „Писанка єднає серце” на святі Писанки у 2010 році.

Коломийська ЦБС

Центральна районна бібліотека

ЦРБ Коломийської ЦБС є центром інформації, духовного збагачення краян, розвитку інтелектуальних та творчих особистостей.

Працівники ЦРБ турбуються про те, щоби кожен користувач, переступивши поріг бібліотеки, зрозумів, що його тут чекають, створюють комфортні умови для читання. Адже сьогодні до книгозбірень прийшов читач з новим світосприйняттям, сучасними потребами, літературними уподобаннями. Зараз для працівників комунікабельність і ерудиція – професійна необхідність. Дещо змінилися і функції бібліотеки. Бібліотека стала не лише просвітницьким, а й освітнім та інформаційним закладом.

ЦРБ тісно співпрацює з товариством „Просвіта”, КУНОМ, Союзом Українок, освітянами, краєзнавцями, релігійними громадами, ЗМІ. Спільно проводять літературно-мистецькі заходи, круглі столи, тематичні вечори, презентації та прем’єри книг, зустрічі з цікавими людьми, свята, конкурси.

Є певні досягнення у використанні новітніх технологій у практиці роботи бібліотек. Зокрема, за сприянням ОУНБ ім. І. Франка, ЦРБ отримала перемогу у 2-му раунді конкурсу проектів „Організація нових бібліотечних послуг з використанням доступу до Інтернету”, в результаті якої будуть комп`ютеризовані сільські книгозбірні у Печеніжині, Отинії, Гвіздці.

9 працівників ЦБС пройшли навчання у тренінговому центрі ОУНБ ім.. І Франка.

Заслуговує на увагу досвід співпраці працівників бібліотеки з фахівцями організації розвитку туризму на Коломийщині, етнографічна діяльність сільських філій.

 

Бібліотека-філія с. Спас

с. Спас – Горішнє

Бібліотека-філія спільно з Народним домом, „Союзом Українок”, товариством Рух, братством вояків УПА написали історію села та історію бібліотеки. У 2010 р. були відзначені ювілейні дати, релігійні та обрядові свята, підготовлені літературно-мистецькі програми біля пам’ятних хрестів і знаків загиблим воїнам УПА та ветеранів ВВВ, могил Січових стрільців.

Великдень у Спасі

Належна увага проділяється пошуковій роботі. Зібрані документи і матеріали розміщені у краєзнавчому кутку „Моє рідне село, моя казка! Ти з дитинства колиско моя”!

За підсумками обласного конкурсу

„І знов озвалися трембіти…” бібліотека виборола 2-ге місце з одержанням грошової винагороди.

 

 

Калуська ЦБС

Центральна районна бібліотека

Літературний калейдоскоп „Золотий дзвін імен”

Реалізуючи програмні завдання обласних семінарів, бібліотечні заклади Калузької ЦБС набули позитивний досвід в організації і проведенні просвітницьких заходів. Для центральної бібліотеки як методичного центру, характерним є розмаїття

 

акцій, оглядів, конкурсів, програмних ідей. Добре прижився районний конкурс „Сьогодні в бібліотеці – завтра в газеті”, який стартував у 2010 році.

Оголошені і проходять:

  • районний огляд-конкурс „Бібліотека, періодика, користувач:  оперативно, цікаво, доступно”;
  • районна благодійна літературна акція „Театралізована презентація виставок літератури „Книги, які вивели мене в люди”;
  • районна програма „Літні канікули за книгою”;
  • творча акція „Читацькі громади Калущини за здоровий спосіб життя, добро і красу”.

В системі просвітницьких заходів вагоме місце займає рейтингове оцінювання діяльності установ освіти, культури, охорони здоров’я у сільській місцевості, в якому згідно рішення райдержадміністрації надавалась оцінка роботі та стану бібліотечних закладів з наступним нагородженням.

Бібліотека як методичний центр приділяє значну увагу навчанню працівників сільських бібліотек філій. Серед різних форм підвищення професійного рівня – семінари, практикуми, школа молодого бібліотекаря та ін. Особливо вдалим був у програмі „Дня фахівця” літературний калейдоскоп „Золотий дзвін імен”.

В плані освоєння новітніх технологій завдяки сприянням ОУНБ ім. І. Франка Калуська ЦРБ і 3 сільські бібліотеки-філії (Войнилів, Голинь, Новиця) перемогли в 2-му раунді конкурсу проектів „Організація нових бібліотечних послуг з використанням доступу до Інтернету”.

9 працівників ЦБС пройшли навчання в тренінговому центрі ОУНБ ім.. І. Франка.

Активною була участь бібліотек Калущини у:

  • Всеукраїнському конкурсі „Найкращий читач 2010 року;
  • Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості „У вінок Кобзаря ми вплітаємо майбутнє”;
  • обласному конкурсі з питань збереження і популяризації гуцульської культури „І знов озвалися трембіти…”.

 

Бібліотека-філія с. Новиця

Великодні гаївки

Бібліотечні працівники с. Новиця добре володіють методами вивчення рівня інформаційної культури користувачів, впроваджують у практику інноваційні форми роботи. Бібліотека неодноразового виборювала призові місця у обласних та районних оглядах, конкурсах.

При проведенні просвітницьких заходів особливою є увага до молоді, якої в селі досить багато. Для цієї категорії організовують розважально-молодіжні свята: новорічний бал-маскарад, Великодні гаївки, калейдоскоп до дня святого Валентина. Тісний зв’язок з місцевою громадою сприяє здобуттю позитивного іміджу бібліотеки у мешканців села.

Бесіда за книгою Д. Юсипа „Дзвони Чумацького шляху”

За підсумками обласного конкурсу „І знов озвалися трембіти…” бібліотека здобула перемогу

і зайняла 1-ше місце. Нагороджена грамотою

управління культури облдержадміністрації та грошовою премією.

 

Надвірнянська ЦБС

Центральна районна бібліотека

Центральна бібліотека

Поряд з традиційними формами роботи активно впроваджуються в практику інновації. Успішно функціонує Інтернет-центр, в якому відвідувачам надано 8 робочих місць.

Відкриття Інтернет-центру відбулось 13 грудня 2007 року.

Всеукраїнським благодійним фондом Ю. Дерев’янка подаровано 6 комп’ютерів для бібліотек системи (міська та юнацька, районна для дітей, Тисменичанська, Делятинська, Ланчинська для дітей, Камінецька бібліотеки-філії). Центральна бібліотека та бібліотеки-філії с. Пасічна, Цуцилів, Тисменичани завдяки сприянням взяли участь і отримали перемогу в другому раунді конкурсу „Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету”.

9 працівників  ЦБС пройшли навчаннв тренінговому центрі ОУНБ ім.. І. Франка.

Центральна бібліотека відзначила своє 65-річчя. З цієї нагоди проведено урочисту академію, видано буклет.

ЦРБ проводить багато цікавих просвітницьких заходів, чим здобула позитивний імідж серед мешканців міста і району. Характерною особливістю є те, що з краянами зустрічаються і презентують свої твори видатні особистості Прикарпаття, серед яких: В. Качкан, Я. Ткачівський, М. Вайно, О. Слоньовська, П. Добрянський, Є. Баран, Н. Павлик, М. Андрусяк, Г. Турелик, Н. Чир та ін.

 

Бібліотека-філія с. Тисменичани

Презентація книжкової виставки

Свято рідної мови

Працівники бібліотеки О. Мельниченко та П. Кушнірчук – досвідчені фахівці, користуються повагою сільської громади. Для мешканців організовуються заходи до знаменних дат за участю односельців. При бібліотеці працює клуб „Господарочка”. У 2010 р. найбільш вдалими були: година поезії „Моя свобода завжди при мені” (до 80-річчя Ліни Костенко), читацький діалог за книгою Р. Федоріва „Єрусалим на горах”, свято рідної мови „Рідне слово моє, не мовчи”, літературно-історичний екскурс „То наш Довбуш, наша слава”, година духовності „Великдень – свято воскресіння”.

Напередодні відзначення Всеукраїнського дня бібліотек Благодійний фонд Юрія Дерев’янка подарував бібліотеці комп’ютер, згодом було налагоджено мобільний (3G) Інтернет –зв’язок.

У жовтні 2010 р. Тисменичанська бібліотека-філія взяла участь і перемогла в конкурсі проектів „Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету”. У цьому ж році бібліотека вийшла переможцем районного огляду-конкурсу „Краща бібліотека 2010 року”.

 

Бібліотека-філія с-ща Делятин

Бібліотека розташована у вигідному для мешканців центрі селища. Обслуговує понад 2 тисяч користувачів. Творчою є співпраця з Народним домом, музичною школою, педагогічними колективами шкіл, духовенством. Бібліотека естетично оформлена, змістовні виставки, стелажі, полички. Бібліотека ініціює активну просвітницьку діяльність.

Фольклорна година  „Традиції мого села”

У 2010 р. відбулись цікаві пізнавальні заходи: літературна подорож „Співець гуцульського села” (до 135-річчя від дня народження Марка Черемшини), майстер-клас „Вишивка та бісероплетіння – це мистецтво”, фольклорна година „Традиції мого села”, година історичної пам’яті „І подвигом не буде забуття, допоки світ

живе під небесами” (до 65-річчя Перемоги),

брейн-ринг „Мистецтво бути людиною”.

Благодійним фондом Юрія Дерев’янка для

бібліотеки подаровано комп’ютер. Підведено Інтернет-зв’язок (3G), жителі селища отримали можливість безкоштовного доступу до Інтернету. Завдяки цьому зріс імідж бібліотеки серед краян, збільшилась кількість користувачів.

Майстер-клас вишивальниці Тетяни Пасічної

 

Рогатинська ЦБС

Рогатинська ЦБС (директор – Дзера Марія Володимирівна) об’єднує 51 бібліотечну установу, з них – 47 сільських, 2 – міських, районна і дитяча бібліотеки.

Для більш повного охоплення населення району бібліотечним обслуговуванням запроваджено нестаціонарні форми обслуговування в селах Яглуш, Загір’я, Журавенко, Залип’я, Кутці, Руда. Якісно зросли документально-інформаційні ресурси бібліотек району. Для задоволення духовних та інтелектуальних потреб користувачів у книгозбірнях системи діє 15 клубів за інтересами. Найбільшою популярністю у читачів користується „Книжковий клуб”, який нещодавно відкрито при ЦРБ.

 

Центральна районна бібліотека

В ЦРБ діє Інтернет-центр, відкритий у 2007 році в рамках програми „Інтернет для читачів публічних бібліотек”(LEAP-IV). У 2010 році ЦРБ перемогла у конкурсі „LEAP-2010: оновлення комп’ютерів і програмного забезпечення для успішних Інтернет-центрів”.

Усе це дозволило збільшити кількість

Засідання „Книжкового клубу”

автоматизованих робочих місць з доступом до всесвітньої мережі для користувачів.

«Мрії збуваються» – телепроект, який здійснює центральна бібліотека спільно з місцевим телеканалом «Захід». Він включає підготовку телевізійних промороликів, у яких відображено, як за допомогою сучасних інформаційних технологій бібліотека допомагає користувачам у здійсненні їхніх мрій. Впродовж 2010 року підготовлено 4 ролики, кожен з яких позитивно сприйнятий читачами бібліотеки та бібліотечною спільнотою.

Працівники відділу інформатизації та інновацій ініціювали проведення благодійної акції «Фактор доброти», мета якої – збір коштів на придбання ліків для хворого на важку форму гемофілії хлопчика, що проживає на Рогатинщині. За час проведення акції бібліотеці вдалося залучити понад півсотні організацій та зібрати кошти, що дозволять забезпечити хвору дитину ліками. Детальніше про хід акції та її результати можна дізнатися на блозі акції: http://faktor-d.blogspot.com.

Програма «Бібліоміст» за сприяння ОУНБ ім. І. Франка визначила 5 бібліотек Рогатинщини, що пройшли конкурсний відбір і стали переможцями конкурсу з організації нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернету: бібліотеки-філії с. Потік, с. Пуків, с. Путятинці, с. Данильче, с. Уїзд. 10 бібліотечних працівників ЦБС пройшли навчання у тренінговому центрі ОУНБ ім. І. Франка.

В обладнаних комп’ютерами бібліотеках будуть розвиватися інноваційні бібліотечні послуги, щоб якнайкраще задовольняти інформаційні потреби місцевого населення, тим самим підсилюючи роль бібліотек як важливого осередку розвитку громади.

 

Бібліотека-філія с. Чесники

Доступ до Інтернету пропонують своїм читачам і сільські бібліотеки, зокрема, Чесниківська бібліотека-філія, яка перемогла у конкурсі проектів співпраці з місцевими громадами програми „Бібліоміст” – проект „Молодь опановує Інтернет”. У партнерстві із сільською радою, благодійною організацією „Піклувальна рада Чесниківської школи” і Західноукраїнським ресурсним центром на базі бібліотеки створено інформаційно-методичний Інтернет-майданчик для розробки та впровадження стратегії

Відкриття Інтернет-центру розвитку місцевої громади. При цьому проведено комплексне дослідження можливостей і викликів громади, мешканців села вчать користуватися комп’ютерами і працювати в Інтернеті з тим, щоб вони могли на своїх присадибних ділянках застосовувати ефективні технології, про які дізнаються з мережі.

Налагодження ділових партнерських взаємин, втілення нових проектів і підвищення якості життя в селі – серед очікуваних довготривалих результатів проекту.

Рожнятівська ЦБС

 

Центральна районна бібліотека

Рожнятівщина – мальовничий бойківський край, край  незайманих лісових угідь і чудових гірських ландшафтів. ЦРБ є невід’ємною складовою інфраструктури регіону, докладає значних зусиль для розвитку бібліотек-філій ЦБС, кооперуючи та консолідуючи свої дії з органами влади, освітніми і культурними установами та організаціями. При цьому в першу чергу звертається увага на формування, збереження і використання бібліотечних фондів, створення інформаційних ресурсів, які відповідають потребам користувачів регіону, подолання нерівності у доступі до інформації усіх верств населення.

Рожнятівська ЦБС (директор – Рибчак Марія Василівна) налічує 44 бібліотеки, з них 1 ЦРБ, 1 РБД, 2 міські, 2 дитячі, 38 бібліотек-філій. Усі населені пункти району охоплені бібліотечним обслуговуванням. За відсутності стаціонарної бібліотеки жителі 8 населених пунктів: села Турівка, Черенино, Бабське, Крива, Лази, Ловаги, Кузьмінець, Погар обслуговуються через бібліотечні пункти.

На початку 2010 р. бібліотечна система за сприяння ОУНБ ім. І. Франка стала однією з перших переможниць конкурсу з організації нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету програми «Бібліоміст». Центральна бібліотека, міські бібліотеки-філії селищ Брошнів-Осада, Перегінськ, бібліотека-філія с. Нижній Струтин отримали в загальному 15 комп`ютерів, ліцензійне програмне забезпечення, принтери, сканери, мережеве обладнання. Крім того, бібліотека-філія с. Ясень стала експериментальним центром програми, демонструючи можливість використання супутникового Інтернету у важкодоступних районах. 10 бібліотечних працівників пройшли навчання у тренінговому центрі ОУНБ ім. І. Франка.

За словами директора Марії Рибчак, успіхом бібліотекарі завдячують цілеспрямованій кампанії під гаслом «Бібліотека і влада: як досягти взаєморозуміння». Як наслідок,

Співпраця з органами влади

працівники книгозбірні спільно з управлінням економіки РДА розробили цільову бібліотечну програму «Розширення доступу до Інтернету в бібліотеках району». У рамках програми місцева влада виділить бібліотекам майже 294 тис. грн.

Взаємодія з місцевою владою, депутатським корпусом, іншими партнерами є частиною іміджевої діяльності бібліотек. Бібліотечні працівники розуміють, що тільки така плідна співпраця допоможе вирішити нагальні питання і буде корисною для обох сторін.

Вперше в області центральною бібліотекою спільно з районним центром соціальних служб для сім`ї, дітей і молоді, кримінально-виконавчою інспекцією районного підрозділу ДДУПВП проведено семінар на тему «Знаємо та реалізуємо свої права» для тих, хто повернувся з місць позбавлення волі.

Семінар-навчання опікунів та піклувальників дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, провела ЦРБ. Учасникам семінару надавались консультації-роз`яснення щодо дотримання Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт».

Рожнятівська ЦБС спільно з відділом у справах сім`ї і молоді райдержадміністрації провели акцію «Подаруй книгу дитині-сироті».

У березні 2011 р. директор ЦБС Марія Рибчак стала одним із переможців конкурсу проектів розвитку місцевих громад ініціативи «Лідер бібліотечної справи»-ІІ за проект «Вчимося разом і демонструємо свої можливості: мережевий проект для людей літнього віку». Метою конкурсу проектів розвитку місцевих громад було вироблення та підтримка нових, унікальних, непересічних ідей у бібліотечному секторі, які допоможуть перетворити книгозбірні на затишні й комфортні місця для навчання, використання комп’ютерів та Інтернету, тим самим надаючи можливість окремим особам і всім громадам досягати своїх цілей.

Читач завжди був і залишається центральною фігурою в бібліотеці. Читацький запит, інформаційні потреби та уподобання користувача формують основні пріоритети читацьких уподобань. У постійному пошуку нових, нетрадиційних форм роботи з користувачами бібліотекарі ЦБС завжди застосовують диференційований підхід, враховуючи інтереси, нахили та вікові особливості кожного.

 

Міська бібліотека-філія с-ща Брошнів-Осада

Цікаво і змістовно організовує свою роботу книгозбірня (завідувачка Чернишова Л. І). Вже не один рік бібліотечні працівники спільно з користувачами підтримують акції «Подаруй бібліотеці книгу», «Бібліотечна книга повертається до рідного дому», «Допоможи бібліотеці, допоможи собі». «Лемківська світлиця», яка діє в Народному домі с-ща Брошнів-Осада, організована у тісній співпраці з працівниками місцевої бібліотеки. Проведені у її стінах разом із «Бескидським земляцтвом» просвітницькі заходи сприяють відродженню національних і духовних цінностей краю. Під час проведення обласного фестивалю української дитячої естрадної пісні «Водограй» ім. Володимира Івасюка у приміщенні бібліотеки діє розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Івасюкова пісня поміж нас».

Бібліотека-філія с. Спас

«Zehr Gut», – оцінили німецькі гості з м. Дрездена роботу цієї книгозбірні. Яка б делегація не приїжджала у це село, вона не минає сільської бібліотеки. І завжди книгозбірня вражає відвідувачів оригінальністю оформлення. Як розповідала завідуюча філією Ольга Максимів, німецьким гостям тут дуже сподобалось. Вони відгукувались, що потрапили мов у казку. Особливо їх вразила книжкова виставка «Світ твоїх захоплень», де поряд із книгами було виставлено дитячі роботи з бісеру і черепашок, які виготовили юні читачі бібліотеки завдяки книгам з бісероплетіння та рукоділля. «Дуже добре», – хвалили гості з-за кордону роботу бібліотеки, наголошуючи, що тут є чому повчитись.

Бібліотека і справді є осередком культурного відпочинку її користувачів, джерелом знань різних категорій населення. Масові заходи до Дня матері, виставка-діалог «Це вас цікавить», де розміщені найновіші закони та інші офіційні урядові документи, новинки суспільно-політичного життя, інфотека «Мову рідної природи розуміти серцем вчись», книжкові виставки «Про що не розповів підручник», «Україна дивиться в майбутнє», «Моє Прикарпаття» – окраса України, тематичні полички приваблюють громадськість села до бібліотеки.

Снятинська ЦБС

Центральна районна бібліотека

Снятинщина – покутський край Черемоша і Прута, край Марка Черемшини і Василя Стефаника, художника Василя Касіяна, архітектора Ярослава Лукавецького.

Для ЦРБ (директор Будаковська Мирослава Мирославівна), бібліотек-філій ЦБС популяризація краєзнавчої літератури завжди була невід`ємною частиною роботи. Крім того, ЦБС визначила краєзнавство одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності. Дні краєзнавства, години народознавства, історичні, духовні та літературні екскурси, бібліотечні виставки-персоналії, портрети, тематичні огляди літератури – такі форми роботи використовують бібліотечні працівники для інформування користувачів про знаменні і пам’ятні дати Снятинщини, виховання у читачів любові до рідного краю, гордості за нього.

ЦРБ спільно з громадськістю провела суспільно-політичну акцію «Пам’ятати. Відновити. Зберегти». З нагоди відзначення Міжнародного Дня сім`ї у центральній бібліотеці відбулося родинне свято «Нехай завжди квітує дерево родинне». У читальному залі оформлено змістовні альбоми, які є своєрідним літописом зробленого колективом. У них – розповідь про проведені творчі зустрічі з цікавими людьми, тематичні вечори, презентації нових книг.

З ініціативи районного часопису «Голос Покуття», за сприяння відділу у справах молоді та спорту (Г. Корбут), РМК відділу освіти (Т. Бегей) та під творчою егідою РО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка (М. Попадюк) проведено пізнавально-виховний захід «Покутська муза», який вела журналістка Тетяна Вовк у читальному залі центральної районної бібліотеки. На зустріч із юнаками і дівчатами прибули самобутні покутські поетеси Наталія Радиш з Джурова та Дарія Чорней із Трійці. Мисткині слова ділилися із присутніми своєю любов’ю до образного мислення, декламували власні вірші із своїх поетичних збірок. Напередодні 140-літнього ювілею В. Стефаника у бібліотеці відбулася велелюдна зустріч з лауреатом обласної премії ім. В. Стефаника 2011 р. Василем Харитоном.

 

Бібліотека-філія с. Вовчківці

Бібліотека (зав. Библюк О. Я.) допомагає користувачам оволодіти певними знаннями, засвоїти досвід попередніх поколінь, прилучає до культурних надбань і цінностей українського народу, його звичаїв та традицій. Бібліотека приділяє увагу вивченню краєзнавчої літератури,

Засідання молодіжного клубу „Берегиня”

пошуку інформації про забуті звичаї та обряди рідного краю та села.

При бібліотеці створено молодіжний клуб «Берегиня», на засіданнях якого обговорюється робота з книгою, виховання культури читання. Найбільш популярними формами роботи є літературні свята, вечори, зустрічі за круглим столом («Батьки і діти: чи легко порозумітися»), зустрічі з працівниками різних професій («Допоможи у виборі професії»), диспути, дискусії на тему: «Екологічні катастрофи», «Що загрожує людству», «Людство за здоровий спосіб життя», читацькі конференції, бібліотечні виставки, огляди літератури.

Бібліотека при проведенні великих масових заходів співпрацює з органами місцевого самоврядування, школою, клубом, окремими підприємцями села.

Впродовж 2010 р. проведено такі заходи: фольклорно-етнографічне свято Маланки (молодіжний гурт обходив хати і господарства односельчан, вітав колядками і щедрівками всіх із святом Василія); година народознавства «Чому розплетена коса».

Напередодні ювілею 600-річчя першої письмової згадки про село Вовчківці, 150-ліття церкви Успення Пресвятої Богородиці в актовому зали школи відбувся семінар та науково-практична конференція за участю працівників відділу освіти, органів місцевої влади, бібліотеки та спонсорів проекту до Дня села. В рамках конференції була організована презентація книжки П.С. Сіреджука «Моє село – моє Покуття».

21 вересня 2010 р. у бібліотеці проведено

Презентація книжки „Моє село –

моє Покуття”

день краєзнавства, присвячений ювілею села. Справжнім дивом для гостей став краєзнавчий куток «Скарби рідного села» і бібліотечна виставка «Дай, Боже, долі й слави всім людям нашого села!». Цікавить і приваблює нашого читача така форма роботи, як вечорниці. В рамках дня

Година духовності „Свята наші,

дайте нам силу…” краєзнавства було проведено годину духовності «Свята наші, дайте нам силу…», конкурс на кращу колядку «Йде по світу коляда», Андріївські вечорниці «Андрію, Андрію, я на тебе коноплі сію».

 

Бібліотека-філія с. Джурів

Бібліотека (зав. Глушко Г. І.) це центр відпочинку, духовності, це плідна праця літературно-мистецького клубу «Сонечко». Бібліотека-філія обслуговує понад 750 користувачів та організовує свою роботу, виходячи із соціальних та життєвих потреб кожного члена громади. Для користувачів у філії діє читальний зал на 10 місць та міні- музей декоративно-ужиткового мистецтва минувшини, який створює неповторну

атмосферу. Особливе місце в роботі

бібліотеки займає популяризація історичної    спадщини краю, якій було присвячене             Презентація бібліотечної виставки

історичне есе « Твоя зоря цвіте над рідним краєм». В святі брали участь представники влади, учасники визвольних змагань. До дня Святого Валентина у бібліотеці було проведено годину спілкування «Так ніхто не кохав…», де читачі дізналися багато цікавої інформації про кохання українських письменників. 

До Великоднього свята, у філію на день краєзнавства «Великодні дзвони» було запрошено писанкарку села Мар’яну Юрах, яка провела майстер-клас з писанкарства «Орнаментика писанкового розпису” .

Тисменицька ЦБС

Центральна районна бібліотека

ЦРБ (директор Савчук Оксана Ярославівна) взяла участь у конкурсі проектів співпраці бібліотек з місцевими громадами, організованому програмою „Бібліоміст” і виграла грант на реалізацію проекту „Заробітчанська правда: бібліотека як вікно у життя українських заробітчан”. 21 грудня 2010 р. у ЦРБ відбувся круглий стіл «Проблемні аспекти сучасного українського заробітчанства». Це був перший захід, що пройшов в рамках реалізації цього проекту. Проект «Заробітчанська правда»

Його учасниками стали: секретар міської ради Ірина Мельник, яка зініціювала даний проект ще працюючи директором районної бібліотеки, начальник відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату районної державної

адміністрації Юрій Проценко, фахівці відділів освіти, культури та туризму РДА, представники громадських організацій, засоби масової інформації, громадськість. «Це велике наше досягнення», – не приховує радості Ірина Мельник. Відтепер діти зможуть спілкуватися із своїми батьками. І це не будуть кількахвилинні

Засідання круглого столу

розмови по мобільному телефону, а нормальне живе спілкування в он-лайн режимі. Крім того, вони зможуть бачити один одного, що також має важливе значення.

Районна бібліотека стала тим осередком, що мобілізує всю громаду для створення інформаційно-консультативного центру для родин українських заробітчан та осіб, які б хотіли отримувати доступ до корисних Інтернет-джерел з даної тематики. Тут проводяться живі та онлайнові консультації із заробітчанами та службами підтримки емігрантів за кордоном, навчання волонтерів та представників місцевої громади основ комп’ютерної грамотності та роботи в Інтернеті, а також запроваджено періодичне онлайн-спілкування «Спитай у заробітчанина» за участі громадськості району. Власне, перше таке спілкування із заробітчанами з Ізраїлю відбулося під час «круглого столу». Тож відтепер, хто не має можливості вдома спілкуватися із родичами за кордоном, зможуть це зробити безкоштовно у бібліотеці.

Партнерами проекту «Заробітчанська правда: бібліотека як вікно у життя українських емігрантів» є громадська організація «Мій дім – Карпати» (м. Івано-Франківськ), відділи культури, у справах сім’ї, молоді та спорту, освіти районної державної адміністрації, РО «Червоний хрест», священнослужителі, місцеві ЗМІ, журналісти, молодіжна рада, спільнота колишніх заробітчан «Пієта» (м. Івано-Франківськ).

У 2010 р. основним завданням ЦБС було прилучення всіх поколінь користувачів до книги, збереження родинних традицій, формування гармонійно розвиненої особистості з високим національним і культурно-освітнім потенціалом. Організували і провели цикли заходів до Дня Незалежності України (науково-практичну конференцію «З думкою про єдність на землі» (ЦРБ), години державності, зустрічі з цікавими людьми, літературно-мистецькі вечори), Дня Конституції, Соборності та ін.

Цікаво і змістовно відбулася прем’єра книги воїна-афганця Дмитра Сатура «Дорогами пам`яті», яка проходила в рамках тижня дитячої та юнацької книги. Автор книги, голова спілки ветеранів Афганістану, у своїй книзі подає документальні матеріали про життєвий шлях учасників афганської війни, цінні фотографії з особистих архівів, вірші молодих поетів про бойові дії на чужій, далекій землі.

Виставка творчих робіт Надії Теличкан, активної читачки, викладача Тисменицької дитячої школи мистецтв ім. Йова Княгницького, а саме – ляльки-мотанки, графічні роботи на тему «Жіночий образ рукою жінки», була окрасою ЦРБ.

Бібліотека-філія с. Ямниця

Глибокою повагою у краян користується книгозбірня (зав. Суп Г. М.). Характерною ознакою бібліотечного обслуговування жителів села є те, що сільська і шкільна бібліотека об’єднані в єдину установу, яка функціонує у приміщенні середньої школи. Це єдиний в області приклад такого об`єднання, і в даному випадку, позитивний.

Завдяки тісній співпраці з органами місцевої влади бібліотека щорічно комплектується і підтримує свою життєдіяльність за рахунок коштів з місцевого бюджету. Опікується бібліотекою і сільський голова І. Б. Ковальчук.

Великою популярністю серед жителів села користується клуб органічного землеробства «Сільський господар», яким керує Антон Іваночко. Два рази на місяць члени об’єднання, зацікавлені особи різного віку і фаху, збираються у бібліотеці, де їх радо зустрічає секретар клубу – завідувачка Ганна Суп. Для проведення засідань є всі умови: читальний зал на 35 місць, телевізор, мультимедійний проектор, спеціальна література та періодичні видання

(«Дім, сад, город», «Порадник», «Земля

Засідання клубу органічного

землеробства моя, годувальниця», «Мій сад, город», «Добрий господар»).

Клуб веде просвітницьку діяльність серед жителів села. «Сільський господар» став першим сільським осередком Всеукраїнського клубу органічного землеробства, мета якого – навчити землероба-любителя, який зміг би отримувати високий урожай при найменшій затраті сил, коштів, часу, без мінеральних добрив та отрутохімікатів. Складовою просвітницької роботи є роз’яснення способів раціонального використання землі, охорона довкілля, вирощування екологічно чистої сільськогосподарської продукції та шляхи її переробки і збереження. В бібліотеці функціонує постійно діюча книжкова виставка “До землі з любов’ю”, яка доповнена тематичними папками: «Сільський господар,» «Прочитайте – це цікаво», «Про нас пишуть», «Робота клубу у фотографіях».

Серед засідань, які були проведені у 2010 році найцікавішими були: «Нові препарати по боротьбі з шкідниками», «Весняно-польові роботи», «Ефективний захист рослин від шкідників», «Боротьба з шкідниками у сільському господарстві», «Насіння та його підготовка своїми руками», «Інтенсивні методи обробітку ґрунту», «Колорадський жук та боротьба з ним», «Сільська міні-ферма», «Домашня пасіка – запорука вашого здоров’я», «Вплив сівозміни, якості і сорту насіння на урожай».

В грудні відбувся конкурс «Дегустація вина з найароматніших сортів винограду». Для 12-ти учасників конкурсу були розроблені дегустаційні картки, в яких вказувались критерії оцінки вина. Переможців нагородили цінними призами, спонсором яких була сільська рада.

Тлумацька ЦБС

Центральна районна бібліотека

Тлумаччина – перлина Покуття, своєрідний куточок України, з неповторною історією, звичаями, традиціями, талановитими і видатними особистостями: скульпторами Григорієм Круком та Михайлом Бринським, художниками Денисом-Левом Іванцівим, політичним діячем Степаном Терлецьким, письменниками Петром Шкраб`юком, Василем Лесівим, Марійкою Підгірянкою.

Важливу роль у популяризації туристичного краєзнавства відіграє  ЦРБ (директор Пісак Мар`яна  Юріївна). Організована постійно діюча книжкова виставка «Прикарпаття туристичне», на якій зібрані матеріали, що допомагають у виборі місця відпочинку, розповідають про туристичну привабливість даної місцевості. Виготовлено буклет «Тлумаччина – перлина Покуття», «Наш край – святий кут України».

В рамках фестивалю «Покутські

Відкриття Інтернет-центру у ЦРБ

джерела» було проведено презентацію історико-етнографічного нарису «Покуття», у якому зібрані перлини історії та традицій п’яти    районів Покутського краю.

Колектив центральної районної бібліотеки разом з волонтером Корпусу Миру в Україні Крейгом Страмелом в рамках програми Підтримки малих проектів (SPA) виграли грант на проект «Волонтерство в Тлумачі». На грантові кошти (3 тис. доларів) бібліотека отримала 3 комп’ютери та іншу мультимедійну техніку. Завдяки реалізації цього проекту місцева громада м. Тлумача одержала безкоштовний доступ до електронних ресурсів глобальної мережі Інтернет.

Ідея проекту – навчання місцевих старшокласників елементам волонтерської роботи: відповідальності та готовності допомагати. «Волонтери-старшокласники будуть допомагати молодшим учням робити домашні завдання, вчити їх користуватися Інтернетом та шукати потрібну інформацію, – каже Крейг. – Поки що таких волонтерів лише чотири – це лише початок. Думаю, згодом буде значно більше».

Свято Незалежності Тлумаччина відзначила святом короваю з нового урожаю. ЦРБ організувала тематичну виставку книг, працівники пригощали присутніх власними випічками, роздавали свої фірмові рецепти.

ЦРБ на святі короваю                                                                          Фірмові випічки працівників ЦРБ

Бібліотека-філія с. Колінці

Центром сімейного читання є бібліотека (зав. П. Д. Буграк). Надовго запам’яталося жителям села вшанування кращих людей місцевої громади «Добротою себе виміряй», яке проведено спільно з працівниками сільської ради, школи і клубу. На свято були запрошені люди села, які своєю щоденною працею, примножують багатство села, заслужили шану і повагу односельчан. Із вступним словом виступила завідувачка

Вшанування кращих людей села бібліотекою Буграк П. Д., вчитель школи Базів О. А., механізатор Білан В.В. Зі словами вдячності звернувся до односельців сільський голова Яців В.Д., який завжди допомагає бібліотеці у проведенні масових заходів.

Одним з провідних напрямків діяльності бібліотеки-філії є робота з обдарованою і талановитою молоддю. Організоване свято молодих талантів «Мій рідний край надихає на творчість», на якому презентували свої творчі доробки Гриньків В., Гриньків І. – власні поезії, Голинська Мар’яна – картини, Яців О. М., Артим Г. – вироби з бісеру.                          Свято молодих талантів

Створений ігровий оазис привертає увагу наймолодших відвідувачів книгозбірні. Аматорський колектив пісні, танцю і художнього слова, який створений у бібліотеці, емоційно підсилює бібліотечні заходи та засідання клубів «Чарівний клубок» і «Господарочка». Ця бібліотека залучила до користування інформаційно-документними ресурсами майже всіх жителів, які проживають у селі.

Обертинська селищна бібліотека

провела презентацію книги прикарпатської поетеси і письменниці Ольги Слоньовської «В Афганістані в «чорнім тюльпані», присвячена воїнам Прикарпаття, які воювали і загинули в Афганістані. Своїми спогадами про війну і службу в армії поділилися воїни Афганістану, які проживають у селищі Обертин: Богдан

Презентація книги „В Афганістані

в „чорнім тюльпані” Кучм’як, Володимир Дмитрук, Юрій Юрчак. Сільський голова привітав воїнів-афганців.

Активною була участь книгозбірні у відзначенні Дня матері, Дня рідної мови, року ветеранів Великої Вітчизняної війни. Проводились мітинг-реквієм «Пам’ятаймо минуле заради майбутнього», година пам`яті «Пам’ять героїв священна», музична композиція «Берегиня українського народу», «Мово рідна , живи в ріднім слові».

Яремчанська ЦБС

Яремчанська ЦБС (директор – Стефанюк Марія Дмитрівна) налічує 12 бібліотек, а саме: 1 центральна міська бібліотека, 1 міська для дітей, 3 міські бібліотеки-філії (Ямна, Дора, Ворохта) та 7 сільських філій.

Центральна міська бібліотека

У 2010 р. бібліотеки ЦБС приділяли увагу популяризації культури українського народу, національних і духовних надбань. В ЦБ оформлені постійно діючі виставки «Мій рідний край – це серця мого пристань», «Гуцульщина – перлина Карпат». При бібліотеці функціонує клуб творчої інтелігенції «Відродження», який у тісній співпраці з міською «Просвітою», Карпатським національним природним парком, музеєм етнографії та екології Карпатського краю, відділом освіти

Засідання клубу творчої інтелігенції

систематично проводять соціокультурні та просвітницькі заходи, присвячені видатним людям краю, відродженню традицій, звичаїв та обрядів Гуцульщини.

Книжково-ілюстративні виставки «Животоки нашої соборності», «Без верби й калини нема України», «Духовна скрбниця», «Карпатський край – гармонія людини і довкілля» сприяють духовному відродженню і вдало розкривають документ ний фонд бібліотеки.

Літературно-музичною феєрією «Мій рідний край, моя земля, що зветься Україна», в рамках якої функціонувала бібліотечна виставка «Україно моя, я для тебе на світі живу» відзначено День Незалежності України. Присутній на святі міський голова розповів про історичні події, які стали передумовою утворення нашої держави.

До міжнародного Дня захисту дітей спільно з центром позашкільної освіти організували міні-виставку малюнків на тему: «І сонечко, і хмаринки – все в дитячій уяві хлопчика Максимка», біля яких діти розповідали, що хотіли відобразити у своїх творіннях.

Створюється фотогалерея, що презентує пам’ятки Яремчанщини, дає розширену інформацію, присвячену етнографії та відомим діячам краю.

 

Татарівська сільська бібліотека-філія

Бібліотека (зав. Л. Процюк) разом з учителями місцевої школи провела бенефіс гуцульського музиканта-цимбаліста, керівника народних троїстих музик п. Дмитра Кіндратчука: «З гніздів’я трембіт і смерек», учасника всіх                  гуцульських фестивалів. Щирий і відвертий у спілкуванні, має широке коло шанувальників  у Грузії, Львові і навіть у далекій Аргентині.

Яскраво вписалася в захід книжково-ілюстративна виставка: «Духовні скарби рідного краю».

До Дня української мови і писемності організували свято «Ти наше диво калинове, кохана українська мово» і провели брейн-ринг «Я всім на світі поділюся з вами та слова рідного не віддам».

Виставка  «Гуцульщина – це серця мого пристань» є своєрідним етнографічним куточком, у якому відображено звичаї, традиції та декоративно-ужиткове мистецтво краю.

 

Болехівська ЦБС

Центральна міська бібліотека

Болехівська ЦБС (директор – Бунчак Роксолана Юріївна) об’єднує 11 бібліотек (1 центральна міська, 1 міська для дітей, 9 сільських філій).

ЦБ впродовж 2010 р. провела різноманітні просвітницькі акції з відзначення знаменних і пам’ятних дат, презентації книг, виставки виробів місцевих умільців, фольклорні години. Змістовними були: день краєзнавства «Писанка – чарівний символ України», репортаж з книжкової полиці «Шануймо свою краянку, бо її знає світ», свято вулиці Наталії Кобринської. Всі заходи організовані відповідно до координаційного плану заходів міста при допомозі громадських організацій, краєзнавчого музею історії ім. Р. Скворія, освітніх установ. Головним орієнтиром в організації роботи бібліотеки залишається особистість читача, його запити та уподобання.

Колектив ЦБ знаходиться у творчому пошуку нових ідей, форм роботи з користувачами і втілення їх у практику роботи.

Соціокультурна і просвітницька діяльність бібліотеки регулярно висвітлюється у газеті «Ратуша».

 

Бібліотека-філія с. Поляниця

Краєзнавча робота, популяризація літератури з народознавства, етнографії і туризму є першочерговою у діяльності книгозбірні (зав. Кам`янецька О. І.). Увагу відвідувачів привертає краєзнавчий міні-музей, у якому зібрана колекція старовинних національних костюмів, матеріали місцевого фольклору (записи щедрівок, колядок, пісень), ткацькі, гончарні вироби, теслярські роботи, вишивки, предмети побуту.

Бібліотека координує свою роботу з школою, клубом та сільською радою. Відвідувачами бібліотеки є не тільки місцеві жителі, але й гості і туристи села.

Приділяється увага родинному та духовному вихованню, оскільки одвічним носієм людських вартостей є християнська мораль. Традиційними були години духовності, зустрічі-бесіди з священиком. Заслуговують на увагу проведені заходи: урочистості, присвячені Дню Соборності України «Україно, ти для нас єдина», екологічна акція «Наша допомога пташкам», «З природою у дружбі», свято писанки «Як яйце крашанкою стало», експрес-виставка «Кожна книжка має свою долю».

Івано-Франківська ЦБС

Івано-Франківська ЦБС (директор Медвідь Ганна Михайлівна) тісно співпрацює з місцевою владою, головою та депутатами міської ради. Так, з місцевого бюджету на передплату періодичних видань в 2010 р. було виділено 76 тис. грн., депутатські кошти міської ради становили 11200 грн., сільські ради для своїх бібліотек виділили 17688 грн. У бібліотеках системи найвища забезпеченість періодичними виданнями – 167 назв.  Залучення позабюджетних коштів надає додаткові можливості для збільшення інформаційних та матеріальних ресурсів.

В системі ефективно працює Публічний центр регіональної інформації, створені папки-досьє «Пенсійна реформа», «Освіта третього тисячоліття», «Пільги для різних категорій», «Місцеве самоврядування», діють тематичні полички «В коридорах влади», в сільських бібліотеках – «Село: день за днем».

Належна увага приділялася краєзнавчій роботі. Це активна популяризація краєзнавчої літератури різними формами і методами. Зокрема, цікаво і неординарно пройшли два загальносистемні дні краєзнавства: «Командир Чорного лісу», присвячений 95-річчю від дня народження

Загальносистемний день краєзнавства

В.Андрусяка. Був запрошений воїн УПА п. Степан Гах, який подарував свої книги, читав свою поезію, розповідав про події, які відбувалися в Чорному лісі, учасником яких був особисто; «Український Мойсей – Андрей Шептицький», присвячений

145-річчю від дня його народження. На даний день краєзнавства був запрошений отець Вілентій Яніцький, ЧСВВ церкви Царя Христа.

Вийшов з друку бібліографічний список літератури «Велет християнства та українства», підготовлений бібліографом ЦБ.

Налагоджено випуск інформаційного бюлетеня «Івано-Франківськ на сторінках преси». Який виходить раз в квартал.

Важливою частиною роботи книгозбірні є обслуговування користувачів з особливими потребами, вивчення їх інтересів і потреб. Бібліотека координує свою діяльність з школами-інтернатами по місцю проживання; шукає спонсорів, небайдужих до чужого горя людей для співпраці; інформує користувачів-інвалідів по телефону про надходження нової літератури, відвідує їх на дому, толерантно, уважно, терпляче і з розумінням ставиться до них.

Презентація творчого портрету бібліотекаря

Творчий пошук нестандартних рішень – така характеристика колективу цієї бібліотеки, в арсеналі навчальних заходів якої є ділові ігри, літературні лото, колажі, бенефіси користувачів тощо. Так, на черговому семінарі ЦБС, що відбувся на базі міської бібліотеки № 7, було проведено презентацію творчого портрету бібліотекаря М. Федорак.

Бібліотеки м. Калуша

В м. Калуші функціонує 8 бібліотек: 4 бібліотеки для дорослих, 3 – для дітей, 1 бібліотека для юнацтва.

Щорічно до бібліотек надходять близько 26 назв газет та 55 назв журналів.

Бібліотеки м. Калуша беруть участь у Всеукраїнських, обласних та міських конкурсах, оглядах, акціях. Вагомим стимулом у роботі є рейтингове оцінювання діяльності бібліотек міста, яке проводить управління культури міської ради. Його метою є здійснення моніторингу якості їх роботи, організації системи відповідальності щодо результатів

діяльності керівників установ. Основними завданнями рейтингової оцінки є

збереження культурного

Краєзнавчий день інформації

надбання, розвиток української національної культури, збереження матеріально-технічної бази установ, стимулювання праці бібліотечних працівників. Переможцями стали: 1-ше місце – центральна дитяча бібліотека (преміювання – 3000 грн для придбання літератури), 2-е місце – міська дитяча бібліотека №1 та міська публічна бібліотека № 3 (преміювання – по 2000 грн), 3-є місце – бібліотека для юнацтва (преміювання – 1000 грн).

 

Міська бібліотека № 3

є культурно-просвітницьким центром для місцевої громади, прагне стати скарбницею інформації для свого мікрорайону.

Пріоритетним напрямком роботи є краєзнавство. Організовано краєзнавчий куточок, в якому  зібрані матеріали про видатних людей Калущини.

Традиційними в роботі бібліотеки стали такі напрямки, як: патріотичне, екологічне виховання, популяризація правових знань, здорового способу життя, профорієнтація, підтримка юних користувачів з особливими потребами.

Просвітницькі заходи: експрес-інформація «Степан Бандера – наш Герой», година поезії «Він просто любив Україну» (до 115-річчя від дня народження Юрія Шкрумеляка), екскурс «Хотінь: минуле і сьогодення», конкурс-презентація дитячих малюнків по творах Т. Шевченка, диспут «Чи впливають батьки на вибір вашої професії» виявили у користувачів бібліотек зацікавленість у подіях, що відбуваються у суспільстві, спонукали до активної життєвої позиції.

Бібліотеки м. Калуша співпрацюють із закладами освіти, управлінням у справах сім’ї та молоді, фізичної культури і спорту, міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, комісією у справах неповнолітніх, центром художньої творчості учнівської молоді, бізнес-центром, центром зайнятості, філією Союзу українок, товариством „Меморіал”, товариством „Просвіта”, громадською організацією інвалідів „Діти сонця”. Спільно з цими закладами бібліотеки проводять різноманітні масові заходи, організовують круглі столи, диспути, вікторини, презентації книг, народознавчі бесіди, літературно-музичні вечори.

Співпраця з газетою „Дзвони Підгір`я” дозволяє щотижня друкувати план проведення бібліотечних заходів.

 

Бібліотеки м. Коломиї

У місті працює 8 бібліотек: 4 для дорослих, юнацька та з дитячі.

У 2010 р. робота міських бібліотек була спрямована на задоволення інформаційних, загальнокультурних та освітніх потреб користувачів. Відзначались ювілейні і пам’ятні дати, висвітлювались всі державні і політичні події.

Бібліотека № 1 для дорослих

(зав. Ковтуник Л. П.) співпрацює із владними структурами, навчальними закладами, громадськими організаціями, є Засідання клубу „Краєзнавець” учасником загальноміських заходів.

Збиранням і розповсюдженням краєзнавчої інформації займається центр регіональної інформації та клуб „Краєзнавець”. У бібліотеці створені історико-етнографічна експозиція „Гуцульщина – перлина української землі” та літературно-меморіальний куток українського письменника Андрія Яковича Чайковського.

У 2010 р. бібліотека стала переможцем обласного конкурсу з питань популяризації і збереження гуцульської культури «І знов озвалися трембіти» ( 3-є місце).

Портфоліо бібліотеки «Гуцульщина – перлина української землі» відображає історію, звичаї і традиції гуцульського краю. На Гуцульщині, в цьому дивному краї, який дотепер не розгубив своєї таємничості, вміють відчувати, бачити і творити красу. Майстри декоративно-ужиткового мистецтва та їх роботи широко представлені у матеріалах бібліотеки.

Портфоліо бібліотеки Роботи Юрія Шкрібляка (різьба по дереву), Павлини Цвілик (керамічні вироби) представлені різнопланово і багатоаспектно. Мистецтво художньої вишивки, яке багато століть від покоління до покоління чарує глибинним змістом і багатобарвністю кольорів душі людей представлено у портфоліо роботами заслуженого майстра народної творчості Михайлини Сабадаш та Ганни Вінтоняк. І, звичайно, детально відображено писанкарство, символіка і зміст орнаментальних зображень, техніка та майстри писанкового розпису, унікальний музей Писанки та його експозиції.

Коментарі виключені.