Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація часопису «Перевал» в обласній бібліотеці



10 листопада 2016 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація двох спарених номерів Всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал».

Відкрила презентацію директор бібліотеки Людмила Бабій, яка привітала присутніх з Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва, а також з Днем української писемності і мови, яке щорічно відзначається в нашій області представленням сучасної української книжкової продукції місцевих видавництв та авторів. Вона відмітила, що презентація нових номерів часопису «Перевал» є надзвичайною подією, адже ми відзначаємо 25 років з часу виходу в світ першого числа журналу і запросила до слова головного редактора видання Ярослава Ткачівського.

Ярослав Васильович наголосив, що 2016 рік є роком унікальним - це 160 років від дня народження Івана Франка; і 145 років від дня народження Леся Мартовича, Лесі Українки і Василя Стефаника і найголовніша подія - 25-ліття держави Україна. Він розповів присутнім, з якими здобутками журнал прийшов до цих важливих і знакових дат, а також представив членів редколегії журналу і проаналізував два спарених номери. Це - №1-2 та № 3-4 за 2016р.   

«Випуск №1-2 знаменитий тим, що своєрідним заспівом «Перевалу» став ексклюзивний матеріал родички Каменяра Оксани Франко про її рідню. Редакційна колегія пропонує читачам також наукову розвідку професора Романа Голода про Івана Франка, а також поезію і прозу Франкових нащадків про велич Каменяра, про рідну Україну, про світочів нації, про класиків вітчизняної літератури і сучасних майстрів слова, а ще про... Словом, самі читайте і передплатіть у подарунок рідним та друзям журнал «Перевал» - твердиню сучасної української літератури, періодичне видання, сторінками якого, як і Україною та світом витає дух національного генія Івана Франка», - зазначив головний редактор.

Наступний номер журналу наповнений словом незабутніх майстрів пера - Олеся Гончара, Миколи Вінграновського, Тараса Мельничука, Петра Осадчука, Ярослава Дорошенка, Павла Добрянського, Романа Юзви та ін. Також друкуються і сучасні письменники, такі, як уродженка Івано-Франківська лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич. Номер проілюстрований мистецькими композиціями художниці Тетяни Павлик і студентів творчих майстерень Петра Прокопіва, Миколи Якимечка й Оксани Мельничук - викладачів Інституту мистецтв ПНУ імені Василя Стефаника.

Ярослав Ткачівський подякував всім тим, хто популяризує і доносить слово «Перевалу» до читача - це обласні і центральні районні бібліотеки, обласна організація НСПУ, засоби масової інформації, а також ті, хто любить і підтримує часопис.

Високу оцінку журналу «Перевал» у в своїх виступах дали: заступник міського голови Олександр Левицький, заступник начальника управління культури, національностей та релігій Мирослава Корнелюк, голова обласної організації НСПУ Євген Баран, голова обласної організації НСХУ Микола Якимечко, письменники Іван Гаврилович, Василь Бабій, Степан Процюк, завідувач літературного музею Прикарпаття Володимир Смирнов, освітянин Михайло Верес.

На завершення зустрічі Ярослав Ткачівський розповів, що журнал на стадії реформування і якою буде доля часопису до 2018року ніхто не знає, але ми віримо, що переможе народна любов до рідного слова, до рідної мови, до рідної культури .

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка