Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книги Богдана Волошина «Політ золотої мушки»



7 вересня 2016 р. у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулася презентація збірки оповідань Богдана Волошина «Політ золотої мушки» – найвеселішої книжки про галичан, яка вийшла у львівському «Видавництві Старого Лева».

Відкрила презентацію директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Людмила Бабій, яка представила присутнім гостей зі Львова. Вона зазначила, що «Видавництво Старого Лева» сьогодні найактивніше на українському медіапросторі. Засноване 13 грудня 2001 року Мар'яною Савкою та Юрієм Чопиком у Львові. Мар'яна Савка - незмінний головний редактор видавництва, поетка, член АУП та НСПУ, лауреат Міжнародної журналістської премії ім. В. Стуса в галузі поезії. Юрій Чопик - гітарист львівського гурту «Мертвий півень».

Основним напрямом діяльності є видання літератури для дітей, підлітків і юнацтва сучасних українських та іноземних авторів. У 2013 році видавництво започаткувало серію «Доросла література», значно розширивши тематику своїх видань. Сьогодні «Видавництво Старого Лева» займається випуском дитячої, дорослої літератури, освітніх книжок для дітей, кулінарних книг, ділової літератури, альбомних видань та ін.

У 2016 році «Видавництво Старого Лева» було визнано першим серед українських видавничих брендів та має найбільшу серед українських видавництв кількість підписників у Facebook - багато в чому завдяки сайту, який воно веде активніше за інших фігурантів рейтингу. Ресурс наповнюється не тільки публікаціями про новинки видавництва, а й новинами галузі та репортажами з видавничих форумів і виставок в Україні та світі.

З часу заснування видавництво дбає про особливий літературно-мистецький та поліграфічний рівень видань, співпрацюючи з високопрофесійними українськими авторами, перекладачами та художниками, які допомагають творити впізнаване обличчя видавництва.

 «Видавництву Старого Лева» вдалося витворити власний стиль, який органічно вписався в культурний простір Львова, що дає можливість значно розширювати продукцію, презентувати себе в сувенірній міській мережі, кав'ярнях міста, супермаркетах.

Видавництво активно застосовує різні форми комунікації та засоби промоції, підтримуючи контакт з читацькою аудиторією: презентації книжок, зустрічі з авторами, авторські тури містами України, літературні вечори, святкові заходи, майстер-класи авторів і художників, різноманітні акції, розпродажі та розіграші.

Біографічна довідка

Богдан Волошин - публіцист, письменник-гуморист. Народився у Львові. Журналіст за освітою. З 1984-го року працює у львівських періодичних виданнях та на телебаченні. За цей час побачили світ 5 збірників оповідань, за творами Богдана Волошина знято фільм «Політ золотої мушки». Нині працює на Львівському телебаченні. Відомий у Львові та околицях за псевдонімом пан Марциняк.

Видана у «Видавництві Старого Лева» книга Богдана Волошина «Політ золотої мушки» - нова, хоча вже добре відома, збірка оповідань, в якій більше трьохсот сторінок легкого, доброго гумору. Це неймовірні історії з життя людей, яких ми з вами точно зустрічали на вулицях галицьких містечок та сіл.

Модератор презентації Василь Карп'юк розповів, що книга своїм гумором дуже близька саме для галичан. «У ній ми можемо впізнати своїх родичів, друзів. І дуже добре, що все це подано у такому вигляді, що потім можна знімати фільми. Такою має бути жива література. У Богдана великий талант, бо теперішніх людей набагато легше змусити плакати, ніж розсмішити», - додав Карп'юк.

Автор книги Богдан Волошин розповів присутнім на презентації, що до книжки увійшли історії з його власного життя, передані в галицькій говірці та жартах. «Усі історії збираються і нанизуються, як ті «пацьорки», а згодом виходить повноцінне намисто-книжка, яку можна видавати», - зазначив автор.

«Найлегше писати про те, що знаєш, любиш і те, що близьке тобі, - переконаний Богдан Волошин. - Увесь цей галицький світ, що оточував мене й у якому досі живу, зачаровував своєю самодостатністю, окремішністю та іронічністю. Я не можу сказати, що він унікальний... Але є особливим і вартим, щоб про нього розповіли і плекали його. А ще галицька говірка дуже надається до гумору. Вона смачна і влучна. Зрештою, усе це галицьке життя - це я сам. Я частина його. І з цього дуже тішуся».

У «Польоті золотої мушки» письменник детально знайомить читача з вигаданими (чи то пак легендарними) галицьким містечком Бурачковичами та сусіднім селом Лопушною. Крізь призму життя й діяльності персонажів поступово розкриваються інтимні подробиці приватного та громадського чину видатних бурачківчан. «Майже усі герої оповідань писані з реальних людей, - зауважує автор книги. - Щоправда, не всіх я знав особисто. Часто друзі, знайомі розповідали мені якісь байки, цікаві історії з життя родичів і знайомих, а я вже заселяв тими людьми свої Бурачковичі. Ліпив з них нових героїв, наділяв новими рисами характеру, щоб розвинути образ. І вони починали жити своїм окремим життям. Інколи навіть докучаючи мені, кочували з оповідання в оповідання». Перечитавши книжку, читачі дізнаютьсь чим завершилися пригоди мера містечка Романа Задупського, секретарки маґістрату Теклі Мілєрової, авторитетного сторожа Ладзьга Микуличина, митця трагічної долі Влодка Фарнеґи, грабаря Мерлюня та інших достойників і достойниць? На легких крильцях «золотої мушки» ще багато історій про невгамовних бурачківчан, а цитати з книжки - можна розбирати на анекдоти. Подекуди ірреальні та фантасмагоричні, часом ліричні та психологічні - оповідки-хроніки Богдана Волошина з їхнім неповторним колоритом покутсько-бойківських говірок здатні забезпечити справжню «сатисфакцію від релаксації» наділеному почуттям гумору галицькому (та й не тільки!) читачеві.

Присутні на заході мали змогу не тільки познайомитися з автором та його книгою, але й переглянути однойменну кінокомедію, адже минулого року персонажі оповідань Богдана Волошина ожили у однойменній комедії Івана Кравчишина. До підбору акторів та локацій письменник і режисер підходили особливо ретельно. Героїв фільму, їхні обличчя автор жартома називає «галицьким іконостасом» - такі собі святі люди, але трішки божевільні. «З Іваном мав щастя вибирати локації для зйомок фільму, - додає письменник. - Це була поїздка в Добромиль, в монастир, де колись отримав монаший постриг митрополит Андрей Шептицький. Режисер також радився зі мною щодо підбору акторів. А набирали їх по всій Галичині: у Львові, Тернополі, Франківську, Коломиї, Дрогобичі. Звісно ще й тому, що вони мали вільно володіти не просто українською мовою, але й галицькою говіркою. Мова у фільмі є живою і природньою, з чого я дуже тішуся. Переживав, щоб не було у фільмі кривляння, штучності. Але, здається, цього вдалось уникнути. Одна з головних причин - Іван сам галичанин зі Снятина і, хоч давно живе в Києві, але не втратив слух на рідну мову. Крім того, актори часто імпровізували: вставляли слівця і звороти, які чули в рідних села та містечках. І це було чудово. Особливо вражаюче виходило у неперевершеного Олега Цьони».

На завершення презентації Богдан Волошин подарував читачам бібліотеки два примірники своєї книги «Політ золотої мушки». Приємною несподіванкою для всіх присутніх було отримали в подарунок презентовану книгу з автографом автора.

Директор ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій щиро подякувала Богдану Волошину за участь у презентації, за подаровані книги та побажала йому успіхів на літературній ниві, щасливої творчої долі і нових книг.

Зустріч пройшла в теплій, щирій атмосфері.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка