Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Читайте книжки, що стали подією!



Хто читає сьогодні? Кого читають і якими творами захоплюються? Які письменники є популярними на сьогоднішній день? Щоб дізнатися про це, працівники відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка провели опитування „Краща українська книга року 2011”.

Доля книг залежить від того,як
вони сприймаються читачами
(Теренціан Мавр)
   Мета дослідження - вивчити попит на вітчизняну книгу серед краян, визначити рейтинг найбільш успішних, з точки зору користувачів, письменників сучасності, виявити кращу книгу 2011 року. Такий моніторинг є дієвою підказкою для якісного комплектування фонду бібліотеки, сприяє поліпшенню задоволення динамічно зростаючих читацьких потреб.
   Анкетування проводилося серед користувачів бібліотеки ім. І. Франка, відвідувачів книгарень міста та бібліотечних працівників області.  Така методика збору інформації дала можливість залучити до обговорення широке коло поціновувачів рідного слова і зробити опитування загальногромадським.
   150 респондентів, віком від 16 до 60 років, стали учасниками цьогорічного дослідження. Це науковці, викладачі, вчителі, бібліотечні фахівці, студенти, економісти, бухгалтери, менеджери, підприємці, журналісти, письменники, видавці, актори, митці, а також психологи, юристи, лікарі, службовці, інженери, програмісти, робітники та безробітні. Всі бажаючі змогли долучитися до опитування. Взявши участь у анкетуванні, кожен отримав можливість задуматись, яке місце у його житті займає книга та читання.
   У переліку книг, які справили враження або були цікавими, читачі назвали більше 200 творів художньої літератури, наукові, науково-популярні та довідкові видання. Були відзначені книги з української класики та перекладні художні книги зарубіжних письменників.

    В підсумку, лідером читацьких уподобань став роман Василя Шкляра „Чорний ворон". Твір про одну із найдраматичніших сторінок нашої історії - повстанську боротьбу українців проти окупаційної влади у 1920-х роках. Даному твору віддали перевагу близько 26% усіх опитаних і він отримав перше місце.

    Другу позицію в рейтингу популярних книг займає твір Ліни Костенко  „Записки українського самашедшого" - нова книжка письменниці після 20 років мовчання і перший її прозовий роман. Твір написано від імені 35-річного комп'ютерного програміста, який на тлі особистої драми прискіпливо, глибоко і болісно сканує усі вивихи нашого
глобалізованого часу.

   Третя у переліку кращих - „Солодка Даруся" Марії Матіос. Книга викликає особливий резонанс у читачів уже кілька років поспіль. Недарма цей роман нагороджений найпочеснішою премією в Україні - Шевченківською і визнано його найкращою художньою книжкою останнього українського 15-річчя.

 

 

Двадцятку кращих книг, яку визначили учасники моніторингу, складають:

               Автор та назва книги


1. Шкляр В. Чорний ворон (Залишенець)
2. Костенко Л. Записки українського самашедшого
3. Матіос М. Солодка Даруся
4. Матіос М. Нація
5. Лис Ю. Століття Якова
6. Люко Дашвар. Мати все
7. Забужко О. Музей покинутих секретів
8. Прохасько Т. БОТАКЄ
9. Дземан С. Мандрівник
10. Ткачівський Я. Неділя всепрощення
11. Фіалко Н. Повертайтесь журавлі додому
12. Люко Дашвар. Село не люди
13. Матіос М. Армагеддон уже відбувся
14. Печорна О. Грішниця
15. Роздобудько І. Гра в пацьорки
16. Роздобудько І. Гудзик
17. Слоньовська О. Зимове яблуко
18. Фіалко Н. Зламані жоржини
19. Костенко Л. Річка Геракліта
20. Шовкошитний І. Хресна путь

   Саме в такій послідовності наші респонденти розмістили твори, що, відповідно, вказує на рейтинг їх успішності.
   Також були відзначені книги: „Лексикон інтимних міст" Ю. Андруховича, „Бора" Г. Вдовиченко, „Мадонна перехресть" Л. Костенко, „Тиша запитань" Є. Барана, „Армагедон уже відбувся" М. Матіос, „Я знаю, що ти знаєш, що я знаю..." І. Роздобудько, „Блискавиці б'ють у найвищі дерева" С. Пушика, „Ремінесценції" С. Грабара, „Маски опадають повільно" С. Процюка, „Для Тебе, Тату" А. Франко-Клочко, „Брати грому", „Брати вогню", „Брати просторів" М. Андрусяка.
   Багато вражень та відгуків про ці та інші книги написали в анкетах наші респонденти.

   Думки читачів про книги, що привернули їхню увагу:

Андрухович Ю. Подобається усе, що пише Андрухович, оскільки його твори - це справжні шедеври літератури, написані вишуканою українською мовою, в яку вдало вкраплено галицький колорит. Письменник поєднує у своїй творчості ідеї патріотизму і інтернаціоналізму.
Баран Є. Тиша запитань. У підзаголовку нової книжки „Люди. Книги. Життя" є певна умовність, що викликає бажання дискутувати з автором. Почесно дізнатися думку колеги з приводу системності літературного процесу. Прикметна риса Є. Барана в тому, що він мислить, не боїться висловлювати власні погляди, навіть якщо вони дещо не такі, як у загалу.
Вайно М. Шкіци на одвірках. Глибоко життєва та надзвичайно цікава книжка.
Вдовиченко Г. Бора. Майже детективний сюжет з елементами містики. Читається легко, з приємністю поринаєш в події, які мають світлу розв'язку.

Книга примушує нас знову повірити в казку та в щире кохання, яке може пройти крізь роки та залишитись чистим та сильним...
Горак Р. Кров на чорній ріллі. Новий погляд на загадковий внутрішній світ, творчість та життєвий шлях В. Стефаника.
Дземан С. Мандрівник. Досить інтелектуальна книга, яка піднімає вагомі проблеми, співзвучні сьогоднішньому дню. Оспівує моральні якості, які людина повинна сповідувати протягом всього свого життя. Головний герой - еталон для наслідування кожному з нас. Робімо добрі вчинки і вони повернуться нам - наголошує мандрівник.

Давно не бачила книги, яка б піднімала питання духовності так глибоко і водночас так просто і доступно. Мандрівник - прообраз Бога і автор через Нього показує нам, що самі по собі нічого ми не варті. Піднято питання алкоголізму в сім'ї та наше відношення до людей, які вживають спиртне надміру.
Забужко О. Музей покинутих секретів. Попри 800 сторінок тексту, роман захоплює одразу ж передусім через добротне письмо, а також через актуальність порушених письменницею проблем. На тему УПА і життя у сучасному світі написано чимало творів. Проте, небагатьом митцям вдається написати доступно для сучасного читача (в першу чергу українського) і цікаві навіть для іноземного читача (оскільки вже є переклади, зокрема, німецькою мовою). Роман спонукає читача замислитись над сучасним стилем життя і над нашим ставленням до історії.

Чудова фабула, спроба високохудожнього переосмислення посібника історії України.
Кінг С. Протистояння. З усього різноманіття світової літератури досить важко обрати щось одне. Однією із книжок, що змінила мій світ, став роман „Протистояння" Стівена Кінга. Основною думкою цієї книги стало те, що навіть внаслідок апокаліпсису залишаться добро і зло, щоб розпочати нове протистояння. В наш час, коли очікується черговий кінець світу, не завадило б трохи толерантності і добра.
Когут Л. Якби все почати спочатку. Жіночий роман і надто життєвий. Головні герої твору протягом всього свого життя змінюють свої переконання та життєві принципи, утверджуючи цим свою собистісну сутність.
Корній Д. Гонихмарник. Перша книга в сучасній українській літературі, в якій настільки красиво, правдиво передані уявлення народні. Книга і сучасна, і пов'язана з минулими подіями.
Костенко Л. Записки українського самашедшого. Книга написана доступною мовою, читається на одному диханні. Описує проблеми українського суспільства. Цікава як для молодого так і для старшого читача.

Книга, що втратила свою актуальність. Невдала прозова спроба авторки.

Через бачення головного героя Ліна Костенко виражає свої погляди на політичну та соціальну реальність 21 століття.

Роман Л. Костенко, над яким вона працювала впродовж 10 років, я вважаю найбільш популярним серед читачів. Опис життя українців та події, які відбувалися на теренах України, вражають своєю оригінальністю викладу та правдивістю.
Костенко Л. Мадонна перехресть. Збірка поезій, досить чуттєвих та високо поетичних. Поетеса заглиблюється в призму людської душі і шукає в ній те, що людину тривожить. Вірші дуже глибокі, ліричні, справді поезія ХХІ століття. Л. Костенко - це дійсно легенда української літератури!!!
Люко Дашвар. Село не люди. Враження - тільки позитивне, читається на одному диханні. Написана колоритною мовою. Її можуть зрозуміти як і молоде покоління, так і старші люди. Вчить в любій ситуації залишатись вільною, люблячою людиною. Не зраджувати своїй меті.
Люко Дашвар. Райцентр. У ній гармонійно поєднано висвітлення проблем сучасної молоді, їх взаємовідносин на фоні загальної суспільної кризи, спричиненої засиллям політики у всіх сферах життя. А також досить вдало показано відношення героїв минулого (козаків) до того, що зараз відбувається в Україні.
Матіос М. Солодка Даруся. Чудова книжка. Зачепила проникливістю почуттів, щирістю відносин, добротою між людьми, правдивістю викладених подій.
Матіос М. Нація. Твір національний, розкриває проблему української ідентичності. Вражає психологізм розкриття людських характерів. Залишила позитивні емоції і постановка твору М. Матіос Івано-Франківським музично-драматичним театром ім. І. Франка.
Мохорук Д. Тополівка. Дмитро Мохорук допоміг поринути у минуле... Для тих, хто любить і шанує своє коріння...
Нечуй-Левицький І. Кайдашева сім'я. Ця книга мені подобається тим, що вона є актуальною і у сьогочасному суспільстві.
Прохасько Т. FM „Галичина". Неймовірна книга, яка стала моєю настільною. Кожна історія - це життєва мудрість. Люблю перечитувати цю книгу.
Процюк С. Троянда ритуального болю. Влучна психологічна характеристика Василя Стефаника.
Процюк С. Руйнування ляльки. Показує жорстоку реальність буття.

Роздобудько І. Я зная, що ти знаєш, що я знаю. І. Роздобудько - автор глибоких інтелектуальних романів. Твір „Я знаю, ..."гостросюжетний, непередбачуваний і надто хвилюючий. Головна героїня вразила своїм ставленням до життя.

Ця книга написана досить доступно, читається дуже легко. Вона розкриває таємницю людських почуттів.
Самчук У. Марія. Це книга про ті страшні роки, що пережив наш народ. „І Україна з жаху заніміла, почувши правду про голодомор".

Ця книжка сподобалась мені найбільше, бо сама пережила те, що головна героїня переживала (жінка, 69 років).
Слоньовська О. В Афганістані, в „чорнім тюльпані". Глибока, болюча рана в серцях багатьох мільйонів людей від безглуздої війни, в яку СССР втягнув своїх молодих солдатів і офіцерів.
Слоньовська О. Зимове яблуко. Надзвичайно гарна збірка поезій.

Стендаль. Червоне і чорне. Дуже гарна життєва книга, вона багато чого може навчити кожного з нас.
Терлецький Т. Вагітний тато. Наближає до розуміння духовності, до любові.

Ткачівський Я. Неділя всепрощення. Книга залишила глибокий слід у моїй душі. А саме, своїм проникливим ліризмом, глибокою творчістю, смисловою образністю. Його вірші хочеться вчити напам'ять. Бажаю творити, творити ще більше і більше цьому письменнику.
Тютюнник Г. Його твори мають непомітний психологічний тиск, але дуже міцний, який якраз і потрібний сучасним дітям.
Фіалко Н. Повертайтесь, журавлі, додому. Книга написана дуже просто, читається легко. Тут гостро підноситься проблема заробітчанства, через яке розпадаються сім'ї і втрачається щастя. Адже не гроші, а любов, підтримка, увага є найважливішими у житті кожної людини. Також авторка розкриває перед читачами багато проблем українського суспільства.
Фіалко Н. Родинні гріхи. Ця книга розкриває повністю віхи нашої історії. Описується життя української родини в реальному контексті. Я вважаю, що ця книга повинна бути в кожній сім'ї. Особливо я б рекомендувала прочитати її молодому поколінню. Вона вчить: не забувати своєї історії, любити свою землю, вчити дітей цього. Бути людьми і пам'ятати, що в житті немає нічого без віддачі.
Харчук Б. Вишневі ночі. Автор глибоко і тонко передав душевний стан людей, які, волею історії, опинились на різних сторонах „барикад".
Н. Чир. Акорди срібної печалі. Цікавлюся творчістю місцевих авторів. Зокрема, прикарпатських поетів. Поезії Нестора Чира справляють приємне враження. Вони відрізняються і характеризуються добротою, людяністю, щирістю.
Шкляр В. Чорний ворон. Добра іронія, високо інтелігентна спроба описати події інтервенції Росії проти України.

   Обробка книги Ю. Горлі-Горського„Холодний Яр" із внесенням ліричної складової. І не більше.

   Ця книга - поєднання історичних, раніше невідомих широкому загалу фактів з детективною та любовною сюжетними лініями. Захоплюючий твір, що познайомить читачів з історичною правдою та партизанським рухом на Україні проти радянської влади.

   Автор розкриває реалістичні події визвольної боротьби українського селянства в 20-х р. ХХ ст. з російськими окупантами. Зображено героїчні образи, зокрема, отамана Чорного Ворона. Запам'яталися його героїзм, безстрашність, велика любов до свого народу. Високохудожній твір, виховує молоде покоління.

   Героїчні дії українців-повстанців Холодного Яру викликають почуття гордості. В. Шкляр майстерно відтворив події, використавши документальні матеріали, мемуарні книги. Роман написаний гарною українською мовою. Сподіваюсь, що він буде сприяти патріотичному вихованню молодих українців.

   Ми - українці! Якщо ми не будемо любити свій край, пам'ятати історію України, виправляти помилки (теперішні і колишні), хто ж тоді це буде робити??? Задумаймося!!!


   Результати анкетування ще раз переконують, що зацікавленість українською книгою не зменшується, а зростає. Щороку видавництва України випускають у світ твори відомих та маловідомих авторів, перевидають книги українських письменників-класиків. Одне із завдань, що ставить собі за мету обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка - популяризувати та доносити до користувача вітчизняні друковані видання. Щоб сучасна література, яка твориться у наш з Вами час, не замикалася у вузькому колі літераторів, а ставала робітницею на полі духовного поступу. Адже справжнє художнє слово народжується з любові - до людей, світу, батьківщини... І слово народжує любов...
   Отже, читайте книжки, що стали подією!
   Як сказав Ф. Петрарка, - „Тільки істинно хороші книги варті того, щоб їх читали; живити свій розум багатьма книгами без жодного вибору - означає позбавляти його власної сили польоту і навіть зовсім губити його".

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка