Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Книги, творені кров`ю серця



У серпні 2017 року під такою назвою у відділі загального читального залу діє книжково-ілюстративна виставка-колаж, на якій представлені художньо-документальні твори про АТО.

Наприкінці серпня 2014 року в Іловайську на Донеччині в оточенні опинилися кілька тисяч українських військових як із частин ЗСУ, так і з добровольчих батальйонів. «Іловайський котел» у наших серцях залишиться як величезна трагедія і водночас - приклад героїзму і самовіддачі тих людей, які, попрощавшись із життям, дивом повернулися додому живими.

Гібридна війна України з Росією триває. Сьогодні, коли країна потопає в сльозах від горя, з болем у серці говоримо: «Ми не тільки  не хочемо війни, а просимо Бога зробити так, щоб нарешті вона закінчилася. Ми віримо в це!» Зараз десятки тисяч наших синів, братів, чоловіків, коханих - патріотів нашої держави знаходяться на передовій, захищаючи нашу неньку Україну. Сотні захисників, що отримали поранення в боях. перебувають у військових шпиталях. Вже який рік ми не можемо спати спокійно, знову гинуть найкращі українці, цвіт нації. Серед них - наші земляки, які  не задумуючись пішли боронити кордони держави.

Всім, хто воює, рідним, чиї близькі загинули на Донбасі, як ніколи потрібні наша увага, добре слово, підтримка. Коли в твоїй країні війна, книжки про неї пишуться практично безкінечним потоком - особливо, якщо війна триває вже не один  рік. І якщо імениті автори здебільшого рефлексують на тему війни через есе чи описують події, свідками та учасниками яких вони стали безпосередньо, то молоді письменники, які стали так чи інакше дотичними до сумних та непростих подій на Сході України, намагаються обіграти їх художньо. Це своєрідний захист від можливої емоційної та життєвої травми себе та тих, хто був змушений покинути Донеччину та Луганщину із надією повернутися.

 Та повернення затяглося - і що, як не історія про життя на новому, незнаному просторі України здатне дати ключ до розуміння цих людей тим, хто ніколи не був, і якщо доля буде прихильною - ніколи не буде, на їхньому місці?

Запрошуємо усіх бажаючих до перегляду книжково-ілюстративної виставки-колажу, присвяченої війні на Донбасі та подіям, що передували її. Книги розповідають про нелегкі будні бійців АТО, волонтерів, допомогу переселенцям із зони бойових дій. Тож пам'ятаймо всіх, живих і тих, хто вже не з нами. Солдатів і активістів Майдану. Лікарів і волонтерів. Пам'ятаймо старих, пам'ятаймо молодих. Вони боролися за наше життя. Не забуваймо це. Закарбуймо їхні імена у пам'ять вічності, тоді вони не вмруть, а будуть завжди з нами, і в наших серцях житимуть вічно.

               Слава Україні!

                                     Героям Слава!

 

Оновлено 22-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка