Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Олег Ольжич: в’язень своєї свободи



Минає 110 років від дня народження Олега Ольжича, відомого поета, політичного діяча та вченого-археолога. Цій події присвячена книжкова виставка із циклу „Український літературний Олімп”, яка діє у відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Народився Олег Ольжич в м. Житомирі, його батько - відомий український поет Олександр Олесь. Вже змалку він відрізнявся особливими здібностями, міг би мати блискуче майбутнє вченого-археолога. Після закінчення навчання успішно захистив дисертацію „Неолітична мальована кераміка Галичини", отримав докторський ступінь з філософії в Карловому університеті у Празі.

Але доля обрала його для іншого - для боротьби за свободу України. Із молодих літ став учасником українського націоналістичного руху, виконував ряд відповідальних завдань Проводу Українських Націоналістів, особисто Євгена Коновальця, згодом очолював культурно-освітню референтуру ОУН. А з 1944 року - посаду голови Проводу Українських Націоналістів.

Першим літературним успіхом Ольжича можна назвати оповідання для дітей „Рудько", що вийшло 1928 року у Празі під псевдонімом Олег Лелека, згодом побачили світ збірки „Рінь" та „Вежі". Третя - „Підзамче" - була опублікована вже після смерті поета, у 1946 році.

Своїм героїчним життям та жертовною смертю, науковою роботою, боротьбою націоналіста, полум'яною творчою спадщиною Олег Ольжич вказав майбутнім поколінням шлях, яким треба йти до волі, до розбудови держави.

Запрошуємо до відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де діє книжкова виставка „Олег Ольжич: в'язень своєї свободи". 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка