Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Музична культура України та Америки



В Івано-Франківській ОУНБ ім. І.Франка діє інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку», відкритий за сприяння Посольства США в Україні і головною метою якого є підтримка взаєморозуміння між двома народами, українським та американським. У червні в центрі відбулися зустрічі в клубі розмовної англійської мови, приурочені розвитку музичної культури України та США з точки зору історії.

     Учасники заходів говорили про період 20-50 років 20-го століття.
     Українські волонтери – координатор центру Людмила Жирик та студентка Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Богдана – підготували презентації про українську музику, співаків, оперне мистецтво, народні пісні. Інформація була призначена для американців – волонтерів Корпусу Миру в Україні, які зараз живуть і працюють в місті Івано-Франківську та в області.
     Ми говорили про те, що в Україні в першій половині минулого століття діяло музичне товариство імені Миколи Леонтовича, були написані ранні твори Л. Ревуцького і Б. Лятошинського. Напрямок «радянського джазу» розвивав Леонід Утьосов. Найтрагічніше склалася доля діячів кобзарського мистецтва, з яких від 200 до 337 чоловік стали жертвами сталінського терору, зокрема був розстріляний музикант і письменник Гнат Хоткевич. Високого рівня досягла українська виконавча культура. Серед виконавців широко відомими були співаки М.Литвиненко-Вольгемут, О.Петрусенко, З.Гайдай, Б.Гмиря.
     Американську музику представляв Джейкоб Хетч, волонтер Корпусу Миру, який детально подав інформацію про даний період в історії США та в розвитку музичної культури. Він говорив про джаз – вид музичного мистецтва, що виник як синтез африканської та європейської культур. Найвідоміші представники: Луї Армстронг, Джо «Кінг» Олівер, Джанго Рейнхардт, Джордж Гершвін (який має українське походження), Елла Фіцджеральд та багато інших. Велике значення для розвитку музики мала поява і розповсюдження звукозапису, кіно, перших електроінструментів. Розповів він також про такий стиль американської музики як кантрі. 
     Під час заходу учасники переглянули уривки з фільмів-мюзиклів, таких як «Касабланка», почули багато музики. Це був справжній «summertime» (літній час), як співали відомі Луї Армстронг та Елла Фіцджеральд в однойменній пісні-арії, написаній Джорджем Гершвіном 1935 року. За основу для написання композитор взяв українську колискову пісню «Ой ходить сон коло вікон», яку він почув у Нью-Йорку у виконанні Українського Національного Хору під керуванням Олександра Кошиця.
     Спілкування про культуру та історію двох народів – українського та американського – відбувалося англійською мовою.

       

   

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка