Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Червень 1941: над пам’яттю роки не владні



Таку назву носить створена працівниками відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка книжково-ілюстративна виставка-спомин, приурочена до Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні.

  Ніхто не забутий.
  На полі ніхто не згорів:
  Солдатські портрети
  На вишитих крилах пливуть…
  І доки є пам’ять в людей,
  І живуть матері,
  Допоти й сини,
  що спіткнулись об кулі,
  Живі!
                   Б. Олійник

    Щороку 22 червня український народ відповідно до Указу Президента України відзначає День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни та вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала ця війна. Трагедія Другої світової війни, розв’язаної тоталітарними режимами, опалила українців ще у вересні 1939-го, але з 22 червня 1941 року Україні судилося надовго стати великим полем бою. У цей скорботний день 76 років тому на нашу землю прийшла війна, що не оминула жодної родини, спричинила незліченні жертви, руїни та спустошення, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.
    Піднявшись проти ворога, наші земляки мужньо боролися на фронтах та у підпіллі. Тільки у лавах Червоної армії воювали близько 9 мільйонів вихідців з України, майже половина з них віддала своє життя за Вітчизну та свободу народів Європи. Невід’ємною складовою цієї справедливої боротьби був український визвольний рух, учасники якого самовіддано боронили свою землю від нацистської навали, реалізовуючи споконвічне прагнення до державної незалежності.
    День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи. Кожен раз в цей День ми згадуємо тих, хто так і не повернувся з цієї війни, згадуємо про тих, хто кров’ю і потом захистив людство від фашизму, про тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані.
    Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової агресії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.
    У рамках відзначення Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні, у відділі загального читального залу розгорнута книжково-ілюстративна виставка-спомин «Червень 1941: над пам’яттю роки не власні». На експозиції представлено такі видання: збірники «Україна і український народ у Другій світовій війні» (в 4-х кн.), двохтомник історичних нарисів «Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття», книги пам`яті України «Безсмертя» та «Подвиг на віки», «Україна в полум’ї війни. 1941-1945», М. Коваль «Україна в Другій світовій і Великій Вітчизняній війнах (1939-1945 рр.)», І. Мукольский, О. Лисенко «Звитяга і жертовність: українці на фронтах Другої світової війни», І. Патриляк, М. Боровик «Україна в роки Другої світової війни» та інші.
    Тож запрошуємо усіх до перегляду виставки, тим самим віддаючи шану всім українським борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників. Згадуючи жертв ІІ світової війни, пам’ятаймо і шануймо сьогоднішніх Героїв, які на східних рубежах країни борються за вільну, унітарну, незалежну українську державу.
    Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка