Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Дніпро»: 90 років у літературному просторі



Відділ загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка пропонує переглянути виставку «Дніпро»: 90 років у літературному просторі», де можна прочитати й оцінити найстаріші (до речі журнал у бібліотеці зберігається з 1966 року) та найновіші публікації.

     5 квітня 2012 року літературно-художній журнал «Дніпро» було занесено до «Книги рекордів України» як найдавніший літературно-художній журнал сучасних україномовних авторів.
    На сьогодні журнал публікує твори сучасних україномовних авторів і тим самим робить вагомий внесок у розвиток української культури. Щоправда, називався він у далекому 1927 році зовсім по іншому - «Молодняк», бо позиціонував себе, передусім, як видання для молоді. У 1937 році журнал знову змінив назву, і причому, на кардинальну - «Молодий більшовик». У 1944 році часопис змінив не лише назву, а й місце розташування, коли редакція переїхала з Харкова до Києва, і з ініціативи нового головного редактора Андрія Малишка за журналом закріпилась остаточна назва - «Дніпро».
    Особливою гордістю журналу є те, що в ньому вперше надруковані твори Олександра Довженка, зокрема, «Зачарована Десна», які увійшли до золотого фонду української літератури. Справжню славу часопис здобув у 60-х роках XX століття. У ті часи на його сторінках публікувались твори Л. Костенко, І. Драча, Б. Олійника, І. Світличного, І. Дзюби, Г. Тютюнника, Ф. Мілевського, В. Дрозда, В. Стуса, М. Вінграновського - тих, хто за свої переконання зазнав утисків і репресій, але був вірним своїм ідеям. Радянські часи були дуже непрості, а періодами й небезпечні, адже за інакомислення могли ув'язнити та навіть позбавити життя. Та все ж видання вистояло, незважаючи ні на що.
    Саме в журналі «Дніпро» друкували свої поезії П. Тичина, М. Рильський, А. Малишко. Тут вперше опубліковано повість «Молодість» О. Бойченка, роман «Народжені бурею» М. Островського (українською мовою). «Дніпро» вміщував твори В. Сосюри, А. Головка, П. Панча, М. Бажана, В. Собка, О. Донченка, В. Земляка та багатьох інших.
    Головними редакторами журналу були відомі українські діячі: П. Усенко, М. Руденко, О. Підсуха, Д. Ткач, Ю. Мушкетик, В. Бровченко, В. Коломієць. Серед них три Герої України: М. Руденко, Б. Олійник, Ю. Мушкетик.
    У 1984 році головним редактором журналу «Дніпро» стає відомий український поет-пісняр, письменник М. Луків. З 1990 року часопис видається за підтримки Українського фонду культури. За роки незалежності видання дуже змінилось і модернізувалось. Сучасний «Дніпро» видається в новому форматі на хорошому папері, і в ньому, окрім текстів, публікуються також репродукції полотен вітчизняних та зарубіжних художників.
    У 1994 році редакція журналу «Дніпро» видає чотиритомну хрестоматію «Українське слово», до якої ввійшли твори української літератури та критики ХХ століття.
    Сьогодні журнал «Дніпро» - часопис української літератури ХХ-ХХІ століття. Упродовж усієї своєї історії він позиціонував себе як молодіжне видання. Він першим в Україні змінив погляд на формат літературної періодики. Часопис орієнтується на смаки сучасного читача. У ньому представлено такі рубрики як проза, сучасна поезія, драма, молодняк, критика, нобелівка.
    Журнал «Дніпро» надає можливість реалізувати творчий потенціал і заявити про себе на літературному просторі. Сьогодні часопис публікує твори видатних сучасних і молодих письменників: О. Ірванець, Б. Олійник, О. Забужко, М. Кідрук, Валерій та Наталя Лапікури, І. Павлюк, А. Кокотюха, О. Тимошенко та інших. Розуміючи потреби сучасної молоді, з 2011 року «Дніпро» можна знайти і в електронному вигляді в Інтернеті. У рамках журналу діє он-лайн портал для поетів - «Клуб поезії».
    Тож усіх, хто бажає більш докладніше ознайомитись з історією журналу «Дніпро», запрошуємо до відділу загального читального залу.
    Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка