Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Енциклопедист казкового Сходу Орхан Памук



Книжкова виставка-вітання, приурочена 65-річчю сучасного турецького письменника, діє у відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

   Ім’я Орхана Памука – одне з найгучніших у сучасній світовій літературі.  Лауреат Нобелівської премії 2006 року, суперечлива постать у себе на батьківщині, він завоював популярність завдяки своєму дивовижному хисту романіста. Кожен його твір – справжня енциклопедія казкового Сходу, де меланхолія переплітається з найтоншою іронією, історія проводить паралелі між минулим і сучасним.
   Народився в Стамбулі, в заможній родині з певними республікансько-світськими цінностями – лібералізмом та інтересом до чужих культур. З дитинства захоплювався мистецтвом, цікавився західною літературою і живописом. Навчався в американському коледжі Robert College, що знаходиться в Стамбулі. Після закінчення коледжу вступив до Технічного університету та через три роки залишив навчання, щоб стати професійним письменником. Закінчив факультет журналістики Стамбульського університету, але журналістом так і не став – письменництво всерйоз захопило його.
   Перший же його роман „Пан Джевдет і його сини” (1982 р.) отримав  премію провідної турецької газети „Міллієт”. А наступний твір „Біла фортеця”, що був опублікований за межами Туреччини, зробив Орхана Памука відомим у всьому світі.
   Деякий час письменник живе у США – викладає в Колумбійському університеті турецьку мову та паралельно працює  над своїм найвідомішим романом „Чорна книга”, який одразу ж після опублікування став бестселером і був перекладений десятьма мовами світу. Наступний роман – „Мене називають Червоний”, перекладений вже 24 мовами – отримав премію у Франції як найкращий іноземний роман та був відзначений Дублінською літературною премією. На ще більш схвальні відгуки преси, літературних критиків і читачів заслужив його роман „Сніг”. Його перекладено на 40 мов світу більш ніж у 100 країнах.
   Нобелівська премія в галузі літератури присуджена Орхану Памуку з формулюванням: автору, „який у пошуках меланхолійної душі рідного міста знайшов нові символи для зіткнення і переплетення культур”.
   Серед пропонованих видань на виставці представлений і літературно-інформаційний путівник „Орхан Памук: знаки і символи казкового Сходу”, підготовлений бібліотечними працівниками в рамках видавничого проекту „Літературне ін-фоліо”.
   Запрошуємо до відділу абонементу всіх, хто прагне глибше пізнати особливості стилю самобутнього письменника, увесь образний спектр його романів. До вашої уваги – книжкова виставка-вітання „Орхан Памук: енциклопедист казкового Сходу”. 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка