Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Участь у пленарному засіданні ради Івано-Франківських обласних організацій Товариства винахідників і раціоналізаторів України та Спілки наукових і інженерних об’єднань України



21 квітня 2017 працівники ОУНБ ім. І. Франка взяли участь у пленарному засіданні на тему «Інтелектуальні ресурси Прикарпаття, їх резерви та підсумки обласного рейтингового огляду «Науково-технічна творчість Прикарпаття, 2016», організоване радою обласних організацій ТВР і СНІО України до Міжнародного Дня інтелектуальної власності.

У пленарному засіданні взяли участь представники Департаменту економіки Івано-Франківської ОДА і сектору інноваційної діяльності та технологій, вчені Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Івано-Франківського національного медичного університету, промислових підприємств, громадських організацій, директор ОУНБ ім. І. Франка Бабій Л. В., наукова еліта, молоді винахідники.

Головний доповідач - голова обласної організації ТВР України Богдан Іванович Середюк дав оцінку інтелектуальному ресурсу краю та зазначив, що створено більше 200 винаходів, корисних моделей і промислових зразків, оформлено більше 100 заявочних матеріалів на набуття права інтелектуальної власності. При цьому найвагоміші технічні новинки висвітлені в VII виданні щорічного каталогу «Інтелектуальний продукт вчених і винахідників Прикарпаття», що засвідчують високу ефективність і цінність напрацьованого інтелектуального продукту для використання як в народному господарстві, так і в соціально-економічній сфері області.

Найефективніші напрацювання зроблено у вищих навчальних закладах області, вченими-винахідниками Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Карпашем О.М. і Бажалуком Я.М. Ними вперше отримано Європейський патент на метод видобутку нафти і газу з пласта в свердловині під дією насоса та генератора імпульсів тиску, який вдало пройшов випробування на нафтогазодобувних підприємствах України, Польщі та Угорщини.

Відзначаються високою творчою активністю вчені-винахідники і лікарі-практики Івано-Франківського національного медичного університету, прикладом для яких є ректор університету Рожко М.М. В його особистому науковому доробку 165 патентів України на винаходи і корисні моделі. За допомогою слайдів професор національного медичного університету Чупрій І.К. розповів про наукову діяльність колективу за 2016 р.

Технічний директор ПАТ «Івано-Франківськцемент» Дубас І.Б., використовуючи світову практику і власний інженерний потенціал, розробив нові зразки сухих будівельних сумішей з покращеними властивостями для облаштування будинків зовнішнього вигляду і підняття безпеки під час експлуатації.

Про вагомі здобутки юних винахідників ознайомив директор обласного дитячого центру науково-технічної творчості учнівської молоді Кодря В.В.

Творчий колектив науково-практичної фірми «Елітфіто» на чолі з директором Дзюбанюком Н.О. розширив випуск асортименту олії з рослинної сировини із оздоровчими властивостями.

Директор ОУНБ ім. І.Франка Бабій Л.В. привітала усіх присутніх з Міжнародним Днем інтелектуальної власності та підкреслила важливу роль співпраці бібліотеки з обласними організаціями ТВР та СНІО України.

На завершення пленарного засідання переможцям рейтингового огляду «Галицький кмітливець 2016» були вручені нагороди.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка