Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Акція „Вісла”: рани, які ятрять досі



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Івана Франка діє однойменна книжково-ілюстративна виставка, присвячена непростій історичній темі – 70-річчю примусового переселення українців з їхніх етнічних територій.

Операція „Вісла" - це ніщо інше як етнічна чистка, здійснена у 1947 році (28 квітня - 28 серпня 1947 р.) під керівництвом Радянського Союзу, Польщі та Чехословаччини. Вона полягала у примусовій депортації українців із Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини з використанням збройних сил вказаних країн на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 р. належали Німеччині, а також у різні регіони СРСР.

У фондах обласної універсальної наукової  бібліотеки ім. І. Франка є цікаві краєзнавчі видання та публікації, які досліджують різні аспекти проведення депортації українців та експонуються на виставці „Акція „Вісла": рани, які ятрять досі". Серед них: „Акція „Вісла. Документи" (у ній - обширний виклад суті проблеми, а також детальні коментарі до наведених документів); „Акція „Вісла" в контексті українсько-польських відносин ХХ століття" (збірник статей), Д. Гованська-Рейлі „Розкидані долі: Насильницьке переселення українців Польщі після Другої світової війни" та ін.

Власне, в останньому виданні авторка на прикладі своєї родини розповідає про насильницьке переселення комуністичним урядом Польщі української національної меншини шляхом обміну радянсько-польського населення, а згодом таємно спланованої акції під кодовою назвою „Вісла". Народжені на Лемківщині в південно-східній частині Польщі, Петро, Меланія та Ганя Пиртеї пережили Другу світову війну лише для того, щоб бути роз'єднаними внаслідок політичних рішень та стати одними із жертв конфлікту в той період, коли примусове переселення було звичайною практикою, яку застосовували проти нацменшин для створення етнічно гомогенних держав.

Більше дізнатися про акцію „Вісла" та її значення в історії України ви зможете, завітавши до відділу краєзнавчої літератури нашої бібліотеки та ознайомившись із виданнями, представленими на виставці „Акція „Вісла": рани, які ятрять досі".

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка