Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Бестселлер Тадеуша Ольшанського „Колись у Станиславові...”



  Нове видання поповнило фонди відділу краєзнавчої літератури обласної бібліотеки.

  Тадеуш Ольшанський - відомий польський журналіст, публіцист, письменник та перекладач. Він народився 1929 р. в Станиславові у сім'ї угорки та польського лікаря і прожив тут 14 років, з яких чотири - тривала війна.
  „Колись у Станиславові..." - переклад українською двох томів Тадеуша Ольшанського, присвячених його рідному Станиславову. У видання повністю ввійшла перша книга автора „Креси кресів. Станиславів", яка викликала неабиякий резонанс не те що в Польщі - в цілому світі, та вибірково друга - „Станиславів, однак, живе".
  Ця книжка більше ніж просто про місто Станиславів, якого вже немає і яке й надалі живе. Вона загалом про Галичину, міні-моделлю якої виступає Станиславів. Окрім добротного фактажу, знаменних дат та відомих і загублених імен, видання дає найголовніше - посмак часу, відчуття людей, запах вулиць, деталі побуту, бачення епохи зсередини - те, чого не вловити в історичних хроніках і академічних розвідках.
Проте простір тексту не замикається оборонними мурами міста, автор веде читача через Коломию і Тисменицю, Карпати, Дору і Яремче. Також штрихово змальоване життя Закарпаття і Угорщини, куди Тадеуш Ольшанський потрапив після втечі зі Станиславова.
  Цю книжку варто прочитати з кількох причин. По-перше, це чи не єдині публіцистично-художні тексти про історичний Станиславів, писані очевидцем. По-друге, стиль видання - напрочуд простий і захопливий, на що, очевидно, вплинув професійний журналістський фах автора. По-третє, книжка дає нам можливість почути голос поляка, який тужить за своїм, польським, містом і за своїми, польськими, втраченими кресами Речі Посполитої. Нам цей голос часто чужий і неприємний. З ним можна погоджуватися або не погоджуватися. Але його не можна не чути. Бо не чути його - це не знати себе і не могти прийняти своє місто, край і історію такими, якими вони є, - складними й контроверсійними.
  Щиро запрошуємо до бібліотеки для знайомства із цікавою та популярною книгою:
Ольшанський Т. Колись у Станиславові... / Т. Ольшанський ; [з пол. пер. Н. Ткачик ; ред. А. Журава]. - Івано-Франківськ [Брустурів] : Дискурсус, 2016. - 271 с. : іл. 

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка