Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Бібліотечний захід за романом Томаса Бруссіга «Сонячна алея»



7 квітня 2017 р. відбулося засідання Методичної майстерні для вчителів німецької мови загальноосвітніх шкіл області, присвячене обговоренню роману сучасного німецького письменника Т. Бруссіга. Захід пройшов в рамках конкурсу серед бібліотек-партнерів Goethe-Institut в Україні, з яким Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка вже впродовж десяти років тісно співпрацює з в рамках проекту «Мова. Культура. Німеччина».

Щороку бібліотека Goethe-Institut в Україні оголошує конкурси на різноманітну тематику: створення книги, конкурс плакатів, перекладів, трейлерів за німецькомовними книжками і т. п.

Цього року бібліотека  оголосила конкурс серед бібліотек-партнерів на кращий захід за романом Томаса Бруссіга «Сонячна алея». Конкурс проводиться з метою популяризації німецької мови та літератури, історії Німеччини, читання; активізації роботи куточків німецької мови у бібліотеках-партнерах Goethe-Institut в Україні; удосконалення навиків проведення заходів у бібліотеці; активізації діяльності бібліотек з використанням сучасних технологій та інноваційних форм роботи; сприяння розвитку інтелектуальних і творчих здібностей бібліотекарів; сприяння командній роботі бібліотекарів.

Враховуючи всі вище наведені цілі конкурсу, було проведено бібліотечний захід - Методичну майстерню за романом Томаса Бруссіга «Сонячна алея», до якої було залучено вчителів німецької мови загальноосвітніх шкіл області. Вчителі попередньо ознайомилися з романом, отримали інформацію про автора, та саму книжку німецькою мовою.

Керівник проекту «Мова. Культура. Німеччина» Людмила Жирик підготувала презентацію про автора книги, організувала дискусію-обговорення актуальних проблем, висвітлених в книзі. В сучасній методиці викладання німецької мови є таке поняття, як поєднання різних предметів при вивченні мови. Ми намагалися поєднати моменти історії Німеччини (часи поділу Німеччини на східну та західну частини), мистецтва (соцреалістичне, назване автором електрошоковим), «забороненої» музики, переважно «Роллінг Стоунз».

Попри всю незаангажованість твору, ми не змогли не провести паралель між «Сонячною алеєю» та Україною, адже вона - як та німецька вулиця, теж поділена на прозахідний Захід та просхідний Схід.

Вчителі розділилися на робочі групи, які працювали над висвітленням тих чи інших аспектів роботи з книгою, а потім представляли свої проекти.

Підводячи підсумки, і бібліотекарі, і вчителі наголосили на необхідності проведення подібних заходів, адже це сприяє залученню до читання учнівської молоді, популяризації німецької мови та літератури, історії Німеччини.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка