Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Мова духовне багатство народу



21 лютого у світі, починаючи з 2000 р., а в Україні з 2002 року, щорічно відзначають Міжнародний день рідної мови. З цієї нагоди у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка-калейдоскоп «До рідної мови доторкнемося серцем».

Ти велична і проста

Ти стара і вічно нова.

Ти могутня, рідна мово!

Мова - пісня колискова.

Мова - матері уста.

                      І. Багряний

         Історія свята, на жаль, має трагічний початок. День 21 лютого 1952 року і сьогодні нагадує світовій спільноті про сумні події в Бангладеш, коли влада придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання у країні бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову.

         Мова - це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кілька тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. За словами Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Головні функції, що виконує мова - комунікативна, пізнавальна, емоційна, виражальна тощо. Сьогодні у світі існує близько 6000 мов. На жаль, майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. Це величезна втрата для людства, адже кожна мова - основа повноцінного розвитку народу. Відомий німецький філософ і вчитель Лео Вайсгербер, який одержав у світі ім'я «апостол рідної мови», говорив про те, що «у мові - Батьківщина кожної людини. Якщо людина позбавляється Батьківщини, то з собою вона має рідну мову, і вона є її Батьківщиною».

         За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злети і падіння. Сьогодні українську мову знають у всьому світі, за кордоном визнають однією з найкращих і найрозвиненіших мов світу. Хочеться, щоб її визнавали, пишалися і любили й на власній землі!! Адже українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою.!

                                               Красо моя!

                                               В тобі і мудрість віків,

                                               і пам'ять тисячоліть,

                                               і зойк матерів у лиху годину,

                                               і переможний гук лицарів у днину побідню,

                                                і пісня серця дівочого в коханні своїм,

                                               і крик новонародженого...

                                                                                              Сергій Плачинда.

         Створена працівниками відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка книжково-ілюстративна виставка-калейдоскоп «До рідної мови доторкнемося серцем» розкриває всю велич й могутню силу рідної мови. Серед представлених на книжково-ілюстративній виставці-колажі «Чари мови серцем відчуваю» видань, зацікавлений читач знайде такі книги: І. Іртиш, М. Іртиш «Історія виникнення і розвитку української мови в Україні», Н. Бабич «Історія української літературної мови», Грищук «Студії з українського мовознавства», В. Козирський, О. Маловічко «Мовно-етнічна передісторія», В. Кононенко «Мова у контексті культури» та «Українська мова: традиції та сучасність», Ю. Шевельов «Мовознавство», енциклопедичні видання: «Українська мова», «Великий тлумачний словник української мови», «Словник іншомовних слів», «Універсальний словник української мови», «Український орфографічний словник», «Універсальний словник української мови», «Український орфографічний словник» та багато інших.

         Тож запрошуємо всіх до перегляду і пам'ятаймо, що саме ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки. Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!

 

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка