Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

21 лютого – Міжнародний день рідної мови



У відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відкрита книжково-ілюстративна виставка „Любити, захищати рідну мову – то нації моральна висота”, присвячена Міжнародному дню рідної мови.

Ти, рідна мово, - скарб від Бога,                                

жива в народу на устах;

в майбутнє сонячна дорога

і наша гордість у світах

                                  Д. Білоус

Це свято було проголошено на конференції ЮНЕСКО у 1999 році з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Мова є безцінним надбанням людства, найбільше і найдорожче добро кожного народу.

Наша рідна українська мово! 134 офіційні заборони за 400 років! Та жодному законові, циркулярові, указові чи анафемі не вдалося ні обмежити, ні знищити її - генетичний код української нації. Українська мова не лише вистояла, а й зберегла право називатися однією з наймилозвучніших у світі, найстаріших у Європі, стала другою слов'янською за кількістю мовців, і входить до третього десятка найпоширеніших мов світу.

 Про красу української мови можна розповідати дуже багато: мелодійна і натхненна, чиста й чарівна, милозвучна і лагідна. Нині вона - одна з найбагатших мов світу.

У відділі абонементу на виставці „Любити, захищати рідну мову - то нації моральна висота" представлені різні літературні жанри і всі вони - про рідну мову. Вашу увагу привернуть: філологічні дослідження „Мова у дзеркалі особистості", видання М. Лесюка „Доля моєї мови", наукові праці В. Русанівського „Мова в нашому житті", цитатник Н. Николина „Мова - це теж батьківщина", лінгвістичні праці О. Пономаріва, В. Кононенка, І. Вихованця, збірка відомого поета, перекладача, академіка-педагога Д. Білоуса „Рідні небеса", де зібрано чимало віршів про українську мову; книга висловлювань про слово, мову, красномовство „Золоте джерельце" Руслана Кацавця, поезія  класиків та сучасних авторів: В. Сосюри, М. Рильського, О. Олеся, В. Симоненка, Д. Павличка, Л. Костенко та ін.

Вчити добірну мову, виплекану плеядою українських майстрів слова, закликає професор Олександр Пономарів. „Вчити, але насамперед треба користуватися нею. Бо поки живе мова - доти живе народ".

Тож запрошуємо читачів завітати у відділ абонементу для перегляду виставки, присвяченої Міжнародному дню рідної мови.

 

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка