Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Стоїть в скорботі Мати-Україна, біля могил дітей своїх стоїть



20 лютого в Україні втретє відзначається День Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності на Майдані Незалежності в Києві 18-20 лютого 2014 року, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. З цієї нагоди у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка-реквієм «Стоїть в скорботі Мати-Україна, біля могил дітей своїх стоїть».

А сотню вже зустріли небеса..

Летіли легко, хоч Майдан ридав...

Із кров´ю перемішана сльоза....

А батько сина ще не відпускав.

Й заплакав Бог, побачивши загін:

Спереду - сотник, молодий, вродливий

                                                                             І юний хлопчик в касці голубій,

                                                                             І вчитель літній - сивий-сивий...

                                                                             І рани їхні вже не їм болять,

                                                                             Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло.

                                                                             Як крила ангела, злітаючи назад,

                                                                             Небесна сотня в вирій полетіла...

         Останні дні лютого 2014 року навіки увійшов в історію України як символ величезного героїзму й найбільшого злочину, здійсненого за всі роки незалежності нашої держави. коли у столиці країни в центрі Європи було застосовано вогнепальну зброю проти мирного населення, яке вимагало змін. Розпочались вуличні бої в центрі Києва 18 лютого, тоді ж відбулося перше масове вбивство людей. 20 лютого снайпери влаштували масове вбивство активістів Євромайдану. Всього під час цих трагічних подій постраждали 2,5 тисячі людей, більше 100 з них загинули. Так з'явилася Небесна Сотня. Три роки потому, винних у цій трагедії так і не знайшли.

         Та «Революція гідності» не тільки сколихнула країну хвилею нечуваного патріотизму, а й показала важливість національної ідеї. Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людськості та гідності, бажанням жити у вільній країні з справедливим та світлим майбутнім і за ці ідеали на Майдані пролилася кров. Нині саме за неї триває боротьба, і те, наскільки ця боротьба буде успішною, залежить від кожного з нас.

         Більше дізнатися про цю сумну, але героїчну сторінку в новітній історії України - Майдан, вшанувати пам'ять Героїв Небесної Сотні ви зможете, завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та переглянувши книжково-ілюстративну виставку-реквієм «Стоїть в скорботі Мати-Україна, біля могил дітей своїх стоять». Познайомившись з матеріалами експозиції, ви зможемо день за днем пригадати хроніку Євромайдану, перечитати спогади людей, які провели на ньому три місяці, були свідками побиття та розстрілу активістів, які боролись за врятування та хотіли змінити Україну. Серед представлених видань - книги «Від Майдану до Майдану», «94 дні. Євромайдан очима ТСН», «Євромайдан: хроніка відчуттів», «Євромайдан. Хроніка в новелах», «Євромайдан. Хроніка відчуттів». «Євромайдан. Лірична хроніка», «Літопис самовидавців. Дев'ять місяців українського спротиву», «Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014 роки», «Майдан і Церква. Хроніка подій та експертна оцінка», «Небесна сотня», С. Бондаренко «Майдани і магнати» та «Вогонь майданів і магнатів», К. Димид, М. Димид «Каміння Майдану» тощо.

         Тож запрошуємо Вас до перегляду і зробімо все від нас залежне, щоб події Євромайдану не забулись, а подвиг Героїв Небесної Сотні не був марним.

         Світла та вічна пам'ять Воїнам Світла, які віддали життя за Україну.

         Герої не вмирають!

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка