Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Злука УНР і ЗУНР: уроки для сучасності



У відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розпочала діяти книжково-ілюстративна виставка „Злука УНР і ЗУНР: уроки для сучасності”, присвячена дню Соборності України, історичній події, яка стала однією з найбільш вирішальних в долі українського народу. Це Акт Злуки 22 січня 1919 року.

Незважаючи на численні труднощі, що випали на долю нашого народу, ідея всеукраїнської єдності, соборності України ніколи не полишала його. Її джерела беруть свій початок з незабутніх часів Київської Русі, Галицько-Волинської держави, визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. У XIX- на початку ХХ століття ця ідея була розвинута такими видатними діячами українського національного відродження, як Тарас Шевченко, Микола Костомаров, Маркіян Шашкевич, Іван Франко та багато інших.

Крах у жовтні 1918 році Австро-Угорської імперії і поява на політичній карті Європи ще однієї Української держави - Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) обумовили початок нового важливого етапу в реалізації ідеалу соборності українських земель. І ЗУНР, і відновлена наприкінці 1918 року УНР з перших же днів свого існування прагнули до об'єднання в єдину соборну Українську державу.

3 січня 1919 року Українська Національна Рада прийняла в столиці ЗУНР м. Станиславові ухвалу про злуку ЗУНР з УНР в одну державу.

Нарешті наступив день 22 січня 1919 року, якому судилося увійти в історію України як велике національне свято - свято Соборності. При великому зібранні народу було підписано Універсал про Соборність.

Це був один з найпрекрасніших моментів нашої історії. Високий принцип Соборності своїх земель - це той ідеал, до якого прагне кожна нація. На довгому і тернистому шляху українського народу до цього заповітного ідеалу Злука УНР і ЗУНР - подія пам'ятного значення.

До Дня Соборності України у відділі краєзнавчої літератури ОУНБ ім. І.Франка організовано книжково-ілюстративну виставку, яка висвітлює перебіг подій та значення Акту Злуки для встановлення державності України.

Серед них праці прикарпатських вчених Миколи Кугутяка, Володимира Великочія, Олександра Карпенка, спогади учасників, дослідження науковців діаспори.

Тож запрошуємо усіх, кого цікавить ця тема, відвідати нашу книжкову виставку.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка