Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Гортаючи сторінки історії: Українська Революція 1917-1921 років



2017 рік Указом Президента України проголошений в нашій державі Роком Української революції 1917–1921 років. З цієї нагоди, напередодні Дня Соборності України, у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку-хроніку «Гортаючи сторінки історії: Українська Революція 1917-1921 років».

        Українська революція - низка подій, пов'язаних з національно-визвольною боротьбою українського народу у 1917-1921 роках.

      Поштовхом до початку Української революції стала Лютнева революція в Російській імперії. В Україні утворився альтернативний центр влади - Українська Центральна Рада (УЦР), що стала представницьким органом українських демократичних сил і очолила національно-демократичну революцію в Україні. Керівником УЦР став Михайло Грушевський, видатний український історик, активний діяч українського національного руху. Важливу роль в діяльності Центральної Ради відіграли також В. Винниченко, С. Єфремов, Б. Мартос, С. Петлюра, І. Стешенко, П. Христюк та ін.

       У період 1917-1921 років Україна пережила різні форми національної державності (УНР, Українська держава, ЗУНР), але державну незалежність втримати не змогла. Українські етнічні території були розділені між СРСР, Польською Республікою, Королівством Румунія та Чехословацькою Республікою. Таким чином, Українська національно-демократична революція зазнала поразки. Ця поразка була наслідком роз'єднаності політичної еліти, незавершеності процесу формування нації, відмінностей між національними та соціальними завданнями визвольного руху, його обумовленості зовнішніми політичними й, насамперед, військовими факторами. Однак, не досягши своєї мети, Українська революція започаткувала процес формування модерної політичної нації та відродила традицію української державності.

        Організовуючи книжково-ілюстративну виставку-хроніку «Гортаючи сторінки історії: Українська Революція 1917-1921 років», працівники відділу загального читального залу мали на меті донесення до широких верств населення інформації про події Української революції 1917-1921 років та їх значення для відновлення Україною незалежності у 1991 році; сприяння у вихованні патріотизму та підвищенні інтересу українських громадян. читачів бібліотеки, до своєї історії.

     Чільне місце на виставці зайняли такі видання, як збірник праць «Симон Петлюра та українська національна революція», «Нариси історії української революції 1917-1921років» (у двох книгах), В. Винниченко «Відродження нації» (у двох частинах), М. Грушевський «На порозі Нової України», О. Рубльов та О. Реєнт «Українські визвольні змагання 1917-1921»; історичні есе-хроніки В. Солдатаренко «Україна в революційну добу» (в чотирьох томах) та історичний нарис В. Солдатаренко «Українська революція», О. І. Удовиченко «Україна у війні за державність» та інші, які допоможуть детальніше дізнатися про ті незабутні події.

        Тож, усіх зацікавлених запрошуємо до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на змістовний перегляд книжкової виставки.

         Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка