Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Музична територія в бібліотеці: сучасний джаз



12 січня 2017 року в інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбувся захід – музична територія, на якій відвідувачі мали можливість насолоджуватися музичними композиціями сучасних американських джазових виконавців. Презентація, яку підготували волонтери Корпусу Миру в місті Івано-Франківськ, а саме Томас, Кайл, Джейкоб та Роберт, дала можливість ознайомитися з визначними гігантами музичного світу Америки 20-го століття.

   Модератором заходу був Томас Барефут, який подав цікаву нову інформацію про історію джазу.  У 1917 році в Нью-Йорку була записана перша платівка, на якій звучала музика в стилі джаз. Ця подія і стала початком поширення джазу і постійних експериментів в області цієї музики. З розвитком джазу з'являються і перші колективи музикантів, які, озброївшись простими інструментами, вирішили підкорити публіку своєю грою. Джаз у більшості випадків грали на саксофонах в супроводі з роялем і ударними інструментами. Пізніше у джазових колективах з'являються і вокалісти. Батьківщиною джазу по праву вважають Південь Америки, а якщо бути точніше, то місто Новий Орлеан. Однак, з розвитком джаз починає поширюватися по всій Америці, а також проникає і в інші країни, де доповнюється новими елементами.

   Першим з музикантів, з яким ми познайомилися, був Ві́льям Христо́фер Ге́нді - корнетист, вокаліст, композитор. Знаний як автор і виконавець блюзів, він був прозваний «Батьком Блюзу». Заснував власний оркестр, один з найвідоміших на Півдні, і отримав популярність завдяки власній композиції «Memphis Blues», яка була вперше опублікована в 1912 році.

   Арт Бле́йкі - американський джазовий барабанщик, представник стилю «хард-боп». Він з тих, хто формував обличчя джазу впродовж другої половини XX століття. З ім'ям Арт Блейкі і з його ансамблем «Jazz Messengers» пов'язано ще і уявлення про особливий вид джазу, що відрізняється від традиційного «хард-бопа».

   Теодор Уолтер «Сонні» Роллінз - американський джазовий музикант, саксофоніст, композитор, бандлідер. Часто саме його називають найбільш впливовим музикантом в історії джазу. Гра Сонні Роллінза відзначається багатим, насиченим тоном, емоційною глибиною виконання.

    Де́від Во́ррен «Дейв» Бру́бек - американський джазовий піаніст, композитор, керівник ансамблів.

   Ма́йлз Де́віс  - американський джазовий музикант та композитор. Трубач і бенд-лідер, що зробив значний вплив на розвиток джазової музики XX століття. Девіс стояв біля витоків численних стилів і напрямів в джазі, таких як модальний джаз, кул-джаз і ф'южн.

   Чет Бейкер - американський джазовий музикант (труба, флюґельгорн, фортепіано) і співак. У когорті трубачів, що з'явилися на початковому етапі розвитку модерн-джазу, Чет Бейкер займає одне з чільних місць. Є першим білим трубачем сучасного кул-стилю у сфері комбо-джазу. У вокалі Бейкер вирізнявся м'якою ліричною манерою виконання, володів незвично високим голосом.

     Інформація про цих виконавців супроводжувалася музичними композиціями у їхньому виконанні.

     Зародившись одного разу, стилі в музиці залишалися незмінними, в їх рамках тільки з'являлися нові течії, які і визначали їх розвиток. Найбільш велику історію налічує така музика, як джаз і з якою ми й знайомилися в центрі «Вікно в Америку».

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка