Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Святкування Різдва у США



12 січня 2017 року в інформаційно-ресурсний центр “Вікно в Америку” Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка завітали учні та вчителі англійської мови Зарічанської загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів Надвірнянського району Івано-Франківської області. Керівник центру Жирик Л.І. організувала і провела для гостей захід — країнознавчі інтеркультурні студії “Святкування Різдва в Сполучених Штатах Америки”. З цією метою було запрошено волонтера Корпусу Миру в Україні Томаса Барефута, американця, який на даний час проживає і працює в місті Івано-Франківську.

Розпочався захід колядою і віншуванням українських учнів. Томас провів дискусійне спілкування з учнями щодо традицій та звичаїв святкування Різдва в США. В процесі обговорення Томас виконав акапельно найбільш відому Різдвяну дитячу пісню.

Святкування Різдва у США поєднує традиції багатьох країн світу. Так, традиція співати різдвяні гімни прийшла з Англії. А звичай прикрашати ялинку американці позичили у Німеччини. Федеральним святом Різдво у США стало ще у 1870 році. Його відзначають 25 грудня, проте готуватись до Народження Христа розпочинають значно раніше, одразу після Дня подяки. Якщо звернутись до історії, то американців зі Святим Ніколасом познайомили голландці, які емігрували до Америки у XVII столітті. Вперше образ Санта Клауса як святого, що приносить подарунки, використав письменник Вашингтон Ірвінг у 1809 році. А вигляд доброго дідуся у червоному вбранні вигадав під час Громадянської війни художник Томас Наст. А тепер про саму диво-ніч. Віруючі люди ідуть опівночі 24 грудня на месу. Ті, хто не дуже релігійний, просто збираються на вечерю. Ранок 25 грудня - кульмінація різдвяних святкувань, адже саме тоді можна відкривати подарунки. А потім час для святкового обіду, серед улюблених страв якого різдвяне печиво та солодка картопля і, звісно, смажена індичка. Різдвяні святкування американської нації тривають близько двох тижнів. На початку січня, зазвичай, починають знімати прикраси.

Учні вільно спілкувалися з Томасом Барефутом англійською мовою, задавали запитання, розповідали про українські різдвяні свята.

Жирик Л.І. підготувала мультимедійну презентацію "Різдво навколо світу", в якій розповіла про святкування Різдва в різних країнах світу. Це дало можливість учням вивчити англійські нові слова різдвяної тематики та збагатити свої країнознавчі знання.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка