Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Гієдре Бейноруте «Розмови на серйозні теми»



06 грудня 2016 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулося чергове засідання Кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA у рамках проекту «Компанія за права людини в Україні», з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Dokudays UA.

Присутні мали змогу переглянути кінофільм Гієдре Бейноруте  «Розмови на серйозні теми». Перед початком перегляду, Наталія Джус та Ірина Петрівська, модератори Кіноклубу, надали присутнім коротку інформацію про фільм та його автора, а також попросили аудиторію під час перегляду замислитись над відповідями на декілька запитань: Чому фільм має назву «Розмови на серйозні теми»?; Які серйозні теми порушені у кінострічці?; Що ви можете сказати про героїв фільму та яку можете дати їм характеристику?; У чому схожі герої картини , а у чому ви бачите відмінності між ними?

Довідка про режисера

Ґієдре Бейноруте народилася 1976 року. Закінчила факультет кіно й телебачення Литовської академії музики і театру як магістр аудіовізуальних мистецтв. З 2007 року викладає написання сценаріїв та режисуру. Її стрічки «Вулканівка. Після «великого кіно» та «Дідусь і бабуся» здобули чимало нагород на фестивалях в Україні, Білорусі, Португалії, Канаді та Литві. Ґієдре у 2005 і 2007 роках отримувала премію Литовської спілки кінематографістів.

Фільмографія: Місто тролейбусів (2002), Вулканівка. Після «великого кіно» (2005), Дідусь і бабуся (2007), Експерт (2012)

У фільм «Розмови на серйозні теми» Гієдре Бейноруте піднімає такі теми, як філософія прав людини, людська гідність, права дитини. У презентованому фільмі немає зовнішньої дії, реквізиту, пейзажів чи спеціальних ефектів. Зйомки відбувалися у порожніх приміщеннях. Головні герої - 8-16-річні діти й підлітки, що особливим чином описують усе, що їх оточує. Щирі розмови з ними відкривають картину сучасного світу - інколи меланхолійного, подекуди комічного, а часом і драматичного. Знятий у дусі мінімалізму, фільм порушує питання самотності, любові, Бога, світу та людських взаємин. «Світ - це люди». «Ви що, не вірите у Бога? Я можу навчити вас вірити...». «Якщо почнемо розмовляти з дорослими на серйозні теми, вони починають говорити банальні речі. Коли говоримо з дітьми, це наближає до істини, - розповідає режисер. - Я робила кастинги у звичайних школах, інтернатах, спеціальних школах для глухих. З відібраними дітьми проводила два місяці, ми розмовляли, гралися в ігри. Після цього було тільки кілька годин зйомок. У мене знялися діти з благополучних родин, так само, як діти без батьків, неповносправні. Мені самій з дитинства найбільше запам'яталося почуття самотності. Хоча моє дитинство було прекрасним. Я мала батьків, бабусю, дідуся, багато часу проводила в селі».

Після перегляду фільму «Розмови на серйозні теми», глядачі прийняли участь в його обговоренні, відповідаючи на питання, які модератори поставили перед початком перегляду фільму.

В обговоренні кінострічки активну участь прийняли: Катерина Шумська, головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області та Лілія Кружинська, спеціаліст І категорії цього ж відділу, які ознайомили присутніх та прокоментували основні статті «Загальної Декларації прав людини» та «Конвенції про права дитини», звернули увагу присутніх, що права дитини виходять із загальнолюдських цінностей і індивідуальних потреб, втім далеко не всі потреби і цінності внесені до каталогу прав дитини, але варто розуміти, що права дитини - це категорія прав людини.

Правозахисники разом з присутніми жваво вели дискусію, спільно прагнули відшукали відповіді на такі запитання як, які важливі цінності й потреби не увійшли до каталогу прав дитини?, чи є вони справді важливими?; чому деякі з них є справді життєво необхідними для багатьох людей, але не знайшли свого відображення в каталозі Конвенції? та висловлювали свої думки з приводу перегляду кінофільму.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка