Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Свято винограду і вина



27 серпня 2016 року о 16 год. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася семінар-конференція виноградарів України, присвячена Святу винограду і вина.

Семінар-конференцію „Виноградарство України" за участю відомих фахівців розпочав Богдан Іваночко та привітав усіх присутніх з професійним святом .

Перегляд відеофільму про селекційні новинки на Прикарпатті відомого майстра виноградної лози Богдана Михайловича Стефанюка із села Сівка Войнилівська Калуського району, першопроходця у вирощуванні столових та гібридних форм винограду викликала у присутніх неабиякий інтерес. Зразковий порядок на винограднику, нема жодної бур'янини, лоза доглянута, а соковиті грона акуратно закутані в мішечки із сітки - такий спосіб захисту від ос та птахів. Формуючи кущі, майстер використовує горизонтальний кордон на одноплощинній шпалері. Богдан Михайлович постійно у пошуках кращих сортів: „Рада", „Рошфор", „Ванюша", Надія Аксайська", „Голіцин", „Чорний хрусталь"...

Мирослава Романюк - виноградар із Городенківщини навчилася отримувати гарні врожаї сонячної ягоди завдяки комфортним ґрунтам місцевості та кожного року поповнювати свою колекцію новинками відомих селекціонерів.

Гості свята Іван Фуркало із Чернівців та Михайло Сідлер з Тернополя висловили подяку організаторам Клубу за можливість обмінятися досвідом, почути про інноваційні засоби захисту винограднику від грибкових хворіб, „кліматичних сюрпризів", застосування мінеральних добрив та агроволокна.

Виноградарі-аматори наголошували на те, що найкращий, найсмачніший той виноград, який вирощений власними руками, а коли ще й отримують похвалу від людей, котрі купують саджанці сонячної ягоди, розуміють, що праця недаремна.

Михайло Лучин - заступник клубу „Виноградарів Прикарпаття", на власній присадибній ділянці доглядає 15 сортів винограду та застосовує новинки українських селекціонерів: Загорулько В., Бурлака А., Вишневського М. П., Павловського Е. Г. Відомі столові сорти: Ізабелла рожева, Агат Донський, Страшенський, Плевен, Кишмиш, Аркадія, Преображення, Талісман, Тимур; технічні сорти: Кадарка - це виноград, який приносить досить високий, стабільний і якісний урожай.

Про Всеукраїнську Одеську конференцію, яка відбувалась у травні 2016 року доповів заступник Клубу по роботі з пресою Ростислав Калуський та ознайомив присутніх із питаннями, що розглядалися на зібранні.

З фондів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, працівниками відділу економіко-виробничої літератури була організована книжкова ілюстративна виставка „Щедрість виноградної лози". 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка