Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Пророк українства у своїй Вітчизні



Цьогоріч українці відзначають дві пам’ятні події, пов’язані з іменем Івана Франка: 160 років від дня народження та 100 років від дня смерті. Цим датам приурочена ювілейна виставка-вшанування у відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

  Талант і яскрава повноцінна особистість - завжди поруч. Вони доповнюють одне одного. Особливо ж, коли осяяні високим ідеалом і самоздійснюються в постійній подвижницькій праці, щирих і безкорисливих діяннях на благо свого народу, своєї країни. Саме цими словами, а ще словами Михайла Коцюбинського  згадуємо  сьогодні Івана Франка: „...Невеликий, хоч сильний мужчина. Велике чоло, сірі, трохи холодні очі, в лініях бороди щось енергійне, уперте...А заговорить - і вас здивує, як ця невисока фігура росте і росте перед вами, мов у казці. Вам стане тепло й ясно од світла його очей, а його мова здається не словом, а сталлю, що б'є об кремінь і сипле іскри. Сильна, уперта натура, яка цілою вийшла з житейського бою!.."
  Книжкова виставка „Пророк українства у своїй Вітчизні" представляє надзвичайно різносторонню творчу спадщину всебічно обдарованого видатного письменника: поетичні збірки, прозові та драматичні твори, де змалював перед цілим світом найтемніші куточки життя рідного народу, перекладацьку діяльність, яку не припиняв усе своє життя. Крім того, численні праці, якими І. Франко збагатив багато галузей української та світової науки.
  Серед найважливіших його ідей - духовна єдність нації. В „Одвертому листі до галицької української молодежі" писав: „Ми мусимо навчитися чути себе українцями - не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів...".
  З нагоди вшанування пам'яті нашого Каменяра пропонуємо також читачам обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка взяти участь у експрес-опитуванні „Чути себе українцями", яке проводить відділ абонементу.  Відповіді на запитання анкети допоможуть нам розкрити Ваше розуміння особистості І. Франка та його творчості, а також збагатитися почуттям пошани до найвидатнішого представника української національної духовності.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка