Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Конституція України: новий відлік часу



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-календар, яку створили працівники відділу загального читального залу і яка приурочена до 20-роковин прийняття Конституції незалежної України.

  28 червня Україна відзначає державне свято - День Конституції України. Цього дня у 1996 році на ранковому засіданні Верховна Рада України прийняла новий Основний закон країни - першу Конституцію незалежної української держави, яка стала важливим етапом в українському державотворенні та законотворчості, у розвитку українського суспільства.
  У різні періоди існування українського народу були спроби отримати юридичне оформлення держави. Ще в період Київської Русі на віче укладалися договори між князем і народом, князем і його дружиною, що відображено в різних редакціях «Руської правди». У новий час особливу роль у формуванні конституційних ідей в Україні відіграла Конституція, створена Пилипом Орликом, ставши в Європі першим подібним документом.
  Проте вперше це вдалося належним чином зробити після тривалої, напруженої роботи над Основним Законом держави 28 червня 1996 року.
  Спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності. У 1992-1993 роках під керівництвом Президента Леоніда Кравчука був напрацьований перший проект Основного Закону, проте він так і не був прийнятий. 8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти. 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту - про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні.
  Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність та стало найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені, на ній ґрунтується наше нелегке сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.
  Напередодні державного свята в відділі загального читального залу пропонується до перегляду книжково-ілюстративна виставка-календар: «Конституція України: новий відлік часу». Чільне місце на експозиції займають основоположні документи - «Декларація про державний суверенітет України», «Акт проголошення незалежності України», «Конституція України», збірник нормативних актів у 2-х книгах. «Конституційне законодавство України», збірник наукових праць «Конституція і народний суверенітет в Україні: проблеми теорії і практики реалізації».
  Уявлення про конституційно-державні акти України з найдавніших часів до сьогодення дають книги: «Конституційний Акт, прийнятий 5 квітня 1710 року під керівництвом Гетьмана Пилипа Орлика», «Пакти і Конституції Української козацької держави», Г. Корогод, В. Гробова «Перша Конституція України. Пилип Орлик і його діяльність в еміграції», О. Онуфрієнко «Українська державність доби козацької: від воєнної демократії до парламентської республіки», О. Салтовський «Концепція української державності в історії вітчизняної політичної думки».
  Привернуть увагу відвідувачів такі видання, як «Історія української Конституції», упорядники А. Слюсаренко та М. Томенко; науково-популярна серія «Нова Конституція України», яка представлена брошурами «Історія Конституції України», «Основи конституційного ладу України», «Міжнародні правові аспекти Конституції України», «Права людини в Україні», 3-х томне видання «Конституція незалежної України. Документи, коментарі, статті» під редакцією Сергія Головатого, монографія «Конституційно-правові засади становлення української державності», хрестоматія «Конституційне право України», А. Колодій «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина в Україні», В. Погорілко «Конституційне право України», П. Рудик «Конституційна реформа в Україні: проблеми та перспективи», науково-практичний коментар «Конституція України», О. Совгиря «Конституційне право України», О. Фрицький «Конституційне право України», ряд підручників, зокрема «Основи конституційного права України», «Конституційне право України» (в двох томах) та інші, а також періодичні видання, на сторінках яких обговорюється внесення змін до Основного Закону.
  Організатори сподіваються, що запропонована книжкова виставка допоможе усім бажаючим розглянути основні етапи становлення та розвитку Конституції України.
  Тож запрошуємо до перегляду всіх бажаючих.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка