Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Незабутній сорок перший…



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-календар, створена працівниками відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка. Приурочена виставка до Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні.

Все починалося з грому небесного,
Такого жорстокого, такого нечесного.
Із ненависного, злісного грому,
Який на світанку вигнав із дому...
А небо світле закрили чорні хрести!
Господи! Боже! Якщо ти є, захисти!..
Крізь руки у двір гусенята малі...
І кров на травиці... І кров на землі...
І шипить у ставку гаряче залізо,
І полум'я дике шугає над лісом...
І мама мовчазно-бліді, мов стіна...
І тато поволеньки кажуть: «Війна...»
Олекса Роздольський.

22 червня - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи. Важко уявити масштаб випробувань, болю і горя, що випали на долю минулих поколінь.
Ніч з 21 на 22 червня 1941р. Темрява. Туман. Тиша. Але тиша тривожна. Прикордонники сторожко прислухаються. На протилежному березі Бугу гітлерівські війська закінчують останні приготування. Наводяться тисячі гармат, до літаків підвішуються бомби, заправляються пальним танки. Наближається час «Х» - 3. 15 (4. 15 за московським часом)... Гуркіт. Вибухи. Дим пожеж. Крики поранених, плач жінок і дітей. Стогін самої землі...
22 червня 1941 року на світанку німецькі війська віроломно, без попередження, напали на Радянський Союз. У фашистів на головних напрямках було більше гармат, літаків, танків, добре навчених солдатів. На боці Німеччини виступили Італія, Румунія, Фінляндія, Угорщина. Перед тим, як напасти на Радянський Союз, Німеччина захопила Австрію, Чехословаччину, Польщу, Францію, ще деякі держави Європи. Промисловість цих країн почала працювати на фашистів.
Війна 1941-1945 рр. небувала в історії за своїми масштабами та жорстокістю битва нашого народу проти гітлерівського фашизму. Війна, що забрала десятки мільйонів життів, тривала 1418 днів. Щодня гинуло майже 14 100 осіб, кожну годину - 588, кожну хвилину - 10. Загалом за роки Другої світової війни Україна втратили 8 мільйонів своїх громадян (5,5 мільйона цивільних і 2,5 мільйона військових). У цій війні вирішувалася доля всієї Європи, всього світу. Планом «Барбаросса» - передбачалося нанести блискавичну поразку. Для нападу готувалося 190 дивізій Німеччини та її союзників. Ворог розраховував покінчити з нами швидким, стрімким ударом. Але глибоко прорахувався...
Сьогодні, у День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни українці згадують усіх тих, хто поліг на полі брані, кого замучили у концентраційних таборах, кого розстріляли у в'язницях і таборах НКВС, хто жертвував найдорожчим задля того, аби наша Вітчизна була вільною від будь-якого завойовника. Тому всі, хто став для нас прикладом любові до Вітчизни і свого народу, незламної волі і героїзму, живуть у вдячній пам'яті народів. Це пам'ять про подвиги, здійснені на полях боїв з агресором, пам'ять про тих, хто вершив історію, прийняв смерть заради Перемоги, заради Батьківщини, заради майбутнього. Повага й шана до них передаються з покоління в покоління.

У рамках відзначення Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, у відділі загального читального залу розгорнута книжково-ілюстративна виставка-календар «Незабутній сорок перший...». На експозиції представлено такі видання: збірники «Україна і український народ у Другій світовій війні» (в 4-х кн.), двохтомник історичних нарисів «Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття», книги пам'яті України «Безсмертя» та «Подвиг на віки», «Україна в полум'ї війни. 1941-1945», М. Коваль «Україна в Другій світовій і Великій Вітчизняній війнах (1939-1945 рр.)», І. Мукольский, О. Лисенко «Звитяга і жертовність: українці на фронтах Другої світової війни», І. Патриляк, М. Боровик «Україна в роки Другої світової війни» та інші.
Тож запрошуємо усіх до перегляду виставки, тим самим віддаючи шану всім українським борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників. Згадуючи жертв ІІ світової війни, пам'ятаймо і шануймо сьогоднішніх Героїв, які на сході країни борються за вільну, унітарну, незалежну українську державу.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка