Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Богдан Вандяк



Ти пориваєшся здолати неймовірне,

Як хвиля підкорити материк.

Ти віриш, що вгамуєш час надмірний,

Підкориш жереб, приборкаєш весь світ.

Ти граєш у більярд з Отцем небесним,

Ганяєш кулі в просторі, якого не збагнув.

Але, по суті, повертаючись в реальність,

Ти - лиш гвіздок в безкрайньому човні...

Ці слова належать перу людини, яка, насамперед, є художником-живописцем, а уже потім поетом.

Богдан Вандяк - уродженець мальовничого села Заліщики Бучацького району, що на Тернопіллі, ще змалку відчував потяг до малювання. З 1966 року його родина проживала в Івано-Франківську, де він навчався в дитячій художній школі. Після закінчення поступив у Львівське художнє училище ім. І. Труша на відділення скульптури. згодом навчався у Петербурзькій Академії мистецтв ім. І. Репіна, часто відвідував музей світового рівня - Ермітаж, який став для нього школою високого художнього стилю. З 1984 року у Львівському Інституті прикладного та декоративного мистецтва Богдан Вандяк студіював техніку монументального мистецтва - вітражу та гутного скла. В кінці 80-х років доля закинула його в далекі заморські краї в місто Торонто (Канада), де він писав свої картини та у поетичних рядках висвітлював своє бачення світу і болючі питання сьогодення.

«Нажаль, у 2015році художник відійшов у вічність. В пам'ять про Богдана Вандяка ми сьогодні відкриваємо виставку його робіт «Втрачений, але не забутий». На виставці представлений живопис, фотографії, а також комп'ютерна графіка, якою він захопився, проживаючи у Канаді. Далеко від батьківської оселі та від рідного краю він відкривав нове і цікаве не тільки для себе, а й для інших», - зазначила у своєму вступному слові заступник директора обласної бібліотеки Любов Федик.

Вона розповіла, що перша зустріч з Богданом Вандяком відбулася в обласній бібліотеці у 2013 році, коли митець презентував свою другу поетичну збірку «Де судження породжують бентежність...», яка вийшла у видавництві «Місто НВ».

Організатор виставки - молодий художник Віталій Білоусов розповів присутнім про свої зустрічі з Богданом Вандяком, про його картини, зокрема, про роботи, які представлені на виставці, а також про плани в майбутньому організувати велику виставку робіт митця у Львові.

Присутні на відкритті мали змогу переглянути фільм про Богдана Вандяка і почути його голос.

Родичі, друзі, однокурсники ділилися спогадами про Богдана Вандяка, згадували про його перебування в Україні.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка