Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація журналу



17 листопада 2015 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація Всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал» №3-4.

     Розпочала презентацію директор обласної бібліотеки Людмила Бабій, яка нагадала присутнім, що перший номер часопису побачив світ у вересні 1991 року, засновником його є Івано-Франківська обласна рада, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки письменників України. Журнал «Перевал» у 2014 році змінив свій імідж – в результаті вийшло два  тематичні номери: перший – присвячений Тарасу Шевченку (до 200-річчя від дня його народження); другий – Гуцульщині. 1-2 число 2015 року – це молодіжний номер, який знайомить із творчістю молодих письменників, зокрема Василя Карп’юка, Богдана Стрільчика, Олександра Букатюка, Романи Муран та ін.  
     Черговий випуск журналу вийшов під гаслом «Україна – понад усе!». Він присвячений військово-патріотичній тематиці і складається з 16 розділів. Авторами статей, прозових і поетичних творів, наукових досліджень є письменники і вчені не тільки з Івано-Франківщини і України, а також із зарубіжжя.
    Головний редактор журналу письменник Ярослав Ткачівський презентував № 3-4 журналу, який відкривається вступним словом голови Національної спілки письменників України Михайла Сидоржевського під заголовком «Життя триває, точиться війна» та роздумами голови ІФОО НСПУ Євгена Барана.
    Ярослав Ткачівський коротко охарактеризував внесок членів редакційної колегії у презентований номер. Зокрема, голова обласної організації НСПУ Євген Баран забезпечив творчу частину часопису, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Степан Хороб запросив друкуватися в «Перевал» Світлану Алексієвич, яка цьогоріч стала лауреатом Нобелівської премії в галузі літератури, голова НСХУ, викладач Інституту мистецтв ПНУ імені Василя Стефаника Микола Якимечко займався художнім оформлення часопису, свою лепту внесли голова обласної організації краєзнавців Михайло Косило, письменник Степан Процюк та інші.
     Зацікавлять читачів журналу публіцистичні роздуми Михайла Сидоржевського  «Зіткнення цивілізацій»,  Михайла Слабошпицького  «Війна і людина», Олександра Клименка «Симетрія під час асиметричної війни» та Вадима Мірошниченка «Експліцитність насильства», есей Василя Слапчука  «Не будьмо сліпцями», переклади «У війни – не жіноче обличчя» (Світлана Алексієвич), «На Сході України без змін...» (Войцех П’єстка, Польша), а також огляд Василя Бабія «Нові книги про нову війну»,
     Про нелегкі будні наших захисників на Сході України розповідається у розділах «Спіймані миті» і «Зона вогню», де вміщено серію світлин фотомитця, лауреата премії ім. Т. Шевченка Василя Пилип’юка та публікацію офіцера збройних сил України, краєзнавця, який неодноразово перебував у зоні АТО, Івана Бондарева.
     Виступаючі на зустрічі вели мову про значення журналу для суспільства, про коло його дописувачів. Учасники АТО Марія Римар та Андрій Долик розповіли про події на війні, про військових, які захищають нашу Батьківщину, про інформаційну війну, про мирних жителів, які виживають у жахливих умовах. Вони подякували Ярославу Ткачівському за подарований журнал «Перевал», який буде великою підтримкою військовим на Сході України.
    Своїми думками про сучасні події в Україні поділилися голова обласної організації НСПУ Євген Баран, голова обласної організації краєзнавців Михайло Косило, голова НСХУ Микола Якимечко, письменники Степан Процюк, Василь Бабій, Марія Вайно, Олександр Букатюк, композитор Мирослав Пастернак, один з керівників управління безпеки України Василь Івасик.
     Виступаючі отримали в дарунок журнал, а також примірники часопису були подаровані військовій частині № 1241 Національної гвардії України та для читачів обласної бібліотеки.  
 
     Наприкінці презентації головний редактор журналу Ярослав Ткачівський висловив сподівання, що публікації часопису припадуть до душі шанувальникам слова, цінителям творчості літераторів і краєзнавців. Ділячись планами на майбутнє, він повідомив, що у наступному році «Перевал» буде присвячений ювілейним датам Івана Франка, Лесі Українки, Марка Черемшини, а також 25-річчю виходу в світ журналу.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка