Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Духовні струни поезії Неоніли Стефурак



17 січня 2014 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація поетичної збірки «Сакральний простір: Листи до Бога» прикарпатської поетеси, члена Національної Спілки письменників України Неоніли Стефурак.

  Розпочався вечір зі святої Літургії, яку виконав на органі відомий   композитор Сергій Слижук. Духовна музика переплелася з віршами, які Неоніла Стефурак читала зі своєї нової збірки «Сакральний простір: Листи до Бога», що вийшла у львівському видавництві «Свічадо».

  Модератор зустрічі директор бібліотеки Людмила Бабій наголосила, що любов до батьківської землі, до рідної неньки, оспівана в творах багатьох українських письменників і поетів, не залишила байдужою й нашу прикарпатську поетесу Неонілу Стефурак.  

  У творчу дорогу поетесу благословив український письменник і критик Микола Ільницький, який у передмові до її першої збірки „Мелодія краплин" відзначив, що дебютантка засвідчила свій початок і свій творчий принцип: бачити, шукати красу світу в усіх проявах життя.

  Неоніла Стефурак наміцно утвердилася в слові, і, як цікава, своєрідна та оригінальна поетеса, здобула високу популярність та ім'я. Її твори відомі не тільки на Івано-Франківщині. Її друкували провідні видавництва України: «Молодь», «Радянський письменник», «Веселка» (Київ), «Карпати» (Ужгород), «Літературний Львів», «Нова Зоря» (Івано-Франківськ).

  Неоніла Стефурак народилася 10 листопада 1951 року в місті Коломиї. Закінчила Львівський медінститут та Літературний інститут ім. Горького в Москві. У творчому доробку поетеси збірки: «Мелодія краплин», «За плугом сонця», «Голуби і леви», «Дикі яблука», «Спалах», «Проща», «Терноцвіт», «Сакральний простір: Листи до Бога», дитячі збірочки віршів «Кольорові гусенята», «Жива абетка», збірка вибраних поезій і малої прози та пісенний альбом, назву котрим дала незабутня пісня «Заметіль», музику до якої написав Остап Гавриш і яку виконав Василь Зінкевич.

  Н. Стефурак - член Національної Спілки письменників України з 1982 року. Нагороджена медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям», відзнакою ХІ форуму видавців, ювілейною (до 2000-ліття Різдва Христового) медаллю Церкви УГКЦ, лауреат премій ім. І. Франка, В. Стефаника, М. Ірчана та «Благовіст». Друкується в обласній пресі, літературно-художньому журналі «Перевал».

  Привітати поетесу з виходом нової збірки прийшли: академік Володимир Качкан, стаття якого «Світильник слова» вийшла в газеті «Галичина», депутат обласної ради, відповідальний секретар обласної організації НСПУ Ярослав Ткачівський, поети Богдан Томенчук, Іван Гаврилович, поетеса Галина Турелик, критик Дмитро Юсип, а також гість з Сум Юрій Назаренко - цьогорічний лауреат премії ім. Я. Дорошенка.

  У виступах присутніх була дана висока оцінка творчості Неоніли Стефурак. Вони зазначали, що щирість і біль - найголовніші прикмети її поезії. Слово авторки чисте і незаймане. Сумніви роздирають душу ліричній героїні: чи дійдуть її рядки до читача, чи не помруть, за висловом поета, „на білих цвинтарях полиць". Неоніла Стефурак відчуває потребу в чесному і вистражданому слові, виношеному в серці, слові, якого до тебе ще ніхто не казав. У своїх творах поетеса звертається до Бога і самі небеса надихають її до написання віршів. Вкраплення слів латиною у віршах  Неоніли Стефурак підсилює їх духовне наповнення.

  Відома івано-франківська художниця Тетяна Павлик, чия картина «Сповідь» зображена на обкладинці збірки, презентувала поетесі оригінал даного твору.

  На завершення зустрічі прозвучав твір композитора Йоганна Себастьяна Баха, який співзвучний з поетичним словом п. Неоніли.

  З нагоди зустрічі була розгорнута книжкова виставка, на якій обласна бібліотека представила до уваги присутніх усі твори поетеси.

  Людмила Бабій побажала нових творчих успіхів поетесі і запросила присутніх на нові зустрічі з Неонілою Стефурак, які уже традиційно відбуваються в бібліотеці 17 січня кожного року. 

 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка