Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

„Шаховий калейдоскоп”



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка, організована працівниками відділу книгозберігання та відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, представлена у виїзному літньому читальному залі «Бібліотека під зеленими кронами», який діє в рамках Літніх читань «Читаємо і розвиваємося».

  Однією із найдревніших у світі вважається гра в шахи. Назва її персидського походження і означає: шах мат - володар помер, а батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з'явилася попередниця шахів - гра чатуранга. На Русі ж у шахи почали грати приблизно в IX-X ст.
  У тому вигляді як ми їх знаємо, шахи - популярна і досить складна гра. Як одна з найрозповсюдженіших спортивних ігор сучасності, вона поєднує в собі елементи мистецтва (уяви), науки (логічно-точний розрахунок) і спорту. Шахи мають виховне значення: сприяють розвитку концентрації уваги, вміння долати труднощі та планування власних дій, логічно мислити. Оскільки у грі в шахи виявляються особливості людської особистості, вони використовуються у якості моделі наукових досліджень в психології та педагогіці. Також використовуються для моделювання систем штучного інтелекту.
  Починаючи з 1966 року, за рішенням ФІДЕ - Всесвітньої шахової федерації, щорічно 20 липня відзначається Міжнародний день шахів. Цього дня найпалкіші шанувальники гри, найкращі гравці збираються для проведення турнірів і для визначення справжнього гросмейстера. В Україні День шахів - 20 липня - оголошено Постановою Верховної Ради України від 1 листопада 2011 року, враховуючи вагомі досягнення українських шахістів у змаганнях на міжнародному рівні, з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади і громадських об'єднань до шахового спорту як високоінтелектуального, доступного і наймасовішого виду спорту, забезпечення державної підтримки і розвитку шахів, примноження потенціалу та популяризації шахів серед молоді, зміцнення міжнародного авторитету України.
  У наш час  шахами захоплюються мільйони людей в усьому світі. Не є винятком і наш Івано-Франківськ. Незважаючи на пори року та примхи погоди, в центральній частині міста збираються любителі шахів.
  Саме для них працівники бібліотеки організували книжково-ілюстративну виставку «Шаховий калейдоскоп», на якій підібрано літературу відповідної тематики, де узагальнено досвід сучасної шахової школи, викладено систему методів підготовки до змагань, розглядаються питання стратегії і тактики шахової гри, висвітлюються науково-педагогічні і практичні рекомендації чемпіонів світу М.Ботвинника, В.Смислова, М.Таля, Т.Петросяна, А.Карпова, Г.Каспарова, а також матеріали із класичного спадку, що належить видатним шахістам минулого, зібрані кращі партії з їх характеристиками, які були зіграні за сучасну історію гри в шахи.
  А ще зацікавлений читач зможе ознайомитись з такими виданнями як «Джерела шахової творчості», В. Арчаков «Шахматная мозаика», Т. Георгієв, П. Бондаренко «Шаховий етюд на Україні»,  М. Зелепукін «Шахова композиція на Україні», М.  Коган «Очерки по истории шахмат в СССР», Ю. Лазарєв «Творчість шахістів України», І. Липницький, Б. Ратнер «Вибрані партії шахістів України», В. Мельниченко «Мастера шахматной композиции», М. Нагнибіда «Парадокси в шахових задачах» та інші.
  Книги, представлені на експозиції, стануть у нагоді як висококваліфікованим шахістам і тренерам, так широкому загалу любителів шахів. Виставка триватиме до 30 серпня 2013 року.
  Тож запрошуємо відвідати наш виїзний літній читальний зал «Бібліотека під зеленими кронами»,  який діє в рамках Літніх читань «Читаємо і розвиваємося».
  Будемо раді зустрічі з Вами.

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка