Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Євген Паранюк



Сьогодні виповнюється 90 років Євгену Паранюку – краєзнавцю, книголюбу і меценату з Нью-Йорка (США)  усе життя якого присвячене високим науково-пізнавальним цілям.

 Народився Євген Паранюк 27 червня 1923 року у мальовничому присілку Кусник неподалік сіл Хмелівки, Глибівки і Росільної на Богородчанщині. Навчався у шестирічній школі в рідному селі. Брав активну участь у роботі драмгуртка, належав до місцевого осередку "Хліборобського вишколу молоді".
   На початку 40-х рр. ХХ ст.  потрапив на роботи у німецькі шахти під голландським кордоном, працював і навчався в Українському технічному господарському інституті, продовжуючи брати активну участь у культурно-мистецькому житті української громади за кордоном.
   У 1949 р. переїхав до США, працював на виробничих підприємствах, займався педагогічною діяльністю, самоосвітою, багато подорожував. За своє емігрантське життя назбирав велику бібліотеку, а тепер посилка за посилкою пересилає в Україну колекціоновані книги.
   Після проголошення незалежності України був учасником Світового форуму українців у Києві, Першого світового конгресу гуцулів, а також неодноразово відвідував всеукраїнські і міжнародні форуми, науково-практичні конференції, різноманітні свята і вечори.
    Діяльність Євгена Паранюка назавжди вписана в літопис історії Івано-Франківщини як її очевидця і творця. У відділах літератури іноземними мовами, краєзнавчих і мистецтвознавчих видань ІФОУНБ ім. І. Франка зберігаються книжки і музичні платівки із приватної колекції Євгена Паранюка. Загальний фонд зібрання становить понад 900 видань.
    З нагоди святкування 90-річчя з дня народження Євгена Паранюка колектив Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка особливо вдячний Євгену Михайловичу за його особисту причетність до кропіткої роботи, пов’язаної з поповненням фондів українських книгозбірень.
    Віриться, що почесною радістю позначені ці червневі дні, коли Євген Михайлович зустрічає свій 90-літній ювілей. Щиро вітаємо пана Євгена із ювілеєм, бажаємо здоров’я, ще довгих років життя для втілення його задумів, розкриття цікавих тем, над якими він продовжує працювати.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка